Δυσαρεσκεια και οργη
Ικανοποιητική για τους παλιννοστούντες η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την παραχώρηση του ποσού των 13 εκατ. ευρώ για την καταβολή των κρατικών αρωγών, ενώ έντονη ήταν και η δυσαρέσκειά τους απέναντι στην απόφαση για κατάργηση της επιδότησης ενοικίου.
Ο Αρθούρος Καραγκιοζίδης, ένας από τους συντονιστές της επιτροπής παλιννοστούντων Ν. Έβρου σχολίασε: «Περιμέναμε ν’ ακούσουμε πιο ουσιώδη πράγματα από τον κ. γενικό. Αυτό που ακούσαμε δε μας ικανοποιεί καθόλου. Ίσως να παρθούν κάποια μέτρα, τα οποία είναι αποσπασματικά και δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των παλιννοστούντων. Αν κάνει κάποιος έναν απολογισμό για τα 14 χρόνια του προγράμματος θα ομολογήσει ότι απέτυχε.
Τα 13 εκατ. που εξασφαλίστηκαν για την περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι κάτι θετικό, αλλά το κεντρικό θέμα είναι η ΚΥΑ για την κατάργηση της επιδότησης των ενοικίων στις οικογένειες που δεν έχουν λύσει το θέμα της στεγαστικής τους αποκατάστασης. Οι περισσότεροι από αυτούς δε μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκιά τους μόνοι τους. Ακόμη όμως κι αν μπορούσαν το θέμα είναι οι υποσχέσεις του κράτους που δόθηκαν και σήμερα καταργούνται».
Αναφερόμενος στη σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάζει τη δυνατότητα καταβολής ενοικίων από τους παλιννοστούντες, τόνισε:
«Ο κ. γενικός είπε ότι θα γίνει μία επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις οικογένειες ως προς το πόσο μπορούν ν’ ανταποκριθούν στο να πληρώνουν το ενοίκιό τους και όσοι δε μπορούν θα τους πληρώνει το ενοίκιο το κράτος.
Έχουμε πολύ μεγάλες επιφυλάξεις. Βάση ποιων κριτηρίων θα κρίνει αυτή η επιτροπή και δε θα δημιουργούνται κάποια παραθυράκια για να ευνοούνται κάποιοι περισσότεροι από άλλους;»
Στον Έβρο υπάρχουν 800 οικογένειες που δεν έχουν στεγαστεί ακόμη οριστικά, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Στεγαστικής Αποκατάστασης. «Να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με τους φορείς των παλιννοστούντων για το πώς θα υλοποιείται το Πρόγραμμα. Μας απασχολεί η επαγγελματική αποκατάσταση, όπου δεν έγινε τίποτε αν και το προέβλεπε το Πρόγραμμα. Πολλοί εργάζονται σε εποχιακές δουλειές και όσοι έχουν σταθερή δουλειά δουλεύει μόνο ένας από την κάθε οικογένεια».
«Αν κοπεί το ενοίκιο οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν στο δρόμο», εξήγησε με φανερή δυσαρέσκεια ο κ. Καραγκιοζίδης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων «Η Φιλική Εταιρεία» Ιγκόρ Βανίδης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «θα πρέπει να προβληματίσουν οι φήμες που θέλουν ομογενείς να έχουν μεταφερθεί στα σπίτια και παράλληλα να λαμβάνουν και το μίσθωμα από την πολιτεία. Παράλληλα, πρότεινε να υπάρξει μία λίστα ομογενών, στην οποία να φαίνεται ποιος και πότε δικαιούται να πάρει την κρατική αρωγή, αλλά και μια ανεξάρτητη λίστα όσων έχουν ανάγκη, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνοι κλπ.».
Για αναστάτωση που προκαλεί σήμερα η μη εκπλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος περί στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Εμμανουηλίδης.
«Τα προβλήματα των παλιννοστούντων εμφανίστηκαν όταν η πολιτεία δεν εκπλήρωσε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ψηφίστηκε το 1990, όπου αναφερόταν η ίδρυση του Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε. και όπου η παρ.2 αφορούσε στην στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων. Αυτό το γεγονός προκαλεί σήμερα μεγάλη αναστάτωση γιατί ο νόμος που ψηφίστηκε το 2000 για τους παλιννοστούντες δεν συμπεριελάμβανε τους παλιννοστούντες ενταγμένους στο πρόγραμμα του Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε.».
Μιλώντας για την περικοπή της επιδότησης ενοικίου, υπογράμμισε ότι «δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Επομένως, για να γίνει έρευνα για τα άτομα, στα οποία θα διακοπεί η επιδότηση ενοικίου, θα πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή. Αλλά πριν τη σύστασή της πρέπει να ανακληθεί αυτός ο νόμος είτε να δοθεί παράταση για 6 μήνες, όσον αφορά την επιδότηση ενοικίου», ενώ πρότεινε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και να συσταθεί μια επιτροπή «ούτως ώστε να καταγράψουμε αυτούς τους παλιννοστούντες που έχτισαν σπίτια και εξακολουθούν να μένουν σε ενοίκιο, καθώς και ομογενείς, οι οποίοι αδυνατούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο για τους λόγους, όπως αναπηρία, μητέρα με ανάπηρα παιδιά κλπ.
Για αυτούς πρέπει να σκεφθεί η πολιτεία για να τους δοθεί έτοιμη κατοικία».
Για το υψηλό ποσοστό ανεργίας που πλήττει τη χώρα αλλά και τη Θράκη ειδικότερα κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Παντελεήμων» Σέργιος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Όπως είναι γνωστό, η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ύψη, ειδικά στην Κομοτηνή αλλά και γενικά στη Θράκη».
«Τι μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση;» αναρωτιέται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος και ίδιος είναι άνεργος ενώ ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης του είναι η απασχόληση στο Σύλλογο.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
