Ποντιακο γλεντι
Γλέντι με χορό, τραγούδι και κέφι πλαισιώθηκε από τους νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι διασκέδασαν τον κόσμο με τα τραγούδια που συνοδεύτηκαν από τα παραδοσιακά ποντιακά όργανα, όπως νταούλι, ζουρνάς, γαβάλ και τουλούμ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι μουσικοί από τη Γεωργία.
«Το σημερινό γλέντι είναι παραδοσιακά ποντιακό. Έχουμε όλο το φάσμα των παραδοσιακών ποντιακών οργάνων. Έχουμε τρεις λυράρηδες, τρεις τραγουδιστές, μια τραγουδίστρια, δυο ζουρνάδες σε ποντιακό στυλ, ένα κλαρίνο σε ποντιακό στυλ του Καυκάσου, τέσσερις νταουλτζήδες, καθώς και τη συμμετοχή πολλών άλλων φίλων καλλιτεχνών», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντιακής Νεολαίας Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» κ. Γιάννης Νικολαϊδης.
Ο Σύλλογος Ποντιακής Νεολαίας πρέπει να είναι μπροστάρης σε ιδέες έχοντας νέους ανθρώπους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος τόνισε ότι «βάζουμε πολλούς στόχους, προσπαθούμε να τους επιδιώξουμε», όπως όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που έχουν ως στόχο την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της περιοχής. Ο κ. Νικολαϊδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους τοπικούς φορείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά κι όλους τους ποντιακούς συλλόγους που έδωσαν δυναμικό παρόν.
Η γραμματέας του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» κ. Αφροδίτη Καρελιάδου παρουσίασε την δραστηριότητα του Συλλόγου ως έχει μέχρι σήμερα, καθώς και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει.
Τα «Μωμογέρια», που ένα έθιμο από την περιοχή του Γαρς του Καυκάσου αναβίωσε ο Σύλλογος φέτος τον Ιανουάριο, ενώ πραγματοποίησε μια επίσκεψη στο Πατριαρχείο στα πλαίσια του εορτασμού των Θεοφανίων, στον καθαγιασμό των υδάτων. Επίσης, πραγματοποίησε μια συνάντηση με τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη του Φεβρουάριου, ενώ ακολούθησε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου.
Όσον αφορά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνέδριο της Παμποντιακής Νεολαίας που θα φιλοξενηθεί από τον Σύλλογο «Η Τραπεζούντα» στην Κομοτηνή στις 17 Απριλίου και θα γίνει υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ποντίων, όπου θα ανταμωθούν οι νεολαίοι απ’ όλη την Ελλάδα και φυσικά από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το Πάσχα θα αναβιώσει το έθιμο «Κερκέλια», το οποίο διατηρούσαν στις πατρογονικές τους εστίες οι παλιννοστούντες του Καυκάσου και συγκεκριμένα της περιοχής Τσάλκας της Γεωργίας και το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο στο Θρυλόριο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.
Τιμήθηκαν για την πολύτιμη προσφορά τους
Επίσης, στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον Σύλλογο «Η Τραπεζούντα», για την πολύτιμη προσφορά του στο ποντιακό στοιχείο του νομού ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης, εργολάβος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» την περίοδο 1978-82 και επίτιμος πρόεδρος, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, καθώς και ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος στο Σύλλογο Απανταχού Κιζαριωτών την δεκαετία του ΄80, για την προσφορά του στο Σύλλογο «Η Τραπεζούντα» αλλά και την συμπαράσταση στο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος ο κ. Σταμάτης Μαρούδας, νομαρχιακός σύμβουλος, διευθυντής της κλινικής «Άγιος Γεώργιος». Για την καλή συνεργασία με τον Σύλλογο «Ένωση Παλιννοστούντων Θράκης» ο Σύλλογος «Η Τραπεζούντα» απένειμε ένα Χάρτη του Πόντου, του κυβερνείου του Γαρς, στον πρόεδρο της «Ένωσης» κ. Λευτέρη Καρελιάδη. Ενώ ο Σύλλογος Απανταχού Κιζαριωτών έλαβε ως δώρο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις ποντιακές ενδυμασίες, σε ένδειξη της καλής συνεργασίας για την ευγενική προσφορά του χώρου του για την διοργάνωση συγκεντρώσεων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα».
Τέλος, να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς οι τοπικοί φορείς, μεταξύ των οποίων οι: Χ. Μανωλιά, βουλευτής Ροδόπης, Α. Γιαννακίδης, νομάρχης Ροδόπης, Χ. Τσαραμπουλίδης, αντινομάρχης, Γ. Μανανάς και Β. Κυπριανίδης, αντιδήμαρχοι Κομοτηνής, Μ. Αθανασιάδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μ. Τρυφωνίδου, νομαρχιακή σύμβουλος.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
