Απαραιτητες οι δομες υποστηριξης των προσφυγων
Στη Ροδόπη βρέθηκε χθες, η υπεύθυνη νομικής προστασίας προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μαρία Σταυροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών περιοδειών που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια, στελέχη της Υ.Α στις περιοχές όπου λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται βελτιωτικές εργασίες στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών της Βέννας, όπως δήλωσε μετά την συνάντηση του με την κ. Σταυροπούλου, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης.
Όπως διευκρίνισε η υπεύθυνη νομικής προστασίας προσφύγων της Υ.Α σκοπός των επισκέψεων στους χώρους κράτησης είναι η διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των λαθρομεταναστών, ο εντοπισμός ειδικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με καθέναν από αυτούς και η προώθηση ειδικών πολιτικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. «Είμαστε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει κάποια ελάχιστα πράγματα να διασφαλίζονται» σημείωσε η κ. Σταυροπούλου.
Όπως συμπέρανε η ίδια, κατά την επίσκεψη της σε κέντρα κράτησης στο νομό Έβρου, πολλοί από τους μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας « έχουν φύγει από πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Πολλοί από αυτούς έχουν σκοπό να βρουν τις οικογένειες τους, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης από τους λαθροδιακινητές οι οποίοι τους έχουν υποσχεθεί ότι πολύ εύκολα θα φτάσουν στην Ευρώπη και πολύ εύκολα θα βγάλουν χαρτιά, πράγμα το οποίο δεν ισχύει».
Η κ. Σταυροπούλου επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων δομών, αφού θα εξακολουθήσει το κύμα λαθρομετανάστευσης « όσο καλά κι αν φυλάγονται τα σύνορα και τα δικά μας και των άλλων χωρών».
Μετά το τέλος της συνεργασίας της με το Νομάρχη η κ. Σταυροπούλου επρόκειτο να επισκεφθεί το κέντρο κράτησης της Βέννας.
Παρεμβάσεις για την βελτίωση της διαμονής των λαθρομεταναστών στη Βέννα
Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των λαθρομεταναστών που κρατούνται στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας στη Βέννα, αποσκοπούν εργασίες συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, που ξεκίνησαν και εξελίσσονται.
Σύμφωνα με το Νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη «ήδη κατασκευάζονται κάποια κρεβάτια, έχει διαμορφωθεί ο αύλειος χώρος, έχει γίνει δημοπρασία για αποχετευτικά έργα» ενώ παράλληλα βελτιώνεται το υφιστάμενο κτίριο.
Ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε «ικανοποιητική» την πορεία των εργασιών, υπογραμμίζοντας ότι η τακτική παρουσία του στις εγκαταστάσεις του κέντρου συνιστά και ηθική στήριξη και προς τους συνοριοφύλακες ώστε «να συνειδητοποιήσουν κι ίδιοι ότι συνυπάρχουν σε ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές και υγιεινό κι αυτό παρέχεται και μέσα από τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και με την παρουσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί σε μόνιμη βάση». Επισήμανε τέλος ότι σε συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τις αστυνομικές αρχές εντοπίζονται σχετικά προβλήματα και δρομολογούνται ενέργειες για τον περιορισμό τους.
Ν.Δ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
