Μειωση εκτασεων συσπορου βαμβακιου
Από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή μας μεταφέρθηκε ότι μέχρι τις 30 Μαρτίου υποβλήθηκαν 400 εντάσεις από παραγωγούς του Ν. Ροδόπης στην ΕΑΣ, ενώ κάποιοι προσέρχονταν και στα γραφεία για να διασταυρώσουν την τύχη της ένστασης που υπέβαλαν. Συνεργείο του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στα γραφεία της ΕΑΣ για να εξυπηρετήσει τη διαδικασία των ενστάσεων. Η μείωση αφορά μόνο στο τρέχον έτος γιατί από το 2006 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνεται ότι πέρυσι επιδοτήθηκαν 269.000 στρέμματα, ενώ για φέτος μειώνονται στα 230.000 στρέμματα.
Κ. Κρόκος: «Καλύτερη τιμή για παραγωγούς»
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος μίλησε στον ΠτΘ για τη συμφωνία που έγινε να μειωθεί η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση στα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα. «Η αρχική απόφαση αφορούσε μείωση της τάξης το 20% για τους ετεροεπαγγελματίες. Στις προηγούμενες ρυθμίσεις οι συνταξιούχοι θεωρούνταν ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το αρχείο δεν είχε διορθωθεί σωστά, με αποτέλεσμα άλλοι να εμφανίζονται σωστά στο αρχείο και άλλοι να εμφανίζονται ως ετεροεπαγγελματίες. Με τις σχετικές διευκρινήσεις το θέμα λύθηκε για τους συνταξιούχους όπως και για τους μικρούς επαγγελματίες που έχουν ένα καφενείο ή μια άλλη μικρή δραστηριότητα και δεν καλλιεργούν πάνω από 20 στρέμματα. Η μείωση της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης στα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα επιτρέπει να λάβει καλή τιμή ο παραγωγός από τη συνολική ποσότητα που θα παραχθεί».
Ο κ. Κρόκος εκτιμά ότι θα έπρεπε να γίνει πιο νωρίς αυτή η ρύθμιση. «Είναι μια διαδικασία που δημιουργεί μια σχετική αναστάτωση σ’ αυτούς που έχουν μείωση. Για τους περισσότερους από αυτούς θα γίνουν διορθώσεις τις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά είναι καλό που γίνονται ενστάσεις για να διασφαλιστούν οι διορθώσεις.
Για το κατά πόσο είναι άδικο ένας που καλλιεργεί 25 στρέμματα, αν και δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, να υποστεί τη μείωση ο κ. Κρόκος εξηγεί ότι η μείωση θα είναι ελάχιστη, μόλις δύο στρέμματα, ενώ προσθέτει. «Σε κάθε περίπτωση που λαμβάνεται απόφαση για μείωση εκτάσεων κάποιοι άνθρωποι αδικούνται. Πάγια τακτική των τελευταίων χρόνων είναι τη μείωση να την υφίστανται οι ετεροεπαγγελματίες οι οποίοι έχουν κι άλλα εισοδήματα, ενώ οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες περιμένουν να ζήσουν μόνο από τις καλλιέργειες. Ως γνωστόν, στο νομό μας το βαμβάκι είναι η βασικότερη καλλιέργεια. Για τους βαμβακοπαραγωγούς το υπουργείο αλλά και οι λοιποί φορείς των αγροτών θεωρούν ότι δε θα πρέπει να θιγούν σε σχέση με τους ετεροεπαγγελματίες».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ εύχεται να γίνει μια σωστή διαχείριση φέτος που είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσει το παλιό το σύστημα. Σημειώνει ότι την περσινή χρονιά ο νομός είχε δικαιώματα για 260.000 στρέμματα και είχαν καλλιεργηθεί μόνο τα 230.000. «Στους περισσότερους καλλιεργητές μετά τις ενστάσεις που θα περάσουν θεωρώ ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα» καταλήγει ο κ. Κρόκος.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
