Ολα τα εφοδια για τον μαθητη
Τα εφόδια του μαθητή, η προετοιμασία ακόμη και για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, το πρόγραμμα σπουδών του φροντιστηρίου, οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα είναι τα θέματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε η συζήτηση με τους πέντε καθηγητές που επέλεξαν πριν πέντε χρόνια να δημιουργήσουν ένα «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ» φροντιστήριο.
ΠτΘ: Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων;
Ν.Α.: Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για τις επιδόσεις τους, οι οποίες ήταν πολύ καλές, παρ’ όλες τις δυσκολίες των φετινών θεμάτων. Πολλά παιδιά αρίστευσαν και μάλιστα σε μαθήματα όπως Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Φυσική Κατεύθυνσης και Ιστορία Κατεύθυνσης στα οποία ο βαθμός δυσκολίας ήταν αυξημένος.
ΠτΘ: Ποια εφόδια θεωρείτε ότι πρέπει να έχει ένας μαθητής ώστε να είναι σωστά προετοιμασμένος για την δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων;
Φ.Α.: Για να μπορέσει ένας υποψήφιος να ανταποκριθεί με επιτυχία στις εξετάσεις αυτές, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δημιουργήσει γνωστικό υπόβαθρο από τις προηγούμενες τάξεις, τόσο του γυμνασίου όσο και του λυκείου. Μελετώντας σωστά και οργανωμένα, ώστε να αφομοιώνονται οι γνώσεις στην κατάλληλη χρονική στιγμή θα έχει την δυνατότητα να οικοδομήσει πάνω σε αυτές. Όσον αφορά την τελευταία τάξη του λυκείου βασική προϋπόθεση για την καλή απόδοση είναι ο μαθητής να είναι σωστά προετοιμασμένος.
Αυτό σημαίνει ότι οφείλει να παρακολουθεί συστηματικά το ρυθμό του φροντιστηρίου ώστε να γνωρίζει σε βάθος την ύλη και να οργανώνει καλά το χρόνο της μελέτης του. Να ‘χει την ευκαιρία να δοκιμαστεί σε πολλά διαγωνίσματα και τεστ.
Να ‘χει κάνει επαναλήψεις που οδηγούν στη συνολική θεώρηση της ύλης του κάθε μαθήματος, οπότε να ‘ναι έτοιμος ν’ ανταποκριθεί σε συνδυαστικά θέματα. Τέλος να ‘χει ψυχολογική υποστήριξη από γονείς και καθηγητές.
ΠτΘ: Παρέχετε κάποια βοήθεια στους μαθητές σας για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου;
Α.Σ.: Στο φροντιστήριο μας πραγματοποιείται, αποκλειστικά για το νομό Ροδόπης, το ΜΕΤΡΟΝ ΤΕΣΤ. Πρόκειται για ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου προσδιορίζοντας συγχρόνως τα επαγγέλματα εκείνα που του ταιριάζουν. Το ΜΕΤΡΟΝ ΤΕΣΤ βασίζεται σε πολυετείς πανεπιστημιακές έρευνες σχετικές με τα επαγγέλματα, οι οποίες συνδυάστηκαν με ψυχομετρικές μεθόδους και διεθνή τεστ ενδιαφερόντων και προσωπικότητας. Η συμμετοχή, στο ΜΕΤΡΟΝ ΤΕΣΤ, παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, μέσω ειδικού λογισμικού, το οποίο συνδυάζει όλα τα παραπάνω δεδομένα.
Επιπλέον, μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτό όποιοι μαθητές το θελήσουν, ανεξάρτητα από το αν είναι μαθητές του φροντιστηρίου μας ή όχι. Τέλος παρέχεται δωρεάν στα παιδιά των στρατιωτικών ως χορηγία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΠτΘ: Ποιες αλλαγές γίνονται με βάση το νέο εξεταστικό σύστημα;
Ζ.Ι.: Η ουσιαστική αλλαγή είναι ο αριθμός των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι από την επόμενη χρονιά.
Τα μαθήματα θα είναι από τη νέα σχολική χρονιά 6 (ή 7 για τις οικονομικές σχολές), ενώ μέχρι και φέτος τα μαθήματα ήταν 9( ή 10 για τις οικονομικές σχολές). Τα 5 από τα 6 μαθήματα είναι συγκεκριμένα, ανάλογα με την κατεύθυνση που ακολουθεί ο υποψήφιος, ενώ το 6ο μάθημα το επιλέγει από τα 4 μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Η επιλογή αυτού του μαθήματος απαιτεί ώριμη σκέψη, γιατί καθορίζει τη δυνατότητα που θα ‘χουν τα παιδιά να δηλώσουν σχολές από τα 5 επιστημονικά πεδία.
Στο φροντιστήριο μας έχει ήδη γίνει ενημέρωση γονέων και μαθητών, προκειμένου, αφού λάβουν την κατάλληλη πληροφόρηση, ν’ αποφασίσουν σωστά και έγκαιρα. Ταυτόχρονα, γονείς και μαθητές συζήτησαν με τους καθηγητές τους, με σκοπό ο μαθητής ν’ αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.
ΠτΘ: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών του φροντιστηρίου;
Τ.Σ.: Το φροντιστήριο μας παρέχει μεθοδική και ουσιαστική βοήθεια σε μαθητές γυμνασίου – λυκείου.
Για το γυμνάσιο έχουν δομηθεί 2 προγράμματα σπουδών: το πρώτο για μαθητές με υψηλό επίπεδο που περιλαμβάνει λίγες ώρες διδασκαλίας, και το δεύτερο για μαθητές που θέλουν να παρακολουθούν το ρυθμό του σχολείου με περισσότερες ώρες διδασκαλίας.
Για το λύκειο: λειτουργεί διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών ανά τάξη και ανά κατεύθυνση.
Τα τμήματα δομούνται έτσι ώστε να ‘ναι ομοιογενή και ολιγομελή, να ενθαρρύνεται ο συναγωνισμός και η ευγενής άμιλλα και να αναδεικνύονται οι ικανότητες και οι κλίσεις των μαθητών. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κλειστών τμημάτων, κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση του φροντιστηρίου. Οι ώρες διδασκαλίας σε κάθε μάθημα έχουν επιλεγεί, μετά από πολυετή εμπειρία και προβληματισμό, έτσι ώστε να καλύπτουν άριστα τις ανάγκες των μαθητών σε γνωστικό επίπεδο.
Με τη βοήθεια του άριστα καταρτισμένου, εξειδικευμένου και έμπειρου εκπαιδευτικού προσωπικού μας τα παιδιά μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και να εκπληρώσουν τους στόχους τους.
ΠτΘ: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά;
Ν.Α.: Η επιτυχία απαιτεί προετοιμασία και προεργασία γι’ αυτό ξεκινάμε τα μαθήματά μας για την Β΄ και Γ΄ Λυκείου την 1η Αυγούστου. Για την Α΄ λυκείου τα μαθήματα αρχίζουν στις 16 Αυγούστου. Επίσης δημιουργούνται νέα τμήματα την 1η Σεπτεμβρίου. Για όλες τις τάξεις του γυμνασίου ξεκινάμε στις 15 Σεπτεμβρίου.
M.A.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
