Οι δικηγοροι συζητουν για τη διαπλοκη στη δικαιοσυνη

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα, στις 10.00 με θέματα πολύ σημαντικά αλλά και επίκαιρα, όπως είπε στον ΠτΘ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο ίδιος έχει προετοιμαστεί να μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στο σύλλογο της Ροδόπης σε ό,τι αφορά θέματα διαπλοκής, για την οποία ήδη ξεκίνησε σχετική έρευνα. Τα όποια αποτελέσματα θ’ ανακοινωθούν μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο κ. Πεταλωτής θεωρεί πολύ σημαντική τη συζήτηση που ανοίγει σήμερα η Ολομέλεια.

«Αφορούν την κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη και τα όσα προκύπτουν από τα ΜΜΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι η πρώτη φορά που η Ολομέλεια των Προέδρων θα πάρει μια ξεκάθαρη και σαφή θέση μετά από πολύ καιρό και κατά την άποψή μου με αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Θα συζητηθεί επίσης το θέμα του νόμου για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, ενός νόμου που γίνεται κατ’ επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που μοιάζει ότι θα ξεκαθαρίσει και θα θέσει βάσεις για τη διαφάνεια στην οικονομική διακίνηση χρημάτων στην Ελλάδα, που όμως υποκρύπτει βασικές αμφισβητήσεις προσωπικών δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με το νόμο, που αναμένεται να ψηφιστεί κι έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή για επεξεργασία, υπόλογος θα είναι κάθε δικηγόρος, λογιστής, φοροτεχνικός, συμβολαιογράφος που θ’ ανακαλύπτει ότι υπάρχει βρώμικο χρήμα – με μια τελείως υποκειμενική ερμηνεία του όρου – στον πελάτη του. Θα πρέπει να το καταδίδει στις αρχές κι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολύ περισσότερο με το επαγγελματικό απόρρητο».

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε το παράδειγμα των συμβολαίων που συντάσσονται, στα οποία αναγράφεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου κι όχι η πραγματική, για λόγους συνήθως φορολογικούς. «Αυτός ο νόμος προσπαθεί να κάνει δικηγόρους καταδότες κι αυτό δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά του λειτουργήματος – επαγγέλματός μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ολομέλεια θα συζητήσει επίσης για το θέμα του ευρωφακελώματος.

Ρόλος Εφετείου

Σε ερώτηση του ΠτΘ για το αν η Ολομέλεια των Προέδρων έχει ζητήσει στοιχεία από τους Δικηγορικούς Συλλόγους για θέματα διαπλοκής ο κ. Πεταλωτής είπε: «Στην Ολομέλεια έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν όλοι οι πρόεδροι και πηγαίνουν προετοιμασμένοι ανάλογα. Από την πλευρά μας υπάρχει ήδη προετοιμασία για την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στο Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης. Η ιδιαιτερότητα του συλλόγου μας σε σχέση με τους άλλους επαρχιακούς συλλόγους έχει να κάνει με το ότι είναι από τους μεγαλύτερους επαρχιακούς συλλόγους και μάλιστα είναι ο Εφετιακός Σύλλογος. Στη Ροδόπη εδρεύει το Εφετείο Θράκης και ως γνωστόν τα όποια παραδικαστικά φαινόμενα συναντώνται στα ανώτατα δικαστήρια όπως είναι τα Εφετεία. Ως σύλλογος έχουμε διαμορφώσει άποψη για το τι γίνεται, την οποία θα αποτυπώσουμε και θα εκφράσουμε στην Ολομέλεια. Θα μεταφέρουμε επίσης τη θέση μας και για άλλου είδους εμπλοκές και διαπλοκές γιατί δεν υπάρχει ύποπτη διασύνδεση μεταξύ κάποιων δικηγόρων και δικαστών αλλά και κάποια σχέση μεταξύ δικηγόρων και άλλων υπηρεσιών, όπως είναι ενδεχομένως η Αστυνομία και οι φυλακές.

Έχουμε τις πληροφορίες μας κι ερευνούμε και ως Δικηγορικός Σύλλογος το τι γίνεται, με στόχο με τρόπο σοβαρό και σαφή κι όταν μπορούμε να μιλήσουμε έξω από υπόνοιες και υπονοούμενα θα τοποθετηθούμε θεσμικά απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα που πολλές φορές είναι πιο βάναυσα και αντιδεοντολογικά από ότι η διαπλοκή δικηγόρων δικαστών».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.