Επιχειρηματικοτητα στην μεθοριο
Η παρουσίαση του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα στην Μεθόριο» της κοινοτικής πρωτοβουλίας Equal θα γίνει στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Ένωση Συλλόγων Γυναικών Έβρου ως εταίρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΤΟ.ΜΕ.Σ» το Σάββατο 6 Μαΐου, στις 10:00 το πρωί στο Αναψυκτήριο «ΚΟΡΥΦΗ» στο Σπήλαιο.
Την ίδια ημέρα- με πρωτοβουλία του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία» διοργανώνεται σεμινάριο επιμόρφωσης για την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, το οποίο θα λάβει χώρα στις 11:30 το πρωί στο Αναψυκτήριο «ΚΟΡΥΦΗ» στο Σπήλαιο.
Το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στην Μεθόριο» της κοινοτικής πρωτοβουλίας Equal θα παρουσιάσει ο Τριαντάφυλλος Μαματσόπουλος, συντονιστής του Προγράμματος. Για τις εκδηλώσεις αυτές μίλησε στον ΠτΘ η Ζωή Φραγκούδη, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γυναικών Έβρου και του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία». «Ο υπεύθυνος του Προγράμματος Τριαντάφυλλος Μαματσόπουλος θα παρουσιάσει τις δράσεις του Προγράμματος για τις γυναίκες του Βόρειου Έβρου. Το Πρόγραμμα αυτό είναι μια πρωτοβουλία της Equal, η οποία υλοποιείται με το Leader και την ΤΕΔΚ Ν. Έβρου, ενώ εμείς συμμετέχουμε ως εταίρος. Έχουμε κάποιες δράσεις μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δράσεις δημοσιοποίησης κυρίως, καθώς και δημιουργίας ενός δικτύου επιχειρήσεων που παράγουν, τυποποιούν παραδοσιακά προϊόντα και παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης του αγροτουρισμού και ταυτόχρονα ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινή επιχειρηματική πρωτοβουλία των γυναικείων συνεταιρισμών του νομού».
Την ίδια ημέρα με πρωτοβουλία του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία» θα λάβει χώρα το σεμινάριο επιμόρφωσης για την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, στις 11:30 το πρωί στο Αναψυκτήριο «ΚΟΡΥΦΗ» στο Σπήλαιο. Το εν λόγω σεμινάριο αποτελεί τη συνέχεια της εκδήλωσης με θέμα «Το Πανηγύρι των Γεύσεων» που είχε λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2005. Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής είχε παρουσιαστεί η δραστηριότητα του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία». Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπροσώπους των γυναικείων και πολιτιστικών συλλόγων που ενδιαφέρονται για την προώθηση της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας. Το θέμα θα αναπτύξει η ερευνήτρια Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.
«Με το σεμινάριο παραδοσιακής γαστρονομίας θα κλείσουμε το «Πανηγύρι των Γεύσεων». Γι’ αυτό επιλέξαμε να διοργανώσουμε σεμινάριο όπου οι γυναίκες της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για την τοπική γαστρονομία και τη συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη», είπε η κ. Φραγκούδη, αναφερόμενη στο σεμινάριο παραδοσιακής γαστρονομίας, ενώ τόνισε ότι «η πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου θα μιλήσει για τις έρευνες και διαδρομές που έχει κάνει στο νομό για την τοπική γαστρονομία και το πόσο σημαντικά είναι τα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα, πώς μπορούμε να αναδείξουμε αυτή τη διατροφή, καθώς και πώς η τοπική γαστρονομία- με τα προϊόντα που παράγονται τοπικά –μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη».
Να σημειωθεί ότι επίσης στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα συμμετέχουν μουσικοί παραδοσιακής μουσικής, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο τραγούδια της Θράκης και θα αφηγηθούν τον «μύθο» των τροφών που περνάει από γενιά σε γενιά μέσα από τις γεύσεις, τα προφορικά και μουσικά ακούσματα.
Τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Γυναικών Σπηλαίου θα τραγουδήσουν τραγούδια που ακούγονται σε εκδηλώσεις και έθιμα όπου υμνείται η γονιμότητα της γης και η καρποφορία της φύσης.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
