Σταθερη η σταθμη των υδατων



Σταθερή, με τάσεις ύφεσης, παρέμεινε η στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου χθες, με το ύψος της στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου, να παραμένει αμετάβλητο, στα 5,28 – 5,30 μέτρα.

Ειδικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρακολουθούν ανελλιπώς το φαινόμενο. Συγχρόνως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, λαμβάνουν μέριμνα για τους κατοίκους της συνοικίας Άβαντος της Αλεξανδρούπολης, οικίες των οποίων πλημμύρησαν από εισροή υδάτων τοπικών ρεμάτων. Οι πληγέντες – κατόπιν και της σχετικής καταγραφής του συμβάντος από τη Νομαρχία Έβρου – πρόκειται να στεγαστούν προσωρινά σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά και η καταγραφή των ζημιών από την αρμόδια υπηρεσία της Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Έβρου Μιχάλη Κυγιουμτζή, έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο γειτονικό νομό Έβρου. Ειδικά αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι δεν κατεβαίνουν νερά από τον ποταμό Άρδα. Υπάρχουν όμως πολλές εκτάσεις που πλημμύρισαν από εισροή υδάτων τοπικών ρεμάτων, κυρίως στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα, προβλήματα δημιουργήθηκαν στη συνοικία Άβαντος της Αλεξανδρούπολης. «Υπάρχουν περισσότερα από 50-60 σπίτια, τα οποία πλημμύρισαν από τοπικά νερά. Περίπου 30 άτομα δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, ενώ υπάρχουν επίσης και αποκλεισμένα άτομα στα σπίτια που δεν μπορούν να βγουν έξω. Γίνεται μια επιχείρηση ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποιο δίοδο για να διευκολύνουμε τη διέξοδο του νερού».

Οι πληγέντες της συνοικίας Άβαντος – κατόπιν και της σχετικής καταγραφής του συμβάντος από τη Νομαρχία Έβρου – πρόκειται να στεγαστούν προσωρινά σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά και η καταγραφή των ζημιών από την αρμόδια υπηρεσία της Πρόνοιας.

Να σημειωθεί ότι έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα στο ύψος του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης όπου από προχθές το απόγευμα εκτελούνται κανονικά οι πτήσεις. Υπάρχουν όμως κάποιες βιοτεχνίες που έπαθαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις. Όσο για την κυκλοφορία στους δρόμους μέσα στην Αλεξανδρούπολη, διεξάγεται ομαλά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Έβρου κ. Κυγιουμτζή. Τα προβλήματα αντιμετώπισαν από κοινού η νομαρχία Έβρου, η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, η Πυροσβεστική ενώ με μια σειρά παρεμβάσεων συμμετείχε και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας, σε αγαστή συνεργασία με τη νομαρχία Έβρου, τους δημάρχους των παρέβριων περιοχών, τους λοιπούς τοπικούς φορείς, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την κεντρική διοίκηση ώστε να επιτευχθεί η απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας, κατά την περυσινή πλημμυρική περίοδο, διατέθηκαν 4.287.300 € για την εκτέλεση δεκατεσσάρων επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων, η ανάγκη των οποίων προέκυψε από τη θραύση παλαιών αναχωμάτων και τις τεχνητές κατακλίσεις που είχαν στόχο να διασωθούν 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, ενώ για την τρέχουσα περίοδο, προγραμματίστηκαν και ολοκληρώνονται, διαδικασίες εγκατάστασης αναδόχων, για την εκτέλεση δέκα νέων αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 6.460.000 €.

Συνάμα, μέσω του διασυνοριακού ευρωπαϊκού προγράμματος «Interreg Ελλάδα–Βουλγαρία», προς διάθεση τελούν 500.000 € για την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης της στάθμης των υδάτων, ενώ και για αποζημιώσεις πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, διατέθηκαν 2.370.000 €.

Έχει σημασία, δε, η υπενθύμιση, ότι από τον Δεκέμβριο του 1999 ως τον Μάρτιο του 2004, είχαν εκταμιευθεί για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Έβρου, μόλις 3.672.000 €.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας, αναμένουν την κατάθεση προτάσεων-μελετών, ύψους 5 εκ. €, που είναι διαθέσιμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Έβρου, με Φορέα υλοποίησης τη Νομαρχία Έβρου.

Σε σχετική του δήλωση , ο γ.γ. της Περιφέρειας Μιχάλης Αγγελόπουλος, τόνισε: «Υπεύθυνα και σοβαρά, με πλήρη επίγνωση του ρόλου μας και των υποχρεώσεών μας απέναντι στους πολίτες ως εκπρόσωποι της Πολιτείας, τελούμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πιθανής ή και μη αναμενόμενης εξέλιξης της κατάστασης».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.