Προιοντα με αναγνωρισιμα εμπορικα σηματα
Για τα «τοπικά παραδοσιακά προϊόντα» και τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών μίλησε στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στην Κόνιτσα ο πρόεδρος του AGROCERT, Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Παπαβασιλείου τοποθετώντας την ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε αρχικά στις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις απομονωμένες και μειονεκτικές περιοχές μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ. Στόχος η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η υποστήριξη της ανάπτυξης εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση της απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. «Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αναπτυξιακή πολιτική που θ’ ακολουθήσει η Ε.Ε. μετά το 2006, για να επιτύχει την πραγματική σύγκλιση για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, προωθεί κι ενισχύει την ορεινή γεωργία και κτηνοτροφία και τις αγροτουριστικές δραστηριότητες, οι οποίες θα συνδυάζουν την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών με την παραγωγή ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Το 78% του ελληνικού εδάφους, όπως φωτογραφίζει η έκθεση της Ε.Επιτροπής, είναι επιλέξιμο για επιχορηγήσεις από το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης».
Ο κ. Παπαβασιλείου υποστήριξε ότι οι δυνατότητες υπάρχουν, με την παραγωγή προϊόντων με αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα. Ο ίδιος επέλεξε να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα 30 νομούς της χώρας προκειμένου να ενημερώσει δια ζώσης τους νέους αγρότες, δέχθηκε μάλιστα επιπλέον προτάσεις, όπως για παράδειγμα να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τη Σύρο και τη Σπάρτη, τις οποίες και αποδέχτηκε.
Το «σπιτικό»
Το μη βιομηχανικό προϊόν, το λεγόμενο σπιτικό, μπορεί ν’ αναδειχθεί από την ελληνική ύπαιθρο που παρουσιάζει πολυμορφία. Το ζητούμενο για τον κ. Παπαβασιλείου είναι: «Η δημιουργία επώνυμων, διακριτών και αναγνωρίσιμων, εκτός σειράς αλλά εντός αγοράς, παραδοσιακών προϊόντων, που να συμπυκνώνουν τα αυθεντικά χαρακτηριστικά προέλευσης ποιότητας, γεύσης, αρώματος και τρόπων παρασκευής». Η στρατηγική για την ανάδειξη των προϊόντων μπορεί να στηριχτεί με 3 δράσεις: «Αποσαφήνιση και προσδιορισμό της ταυτότητας των παραδοσιακών προϊόντων. Να οριστεί τι είναι και τι δεν είναι παραδοσιακό προϊόν. Καταγραφή των παραδοσιακών προϊόντων κάθε περιοχής με συντονισμό από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πιστοποίηση της ποιότητας με κατοχυρωμένα διακριτά χαρακτηριστικά».
Επί του ρόλου της αυτοδιοίκησης και τη φιλοσοφία των κατοίκων αξίζει να επισημάνουμε ότι σε επικοινωνία με το δήμαρχο Κόνιτσας, Πρόδρομο Χατζηεφραιμίδη για τα ιδιαίτερα βότανα και προϊόντα της Κόνιτσας μετέφερε στον ΠτΘ ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η προώθηση και η κατανάλωση των προϊόντων τους στον τόπο τους, ενώ δε συζητά προς το παρόν την προβολή τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Γεγονός είναι ότι όταν ένα παραδοσιακό προϊόν ανοίγεται στη διευρυμένη αγορά χάνει το χαρακτήρα της παραδοσιακής παρασκευής, εκτός αν πρόκειται για βότανα και φυτά που απαιτούν απλά συσκευασία.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
