Υποτονικη η κινηση στην αγορα
Κακοκαιρία με τον υδράργυρο να σημειώνει -8ο C στην Κομοτηνή, με ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις σε ορισμένους δήμους του νομού επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την κίνηση στην αγορά της πόλης μας. Άλλοι προτίμησαν να περάσουν τον ελεύθερό τους χρόνο σπίτι, αγκαλιά με το τζάκι, ενώ κάποιοι όμως τόλμησαν να κάνουν βόλτα στην αγορά, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, για να κάνουν τα ψώνια τους. Η κακοκαιρία επηρέασε και τις τιμές στα οπωρολαχανικά και κυρίως, στα λαχανικά οι τιμές στα οποία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από τη ερχόμενη εβδομάδα.
Αύξηση τιμών σε λαχανικά λόγω του παγετού
Ο παγετός που σημειώθηκε αυτές τις μέρες στην περιοχή μας μαζί με την κακοκαιρία που έπληξε όλη τη χώρα, επηρέασε φυσικά την κίνηση στην αγορά. Πάντως, απ’ αυτή την κατάσταση επωφελήθηκαν όσοι έμποροι είχαν τους πάγκους τους μέσα σε κλειστό χώρο, όπως αυτό του μανάβη του Γιάννη Κνίκου που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα φτηνά και καλά μανάβικα στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα, στη Δημοτική Αγορά της πόλης. Όπως μετέφερε ο ίδιος, «αυτές τις μέρες που είχε παγετό δούλεψα πολύ γιατί το κατάστημά μου είναι αρκετά μεγάλο, είναι μέσα και με κλιματιζόμενη αίθουσα. Είχαμε πάρα πολύ κόσμο. Φυσικά, περιορίσαμε κάποια πράγματα, δεν τα βγάλαμε έξω, αλλά μέσα στο μαγαζί εξυπηρετήσαμε στο ακέραιο τον κόσμο».
Μετά από διαφημίσεις που κυκλοφόρησαν στην τηλεόραση περί της κακοκαιρίας ο κ. Κνίκος φρόντισε να κάνει ορισμένες προμήθειές και να προσφέρει μέχρι σήμερα λαχανικά και φρούτα σε πολύ ικανοποιητικές τιμές, ειδικά, στα λαχανικά. Η κακοκαιρία όμως δεν πέρασε απαρατήρητη και έσπειρε τη ζημιά της, κυρίως, σε λαχανικά γεγονός που επηρέασε τις τιμές. «Μέχρι το Σάββατο ο κόσμος θα πάρει απάγωτα πράγματα. Από βδομάδα δυστυχώς θα έχουμε προβλήματα σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, κυρίως. Διότι όλα τα λαχανικά που έμειναν έξω έπαθαν μεγάλες ζημιές, οι οποίες θα επιδεινωθούν τώρα που σταμάτησε ο αέρας, γιατί ο παγωμένος αέρας τα κρατάει σε μια θερμοκρασία. Δυστυχώς, προβλέπω οι τιμές στα λαχανικά να εκτιναχθούν στα ύψη και ειδικά το λάχανο που είναι η βασική τροφή του Έλληνα. Τα πράσα θα πάνε γύρω στο 1,5 ευρώ, τα λάχανα στα 0,60-1,00 ευρώ. Βγάζαμε το χειμώνα μας σχεδόν τσάμπα πουλώντας λάχανα με 25-30 λεπτά. Δυστυχώς, τώρα περιμένουμε να ξεπαγώσουν για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται».
Όσο για τις τιμές στα φρούτα, θα παρουσιάσουν μείωση, σύμφωνα με τον κ. Κνίκο. «Όσο για τα φρούτα, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα διότι πιστεύω ότι στην Πελοπόννησο και την Κρήτη δεν τα έχει επηρεάσει ο καιρός. Οπότε, οι τιμές τους θα είναι προς τα κάτω».
Διίστανται οι απόψεις καταστηματαρχών περί της κίνησης στην αγορά
Άλλοι προτίμησαν να περάσουν τον ελεύθερό τους χρόνο σπίτι, αγκαλιά με το τζάκι, ενώ κάποιοι όμως τόλμησαν να κάνουν βόλτα στην αγορά αψηφώντας το κρύο για να κάνουν τα ψώνια τους.
«Τη Δευτέρα που δεν ήταν τόσο έντονα τα καιρικά φαινόμενα φάνηκε ότι ο κόσμος έχει διάθεση να ψωνίσει στις εκπτώσεις», σύμφωνα με τον Γιάννη Λόη, πρόεδρο της Ένδυσης-Υπόδησης Κομοτηνής.
Από κι και πέρα όμως με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δυστυχώς, ο κόσμος -που είναι λογικό- δεν βγήκε στη αγορά. Ειδικά, το απόγευμα της Τρίτης που η αγορά της Κομοτηνής ήταν ανοιχτή, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν εκείνη την ημέρα. Τώρα που η κακοκαιρία καταλάγιασε, υπάρχει κάποιος κόσμος που κυκλοφορεί στην αγορά, αν και δεν είναι οι ιδανικότερες συνθήκες για βόλτες.
Διίστανται, πάντως, οι απόψεις των καταστηματαρχών της Κομοτηνής ως προς την μείωση της κίνησης στην αγορά τις ημέρες της κακοκαιρίας.
«Ο κόσμος αγοράζει όποια ώρα θέλει ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες», είπε η Πόπη Γκιουζελίδου από το κατάστημα ρούχων «Noa Noa», τονίζοντας ότι το απόγευμα της Τρίτης που είχε πολύ κρύο και η αγορά ήταν ανοιχτή, «είχαμε πολύ δουλειά».
Η Παγώνα Κωνσταντινίδου από το κατάστημα ρούχων «Pulloveria Tabou» έκανε λόγο για αισθητή μείωση της κίνησης αυτές τις μέρες λόγω της κακοκαιρίας. «Παρ’ όλο που έχουν αρχίσει εκπτώσεις και οι προσφορές είναι δελεαστικές, ο κόσμος δεν βγήκε να ψωνίσει αυτές τις μέρες λόγω του παγετού που είχε, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η κίνηση στην αγορά». Επίσης, είπε ότι ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς διότι «ψάχνει ρούχο με όσο το δυνατόν καλύτερες εκπτώσεις».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
