Καταργουνται τα τεκμηρια διαβιωσης για τα αυτοκινητα
Είδηση που ανακουφίζει τους χαμηλόμισθους κατόχους αυτοκινήτων είναι η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία μέχρι 50.000 ευρώ, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία. Επίσης το τεκμήριο της ιδιοκατοίκησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών της οικογένειας, ανεβαίνει από τα 150 στα 200τ.μ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης, Κώστας Τσατσαρίδης μίλησε στον ΠτΘ για τις αλλαγές που σχετίζονται με τη φορολογία εισοδήματος και ευνοούν, έστω και σε κάποιο βαθμό, τους φορολογούμενους. «Οι αλλαγές αφορούν κατά κύριο λόγο τα βιβλία εσόδων – εξόδων, όπου έχει καταργηθεί ο εξωλογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος και υπολογίζεται ως αποτέλεσμα έσοδα – έξοδα. Είναι μια σημαντικότατη αλλαγή. Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, με εξαίρεση την κατάργηση των τεκμηρίων. Έχουν καταργηθεί τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ συνεχίζει να ισχύει το πόθεν έσχες στην αγορά ενός αυτοκινήτου. Τώρα, θα ισχύει το τεκμήριο μόνο για αυτοκίνητα που έχουν εργοστασιακή αξία πάνω από 50.000 ευρώ, τα οποία είναι ελάχιστα.
Επίσης, το τεκμήριο της ιδιοκατοίκησης έχει ανέβει από τα 150 στα 200τ.μ».
Οι ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων
Το κεφάλαιο αποδείξεις για την εφορία αναφέρεται πλέον μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. «Δεν τις χρησιμοποιούν αυτοί που έχουν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικά εισοδήματα, ακίνητα. Αν έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις θα υπολογίζεται η έκπτωση των οικογενειακών δαπανών.
Επίσης δεν εκπίπτει τίποτε από τη δαπάνη για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή για συσκευές φυσικού αερίου».
Ο κ. Τσατσαρίδης αξιολογεί θετικά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν και καταθέτει τις ημερομηνίες υποβολής της φορολογικής μας δήλωσης. Η διαδικασία υποβολής είναι καθορισμένη με νόμο εδώ και τρία χρόνια, αν και ενδέχεται να δοθεί κάποια παράταση λόγω των εκλογών. «Οι επαγγελματίες κι αυτοί που έχουν εισόδημα από ακίνητα θα υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από την 1η Μαρτίου. Όσοι έχουν γεωργικό εισόδημα υποβάλλουν δηλώσεις από την 1η μέχρι τις 15 Απριλίου. Αυτοί που έχουν εισόδημα από βιβλία τρίτης κατηγορίας υποβάλουν δηλώσεις από τις 15 Απριλίου κι έπειτα και όσοι έχουν μισθούς και συντάξεις ή είναι μέλη εταιριών ξεκινούν από 1 Μαίου και φτάνουν μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Οι ημερομηνίες εκτιμώ ότι θα τροποποιηθούν λόγω εκλογών και άλλων γεγονότων».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
