“Πηγη” μεταλλιου!!!
Ένα κορίτσι από την Αλεξανδρούπολη ξεκινούσε ένα ξέφρενο πανηγύρι για την κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το ασημένιο χρώμα δεν έχει για αυτήν ιδιαίτερη σημασία ώστε να περιορίσει την μεγάλη της χαρά, έστω κι αν λίγα δευτερόλεπτα μετά θα πει ότι «χάρισε το χρυσό». Η Χρυσοπηγή Δεβετζή, σκέτο «Πηγή» για τους φίλους (που είναι πολλοί, πάρα πολλοί από προχθές το βράδυ) είναι η νέα αργυρή ολυμπιονίκης στο τριπλούν, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία ολυμπιακό μετάλλιο στη Θράκη. Και δικαιούται να πανηγυρίζει πολλές ημέρες ακόμα αυτήν της την επιτυχία.
Η Θράκη διαθέτει από το βράδυ της Δευτέρας την δική της ολυμπιονίκη. Δεκάδες χρόνια είχαν περάσει χωρίς κάποιος αθλητής από το γεωγραφικό μας διαμέρισμα να κατακτήσει κάποιο ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Φώτης Κοσμάς στο απώτερο παρελθόν και ο Κώστας Γκατσιούδης στο πολύ πρόσφατο προσπάθησαν, έφτασαν μέχρι τους τελικούς των αγωνισμάτων τους αλλά δεν κατάφεραν να βρεθούν στο βάθρο. Η Πηγή Δεβετζή στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση ανέβηκε κατευθείαν στο δεύτερο σκαλί του, σκορπώντας χαρά και συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα. Και φυσικά στην πατρίδα της, που όπως και η ίδια δήλωσε «κάηκε από τους πανηγυρισμούς». Μια πατρίδα που και η ίδια δεν ξέχασε. Ούτε στις δηλώσεις της, ούτε φυσικά στους πανηγυρισμούς της εντός του Ολυμπιακού Σταδίου, κάνοντας τον γύρο του θριάμβου.
«Ήταν πολύ καλός και δύσκολος αγώνας» σχολίασε αμέσως μετά το τέλος ο Πηγή. Πράγματι, επρόκειτο μάλλον για τον κορυφαίο αγώνα στην ιστορία του τριπλούν. Τέσσερις αθλήτριες ξεπέρασαν τα 15 μέτρα, πράγμα πρωτοφανές για το γυναικείο τριπλούν. Συνολικά συμμετείχαν 15 αθλήτριες αντί των 12 που προκρίνονται συνήθως στους τελικούς, δείγμα του μεγάλου ανταγωνισμού που υπήρχε. Και σε έναν τέτοιο αγώνα, η εβρίτισσα πρωταθλήτρια απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί όρθια και να πανηγυρίσει μετάλλιο. Διεκδικώντας με αξιώσεις ακόμα και το χρυσό.
«Αν έκανα σήμερα το άλμα του προκριματικού στα 15.32μ, θα κέρδιζα το χρυσό μετάλλιο. Πιστεύω ότι χάρισα τον αγώνα γιατί ήμουν μόλις πέντε εκατοστά πίσω. Τα έδωσα όμως όλα. Έβγαλα τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν πειράζει. Και η δεύτερη θέση είναι μεγάλη επιτυχία που ούτε στα όνειρά μου δεν την φανταζόμουν μέχρι πριν λίγους μήνες. Είμαι απολύτως ευχαριστημένη» δήλωσε η ολυμπιονίκης μας, που σε όλη τη διάρκεια του αγώνα της ξεσήκωσε τον κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας με τις ενέργειές της.
Πράγματι, η 28χρονη πρωταθλήτριά μας έχει απίστευτη και διαδοχική βελτίωση στις επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια. Με το τριπλούν ξεκίνησε την ενασχόλησή της το 1995, έχοντας τότε ρεκόρ μόλις τα 12,52μ. Μόλις πριν τρία χρόνια κατάφερε να πατήσει τα 14 μέτρα και μέχρι πριν λίγους μήνες δεν είχε ξεπεράσει ποτέ σε επίσημο αγώνα τα 15. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βιβλίο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τα βιογραφικά όλων των αθλητών που εκπροσωπούν την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρεται ως ατομικό της ρεκόρ το 14,65μ που πέτυχε τον περασμένο Ιούνιο. Όμως, ήδη από τον προκριματικό του Σαββάτου, αυτό το ρεκόρ αποτελούσε παρελθόν. Όπως και το πανελλήνιο ρεκόρ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 1999 Βούλας Τσιαμήτα. Με τα 15.32μ του προκριματικού περνούσε στο πάνθεον, συντρίβοντας το ρεκόρ Ελλάδος και μένοντας μόλις έναν πόντο μακριά από το ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων. Η Πηγή είχε δείξει από νωρίς τα δόντια στις αντιπάλους της. Το ερώτημα ήταν αν αυτό το μεγάλο άλμα την άγχωσε περισσότερο, ενόψει του προχθεσινού αγώνα. «Όχι. Κάθε άλλο. Το άλμα του προκριματικού με βοήθησε. Στην προπόνηση είχα τα άλματα. Είναι σημαντικό το ότι βγήκαν και στον αγώνα. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση και στον τελικό ήθελα απλά ακόμα λίγο για το χρυσό. Αλλά αυτό πήδησα, δεν με πειράζει καθόλου».
Η σχέση της με το κοινό
Η Πηγή Δεβετζή από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι έχει ιδιαίτερη σχέση με το κοινό του Ολυμπιακού Σταδίου. Το ξεσήκωσε στον προκριματικό κάνοντας τρεις τούμπες για να πανηγυρίσει το ρεκόρ και την πρόκρισή της στον τελικό. Την χειροκροτούσε όλη την ώρα και ζητωκραύγαζε για αυτήν στον τελικό. Τους έδινε τον ρυθμό και τότε χιλιάδες παλάμες χτυπούσαν παλαμάκια στον ρυθμό της θρακιώτισσας πρωταθλήτριας. «Δεν ξέρω πόσους από τους πόντους που μου χάρισαν το μετάλλιο μου έδωσε ο κόσμος. Πίστευα πάντως ότι θα πάρουμε μετάλλιο και ήθελα με κάθε τρόπο να ευχαριστήσω αυτό το καταπληκτικό κοινό για την βοήθειά του. Τα παλαμάκια με βοηθάνε, μου δίνουν φτερά. Τους ευχαριστώ πολύ» έλεγε καταχαρούμενη στον ΠτΘ η Πηγή Δεβετζή.
Η Δεβετζή, που σήμερα ανήκει στο σύλλογο του Παναθηναϊκού, ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό από την ενόργανη γυμναστική, γεγονός που δικαιολογεί τους πρωτότυπους τρόπους πανηγυρισμού των μεταλλίων και των επιδόσεών της. Ακόμα και όταν ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, φρόντισε να ξεσηκώσει τον κόσμο κάνοντας κατακόρυφο, με τα χέρια κάτω και τα πόδια επάνω. «Στην επόμενη Ολυμπιάδα στο Πεκίνο μάλλον θα αγωνιστώ στην γυμναστική» έλεγε χαριτολογώντας η αργυρή ολυμπιονίκης, που πιστεύει ότι η ενασχόλησή της με αυτό το άθλημα την έχει βοηθήσει και στο τριπλούν: «Η ενόργανη με βοήθησε πολύ στην ελαστικότητα. Την εγκατέλειψα κάποια στιγμή γιατί ξαφνικά ανέπτυξα μπόι και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για αυτό το αγώνισμα».
Πριν καταλήξει να ασχοληθεί με τον στίβο και το τριπλούν, πέρασε ένα φεγγάρι και από το βόλεϊ. Πολλές φορές στο παρελθόν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. «Μου πέρασαν πολλές φορές τέτοιες σκέψεις στο παρελθόν. Ευτυχώς όμως ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκα για την απόφασή μου αυτή τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που ξεκίνησα προπονήσεις με την Σοφία Μπακατσάκη. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα και το μετάλλιο της το οφείλω και φυσικά της το αφιερώνω». Η σχέση της Δεβετζή με την προπονήτριά της, που έκλεψε φαίνεται την καρδιά του Φιλανδού σκηνοθέτη της μετάδοσης και κέρδισε πολλά τηλεοπτικά πλάνα, είναι ιδιαίτερα θερμή. Και αυτό φάνηκε στο Στάδιο, στον αγώνα, στους πανηγυρισμούς. «Ο προπονητής δεν μπορεί να σου πει πολλά πράγματα την ώρα του αγώνα. Έχουμε όμως πολύ καλή επικοινωνία και μπορεί να σε ενθαρρύνει για τη συνέχεια. Και αυτό είναι σημαντικό» λέει η Πηγή.
Αγωνία πριν τον τελικό
Αμφότερες αθλήτρια και προπονήτρια περίμεναν με ανυπομονησία τον προχθεσινό τελικό. «Ζούσαμε για αυτή τη μέρα» λέει η Σοφία Μπακατσάκη, ενώ η Πηγή συμπληρώνει: «Ήταν όνειρο ζωής να λάβω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να διακριθώ μέσα στην ίδια μου την πατρίδα».
Πάντως, στις 2 του περασμένου Ιανουαρίου που είχε τα γενέθλιά της, ελάχιστα ίσως υποπτεύονταν σχετικά με όσα θα ζούσε τον Αύγουστο. «Η χρονιά πήγε γούρικη φέτος. Ήμουν από την αρχή της σε καλή κατάσταση. Είχα όμως έναν τραυματισμό στο γόνατο, ο οποίος με κράτησε λίγο πίσω και για αυτόν τον λόγο δεν πήρα μέρος σε πολλούς αγώνες. Αν δεν είχα τραυματιστεί, δεν ξέρω πού μπορούσα να φτάσω. Μπορεί να έφτανα ακόμα και στο παγκόσμιο ρεκόρ (σσ. της Κράβετς μς 15.50μ). Αλλά έχουμε χρόνο μέχρι τότε. Έχουμε πολύ μέλλον ακόμη» λέει η αργυρή μας ολυμπιονίκης, που αφήνει πολλές ελπίδες για ανάλογες και ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις και στο μέλλον.
Το τυχερό δωμάτιο
Η καλή μέρα για την Δεβετζή είχε φανεί από το πρωί της Δευτέρας, όταν η συγκάτοικός της στο Ολυμπιακό Χωριό Αθανασία Τσουμελέκα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 20 χιλιόμετρα βάδην. «Η Αθανασία περίμενε κάποιο μετάλλιο, αλλά δεν περίμενε το χρυσό» αποκάλυψε λίγο μετά η Πηγή. Και δεν παρέλειψε φυσικά να κάνει αναφορά στον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου, στους οποίους επίσης αφιέρωσε το μετάλλιο: «Ο Κεντέρης και η Θάνου είναι δικοί μας άνθρωποι. Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση. Είναι εθνικοί ευεργέτες όλων μας. Μας επηρέασε. Αλλά προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις άμυνές μας και να πάρουμε το αίμα μας πίσω» σχολίασε η ολυμπιονίκης μας από την Αλεξανδρούπολη.
Σχετικά με τον αγώνα, η Δεβετζή εξακολουθεί να εκτιμά ότι «χάρισε» το χρυσό μετάλλιο στην Φρανσουάζ Μπανγκό Ετον από το Καμερούν (μεγάλη έκπληξη), η οποία το κατέκτησε με νέο ρεκόρ Αφρικής (15.30μ). Το χάλκινο πήρε το μεγάλο όνομα του αγωνίσματος, η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με άλμα στα 15.14μ. Η Δεβετζή απογειωνόταν σχεδόν σε κάθε της προσπάθεια (14.96μ, 14.59μ, 15.14μ, 15.25μ, άκυρη και 14.52μ). «Θα μπορούσα να πάω καλύτερα. Για παράδειγμα, στο μεγάλο μου άλμα στα 15.25μ, έκανα ένα λάθος τεχνικής και έριξα το σώμα μου πίσω. Αν ήμουν πιο προσεκτική, θα είχα τώρα το χρυσό. Αλλά δεν πειράζει» υποστηρίζει, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. «Ο αέρας που διαρκώς άλλαζε επηρέασε τις προσπάθειές μου, αλλά αυτό ισχύει για όλες τις αθλήτριες. Στην αρχή ήταν κόντρα, κάτι που με αποσυντόνισε λίγο. Εντούτοις, το πρώτο έγκυρο και μεγάλο άλμα στα 14.96μ μου έδειξε ότι βρισκόμουν σε καλή κατάσταση. Δεν θα έχανα με τίποτα αυτό το μετάλλιο». Προτού πετύχει το μεγάλο της άλμα στα 15.25μ με την τέταρτη προσπάθεια, άκουσε τον εθνικό ύμνο προς τιμήν της Τσουμελέκα και έκλαψε για την αγαπημένη της συγκάτοικο. «Αυτό μου έδωσε δύναμη. Στους επόμενους αγώνες θα μείνουμε πάλι μαζί» είπε η Δεβετζή στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΟΕ.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών της, η Δεβετζή έκανε δύο φορές τον γύρο του θριάμβου, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία και επιδεικνύοντας πανό που υπενθύμιζαν τη θρακιώτικη καταγωγή της. «Προσπάθησα να πάρω ένα ακόμη μετάλλιο στον γύρο του θριάμβου, αλλά δεν είμαι καλή στο 400άρι» σχολίαζε χαριτολογώντας στον ΠτΘ.
Τώρα, για την Χρυσοπηγή Δεβετζή έχει ξεκούραση και διακοπές. Θα παρακολουθήσει τις υπόλοιπες προσπάθειες των συναθλητών της μέσα από την εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός στίβος θα κατακτήσει τουλάχιστον τρία ακόμα μετάλλια. «Είμαι σίγουρη ότι θα πάμε καλά και στα υπόλοιπα αγωνίσματα. Τουλάχιστον τρία μετάλλια ακόμα θα δώσει ο στίβος. Το ένα πιθανόν αύριο (σσ. σήμερα) από την Φανή Χαλκιά» προβλέπει η αργυρή μας ολυμπιονίκης. Και μετά το τέλος των Αγώνων, το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να έρθει στην Θράκη. «Για να δω τις παρέες μου στην Αλεξανδρούπολη και να γιορτάσω μαζί με τους συμπατριώτες μου». Η Θράκη ας ετοιμαστεί από τώρα να «γκρεμίσει τα τείχη». Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία ένα δικό της παιδί φέρνει στα ιερά χώματά της ένα ολυμπιακό μετάλλιο!!!
Γιάννης Γιαγκίνης
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
