Καταδικασαν σε θανατο νοσοκομα απο την Θρακη

Σοκ και οργή σε εκατομμύρια Βούλγαρους προκάλεσε η είδηση ότι δικαστήριο της Λιβύης καταδίκασε προχθές σε «θάνατο δια τουφεκισμού» πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες, τις οποίες κήρυξε ενόχους για εκ προθέσεως μόλυνση με τον ιό του Εϊτζ τετρακοσίων περίπου Λίβυων παιδιών. Ακόμα μεγαλύτερο σοκ, όμως, στην τοπική κοινωνία της Θράκης αποτελεί η αποκάλυψη ότι μία από αυτές τις νοσοκόμες έχει ως μόνιμη κατοικία την Ξάνθη, καθώς έχει παντρευτεί Έλληνα. Πρόκειται για την Βαλεντίνα Συροπούλου, σύζυγο του Γεωργίου, που με δηλώσεις του εμφανίζεται συντετριμμένος από την απόφαση αυτή.

«Είμαι συντετριμμένος, δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν», ήταν τα μόνα λόγια που μπόρεσαν να αποσπάσουν δημοσιογράφοι αθηναϊκών ΜΜΕ από τον Γιώργο Συρόπουλο. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την σύζυγό του μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αλλά και το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέβησαν σε δριμύτατη επίθεση κατά του καθεστώτος της Λιβύης. Ο πρόεδρος της χώρας Μοαμάρ Καντάφι μόλις πρόσφατα έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα με τον Δυτικό κόσμο, ενώ δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Εντούτοις, ως προς την συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν σοβαροί λόγοι και επιχειρήματα να χαρακτηριστεί η απόφαση «άδικη, ανυπόστατη και απαράδεκτη», όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας κ. Αντόν Στάγκοφ.

Σφοδρές αντιδράσεις

Όπως επισήμανε στις δηλώσεις του ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών κ. Σολομών Πασί, η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου της πόλης Βεγγάζη ουσιαστικά «εθελοτυφλεί» για όλα τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της αθωότητας των πέντε νοσοκόμων. Και πρώτα απ’ όλα, για τα συμπεράσματα, τα οποία κατέθεσαν στο δικαστήριο οι κορυφαίοι διεθνείς ειδήμονες στα θέματα του AIDS κ.κ. Λουκ Μοντανιέ και Βιτόριο Κολίτσι. Η έκθεση του Γάλλου επιστήμονα, ο οποίος ανακάλυψε τον ιό του AIDS και του Ιταλού συνάδελφου του, την οποία οι καθηγητές κατάρτισαν ύστερα από έρευνα σε βάθος και έπειτα από αίτημα των λιβυκών αρχών, συμπεραίνει ότι «η επιδημία του AIDS στο νοσοκομείο Παίδων της πόλης Βεγγάζη οφείλεται σε χαμηλή υγιεινή και σε έλλειψη σηράγγων μίας χρήσεως και άλλου υγειονομικού υλικού σαν συνέπεια των διεθνών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Λιβύης».

Ακόμα, οι δύο κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν ότι η θανατηφόρα επιδημία στο λιβυκό νοσοκομείο, σαν συνέπεια της οποίας μολύνθηκαν συνολικά 426 παιδιά (40 από τα οποία έχουν ήδη πεθάνει) είχε ξεκινήσει πριν αρχίσουν δουλειά εκεί οι Βούλγαροι που συνελήφθησαν το 1999 και κατηγορήθηκαν πρωταρχικά για «συνωμοσία με σκοπό την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος της Λιβύης υπό την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

«Δεν δέχομαι, ότι έχει αποδειχθεί η ενοχή των Βούλγαρων ιατρών και νοσοκόμων» τόνισε χθες και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Γεόργι Παρβάνοφ. Ο κρατικός ηγέτης εξέφρασε τη λύπη του, γιατί η απόφαση παράβλεψε όχι μόνο τις προσπάθειες της υπεράσπισης των κατηγορούμενων για διαλεύκανση των πραγματικών αιτιών για την τραγωδία των Λίβυων παιδιών και των γονέων τους αλλά και τη γνώμη μίας σειράς κρατών, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σοκ και στην ΕΕ

Στις αρχές της χρονιάς η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε με επίσημο διάβημα προς την Τρίπολη να τεθεί τέρμα στο πεντάχρονο μαρτύριο των νοσοκόμων με γρήγορη και δίκαιη απόφαση του δικαστηρίου, εκφράζοντας την άποψη της ΕΕ, ότι τα υφιστάμενα αποδεικτικά στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση για την αθωότητα των κατηγορουμένων. Ως ένα από τα βασικά κριτήρια για τη φερεγγυότητα και τη συνέπεια της νέας γραμμής προς τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης, την οποία ξεκίνησε η Λιβύη, χαρακτήρισε την εξέλιξη της δίκης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον συνταγματάρχη Μοάμαρ Καντάφι στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψης του Λίβυου ηγέτη στην Ευρώπη εδώ και 15 χρόνια, σημειώνουν ξένοι παρατηρητές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ διαβεβαίωσε χθες στην Ουάσιγκτον τον Βούλγαρο ομόλογο τού Σολομόν Πασί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν τις αρχές της Λιβύης για την ανάγκη δίκαιης λύση της υπόθεσης των Βούλγαρων ιατρών». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίος νομικός της Βουλγαρίας Ογνιάν Γερτζίκοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Καντάφι, ο οποίος εντυπωσίασε με δημόσια τοποθέτηση του υπέρ της ακύρωσης της θανατικής ποινής στις παραμονές της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, να απονείμει χάρη στους κατηγορούμενους για λόγους γοήτρου και διεθνούς πολιτικής.

Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης Στάγκοφ, ωστόσο, το γεγονός, ότι σήμερα το δικαστήριο στη Βεγγάζη αθώωσε τους εννέα αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφάλειας της Λιβύης από την κατηγορία ότι εξανάγκασαν με φριχτά βασανιστήρια μερικούς από του κατηγορούμενους «για να παραδεχτούν την ενοχή τους» σημαίνει ότι «η καταδίκη στηρίζεται αποκλειστικά στις ‘ομολογίες’ αυτές». Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε οι συμπατριώτες μας να γίνουν εξιλαστήρια θύματα σε γεγονότα και παράγοντες, που έχουν σχέση με την εσωτερική πολιτική της Λιβύης».

Κατατέθηκε έφεση

Ο βούλγαρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήταρ Τσόνεφ τόνισε: «Δεν ζητάμε χάρες. Μόνο πλήρης και άνευ όρων αθώωση μπορεί να είναι η μοναδική δίκαιη απόφαση». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή να ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης της διπλωματικής αντιπροσωπίας της Λιβύης στην Σόφια, για τον φόβο αντιδράσεων από τους πολίτες. Ο Λίβυος δικηγόρος των νοσοκόμων Οσμάν Μπιζάντι και ο Βούλγαρος ομόλογος του Πλάμεν Γιαλνάζοφ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση εναντίον της απόφασης του πρωτοβαθμιαίου δικαστηρίου της πόλης Βεγγάζη. Το αποτέλεσμά της θα αναμείνει στην Ξάνθη και ο κ. Γιώργος Συρόπουλος, που αισιοδοξεί για την τελική δικαίωση της συζύγου του.

Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.