Το «Ευρω-λεωφορειο» για το Ευρωπαικο Συνταγμα

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία της πόλης βρέθηκε προχθές το ειδικά μετασκευασμένο «Ευρω-λεωφορείο», το οποίο περιοδεύει από τον περασμένο μήνα στις 13 περιφέρειες της χώρας, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού συντάγματος και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην Ευρώπη των «25».

Με διαδήλωση συνοδεύτηκε η παραμονή του «Ευρω-λεωφορείου» στην Κομοτηνή που διοργανώθηκε από την ΚΝΕ Ροδόπης με την πρωτοβουλία της Ν.Ε. Ροδόπης του ΚΚΕ, ώστε να εκφράσουν την αντίδρασή τους στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργείου που αποβλέπει στη διάδοση της ενημέρωσης σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, το «Ευρω-λεωφορείο» φτιάχτηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και παραδόθηκε στην Κίνηση «Ευρω-λεωφορείου» που έχει κινητοποιηθεί σ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσει εντός 100 ημερών όλο τον ελληνικό λαό γύρω από το θέμα του ευρωσυντάγματος.

«Το Ευρωλεωφορείο αυτό έχει την εντολή να γυρίσει όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλα όσα συμβαίνουν για το ευρωσύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Απόστολος Αποστολίδης, υπεύθυνος της Κινήσεως «Ευρω-λεωφορείου» σ’ όλη την Ελλάδα.

Αρκετός ήταν ο κόσμος που ενδιαφέρθηκε και συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το ευρωσύνταγμα. Μέσα στο «Ευρω-λεωφορείο» οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για το περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και τη δυναμική που προσδίδει στην Ευρώπη των «25». Επίσης, έλαβαν πληροφοριακό υλικό ενώ μέσα από ένα ενημερωτικό ντοκιμαντέρ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ελληνική παρουσία στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ένταξη της χώρας μας μέχρι σήμερα.

Το ενδιαφέρον των πολιτών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και μετά την ιστορία με τη Γαλλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Αποστολίδη. «Είναι ακόμα πιο ενήμερος ο κόσμος και θέλει να μάθει τι είναι αυτό που συμβαίνει, τι είναι αυτό που απορρίφθηκε και γιατί απορρίφθηκε. Βεβαίως, μετά τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στο πάγωμα του ευρωσυντάγματος, ο κόσμος ζητάει ακόμα περισσότερη ενημέρωση. Εμείς είμαστε σήμερα εδώ και η αποστολή μας είναι να δώσουμε στον καθένα ένα αντίγραφο από τα έντυπα που έχουμε για να μπορέσουν να ενημερωθούν για το μέλλον, το οποίο πιθανώς να ξαναρχίσει από την αρχή το θέμα του ευρωσυντάγματος».

Με την ευκαιρία ο κ. Αποστολίδης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κομοτηνής για την υποδοχή και την παραχώρηση χώρου.

Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της περιοδείας στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη το «Ευρω-λεωφορείο» επισκέφθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, ενώ χθες βρέθηκε στην Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα. Μετά την Περιφέρειά μας που ήταν ο προτελευταίος του σταθμός απομένει μόνο το Λεκανοπέδιο και τα νησιά των Δωδεκανήσων.

ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ

Την αντίδρασή του στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ εξέφρασε η ΚΝΕ Ροδόπης μέσα από τη διαδήλωση που διοργάνωσε με την πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. «Η σημερινή διαδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ για να απαντήσει στον ερχομό του Ευρω-λεωφορείου του «ευρωσυντάγματος» που έρχεται να μας προπαγανδίσει μια ευρωενωσιακή συνθήκη, η οποία απορρίπτεται συνεχώς από τις χώρες της Ε.Ε. τελευταία. Αυτό το θεωρούμε εμπαιγμό και ήρθαμε σήμερα εδώ να καταγγείλουμε και με την παρουσία μας αυτή την εμφάνιση του «Ευρω-λεωφορείου».

Η κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε να θέσει το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» στην κρίση του λαού, αυτή την ευρωπαϊκή συνθήκη που ενσωματώνει όλες τις άλλες ευρωπαϊκές συνθήκες που τις ζει πια στο πετσί του σήμερα ο κάθε Έλληνας εργαζόμενος και οι οποίες συνθήκες ενσωματώνουν ό,τι πιο αντιδραστικό ενάντια στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, ενάντια στην παιδεία, στην υγεία. Αυτό το ζούμε πλέον καθημερινά όλοι μας. Αφού αρνήθηκε να θέσει αυτό το ευρωσύνταγμα στην κρίση του λαού και το ενέκρινε μέσα από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να δώσει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ολόπλευρα ο ελληνικός λαός, το ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Μας στέλνει και αυτό το ευρωλεωφορείο για να εξωραΐσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωσύνταγμα», τόνισε η Γωγώ Φακιρίδου από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ.

Το ευρωσύνταγμα αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο της εξουσίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και στόχο έχει να αναγάγει αυτή τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα, τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης του κεφαλαίου, σύμφωνα με την κ. Φακιρίδου, η οποία πιστεύει ότι αυτός είναι ο λόγος που το στηρίζουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που γίνεται σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων.

Η ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής αντίθεσης κατά της ΕΕ σε κάθε χώρα-μέλος είναι ο δρόμος για την Ευρώπη των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Γι’ αυτό το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη κατά του ευρωσυντάγματος και λέει ότι «οι λαοί έχουν ένα δρόμο. Το δρόμο της απειθαρχίας, της ανυπακοής, της ρήξης με την πολιτική του κεφαλαίου. Το ηχηρό ΟΧΙ του γαλλικού και ολλανδικού λαού αποδεικνύει πως η λαϊκή αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ γενικεύεται».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.