Γεφυρες Σκεψεων
Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το ενδέκατο τεύχος (Φθινόπωρο 2003) του επιστημονικού περιοδικού «Bridges» (=Γέφυρες), που εκδίδει η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης (Τ.Ε.U.T.E.M).
Το καινούργιο αυτό τεύχος του περιοδικού, καλαίσθητα διακοσμημένο με τον πίνακα “Les fils de l’ homme” του Ρενέ Μαγκρίτ, στο εξώφυλλο, δίνει από την αρχή το intellectual στίγμα της έκδοσης. Τα άρθρα του, πολλά και ενδιαφέροντα, όλα -πλην ενός- γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, με πλούσιες βιβλιογραφικές αναφορές να τα συνοδεύουν, σφραγίζουν με τον τρόπο αυτό τον επιστημονικό χαρακτήρα της έκδοσης.
Το παρόν τεύχος είναι αφιερωμένο στο 5ο Ετήσιο Συμπόσιο της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, τον περασμένο Μάρτη με τίτλο: «Αλλάζοντας Σχολεία – Αλλάζοντας Συμπεριφορές: Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις και Καινοτόμες πρακτικές στη Διδασκαλία της Γλώσσας». Έμπνευση για το θέμα του συνεδρίου αποτέλεσαν τα λόγια του Carl Roger, πρωτοπόρου ψυχολόγου της ανθρωπιστικής Σχολής της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας: «Ο μόνος άνθρωπος που είναι μορφωμένος είναι αυτός που έμαθε πώς να προσαρμόζεται και ν’ αλλάζει . είναι ο άνθρωπος που έχει αντιληφθεί πώς καμιά γνώση δεν είναι σίγουρη και ότι μονάχα η διαδικασία τής αναζήτησής τής γνώσης δίνει τη βάση της σιγουριάς».
Στο πνεύμα της παραπάνω ρήσης είναι, λοιπόν, και τα πρώτα τρία άρθρα του περιοδικού μιας που αποτελούν τις ανακοινώσεις τεσσάρων εκ των συνέδρων: «“Xαμένοι” ψάχνοντας για λέξεις: Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία» της Dr. Πηνελόπη Καμπάκη, «Η διάδοση της αγγλικής γλώσσας: ένα μοναδικό γλωσσολογικό φαινόμενο», της κ. Μελίνας Παπακωνσταντίνου, καθώς και η ανακοίνωση της κ. Ευαγγελίας Γκαντίδου: «Mετακινούμενοι διδάσκαλοι: μια έρευνα για τους Έλληνες δασκάλους όσο αφορά στις αντιλήψεις τους για τη θέση τους» και τέλος, το ενδιαφέρον άρθρο της προέδρου της Ένωσης και διευθύντριας του περιοδικού, κ. Νέλλης Ζαφειριάδου, η οποία αναφέρεται στο πρόγραμμα του συνεδρίου και ακροθιγώς στο θέμα που διαπραγματεύτηκε εκεί με εισήγησή της η ίδια και αφορούσε στην αξία της γνώσης και της μάθησης στη σημερινή εποχή, καταλήγοντας: «Σ’ έναν κόσμο όπου κανείς δε μπορεί να εξασφαλίσει ποια γνώση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για το μέλλον, η ανάπτυξη της αυτογνωσίας και η ικανότητα τού να ελέγχουμε τη γνώση μας και να είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτή, καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ…».
Στο παρόν τεύχος του «Βridges» συναντούμε, επίσης, ενδιαφέροντα άρθρα των κ.κ. Δέσποινα Κοτζαμπίκη, Κώστα Καλαϊτζίδη, Eλένη Μπιντάκα και Νέλλη Ζαφειριάδου, με θέματα αντίστοιχα: ο ρόλος που παίζει η ηλικία στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, μια συγκριτική μελέτη ελληνικών και αγγλικών παροιμιών και γνωμικών προκειμένου να αποδειχτούν ομοιότητες στις κουλτούρες των δύο πολιτισμών, μια παρουσίαση του σχεδιαγράμματος ενός μαθήματος με στόχο την ενίσχυση της αντιπολεμικής συνείδησης των μαθητών και τέλος μια μελέτη με στόχο την αναζήτηση του «ιδανικού» δασκάλου μεταξύ των κατεχόντων και μη τη γλώσσα ως μητρική.
Μια πληθώρα και ποικιλία θεμάτων που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της εκπαίδευσης και αποτελούν πηγή γνώσης και αφορμή για περισυλλογή, διανθίζουν τις υπόλοιπες σελίδες του περιοδικού, όπως, ένα άρθρο της Patricia F. Neyman (Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της Σεούλ) για το πόσο τα βιβλία με παιδικές ιστορίες στην αγγλική γλώσσα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγγλικού τρόπου σκέψης των παιδιών, η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του συγγραφέα Frederick Douglas καθώς και του βιβλίου «Η Κρυμμένη κληρονομιά των Μαύρων Ινδιάνων», του
W.L Katz, ολοκληρώνουν την τόσο ενδιαφέρουσα πλούσια ύλη του περιοδικού.
Το περιοδικό κλείνει με την ανακοίνωση του 6ου ετήσιου συμποσίου της Τ.Ε.U.T.E.M, με θέμα: «Θέματα Μάθησης και Διδασκαλίας στην Εκπαίδευση: από την παιδική στην εφηβική ηλικία» που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 8 & 9 Μαϊου 2004.
Βάγια Γ. Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
