Το τραγουδι μεσο προσεγγισης των λαων

Το τουρκικό συγκρότημα YENI TURKU και η Πένυ Ξενάκη, μάγεψαν, με την κοινή εμφάνιση τους, σε μια μοναδική συναυλία που διοργάνωσαν ο Δήμος Κομοτηνής κι η ΔΕΠΑΚ, στο θερινό δημοτικό θέατρο της πόλης, την Κυριακή το βράδυ.

Οι καλλιτέχνες, ερμηνευτές και μουσικοί, εισέπραξαν την ενθουσιώδη ανταπόκριση του ακροατηρίου, το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα καθ’ όλη τη διάρκεια μιας ιδιαίτερης βραδιάς, η οποία εμπεριείχε εκτός από ποιοτικό τραγούδι και μηνύματα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας.


Οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσω του τραγουδιού, να καλλιεργηθούν από τις δύο χώρες, ευχήθηκε ο Derya Koroglu επικεφαλής του τουρκικού συγκροτήματος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το περασμένο Σάββατο.

Την παρουσία των YENI TURKU και της Πένυ Ξενάκη στην Κομοτηνή, χαιρέτισε στο λόγο της η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Σοφία Μενεσελίδου, καλωσορίζοντας παράλληλα την εκπρόσωπο τύπου της τουρκικής πρεσβείας κ. Μπαϊράμογλου και τον υπεύθυνο του γραφείου που συνέδραμε στην επαφή της ΔΕΠΑΚ με τους καλλιτέχνες κ. Σαραφανιάν.

Μιλώντας για το τουρκικό συγκρότημα, ο Derya Koroglu εστίασε στην πορεία αναζήτησης των μελών του για το νέο τραγούδι, πορεία που ξεκινά από την σύσταση του, πριν από 26 χρόνια.«Έχουμε βρει πάρα πολλά στοιχεία από το χώρο του Αιγαίου, και τα οποία έχουμε συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την παρουσία μας στον ελλαδικό χώρο για αυτά ακριβώς, αλλά πρέπει να σας πω ότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι σχέσεις που αναπτύσσονται με το τραγούδι συμβάλλουν και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των YENI TURKU.

Ο ίδιος απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, σχολίασε ότι η μουσική αποτελεί μέσο προσέγγισης των λαών ανά την υφήλιο, ωστόσο, «ιδιαίτερα μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία και κοινές προσεγγίσεις οι οποίες έχουν την αφετηρία στην γειτνίαση των δύο λαών στην ίδια περιοχή. Δυστυχώς για κάποιο διάστημα εξ αιτίας καθαρά πολιτικών λόγων απομακρυνθήκαμε ο ένας από τον άλλον, αλλά ένα δυσάρεστο γεγονός, οι σεισμοί του 1999 αποτέλεσαν αφετηρία ώστε να επαναπροσεγγίσουμε οι δύο λαοί ο ένας τον άλλον. Είναι σίγουρο ότι εάν θέλουμε πραγματικά την ειρήνη και τη φιλία η μουσική θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο» υπογράμμισε. Τονίζοντας κατηγορηματικά «πίστη και ελπίδα μας είναι η ειρήνη κι η αγάπη».

Ο κ. Derya Koroglu πρόσθεσε εξάλλου ότι το συγκρότημα ενσωμάτωσε στο ρεπερτόριο του τραγούδια Ελλήνων στιχουργών, όπως ο Μάνος Λοϊζος, που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το τουρκικό κοινό. Στο δισκογραφικό τους έργο, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβάνεται και δίσκος με ρεμπέτικα τραγούδια. «Ένα από αυτά είναι το γνωστό τραγούδι «Γεντί Κουλέ». Εμείς μάθαμε εκ των υστέρων ότι και στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει το Γεντί Κουλέ» συμπλήρωσε, εκφράζοντας εξάλλου την εκτίμησή του στο Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Χατζηδάκι για το έργο τους, αλλά και στους ερμηνευτές Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου και Νίκο Παπάζογλου.

Μιλώντας για την συνεργασία με την Πένυ Ξενάκη, ο Τούρκος καλλιτέχνης επισήμανε ότι διαρκεί εδώ και καιρό και μάλιστα στο πλαίσιο αυτής πραγματοποιήθηκαν, πέντε συναυλίες στη γειτονική χώρα και δύο στην Αθήνα. Η συναυλία της Κομοτηνής, αποτελεί την απαρχή ενός νέου κύκλου συνεργασίας μεταξύ του συγκροτήματος και της σημαντικής Ελληνίδας καλλιτέχνιδας.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.