ΠΑΝ – καπνικο συλλαλητηριο
«Η Ομάδα Παραγωγών Ακατέργαστου Καπνού ΕΑΣ Ξάνθης, σε συνεργασία με τους παρακάτω φορείς: 1) Νομαρχία Ξάνθης, 2) Δήμος Ξάνθης, 3) ΤΕΔΚ Ξάνθης, 4) ΕΑΣ Ξάνθης, 5) Πανελλήνια Καπνεργατική Ομοσπονδία, 6) Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού, 7) ΕΒΕ Ξάνθης, 8) ΟΕΒΕ Ξάνθης, 9) Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης, σας ανακοινώνει ότι οφείλουμε ν’ αντιδράσουμε στις προτάσεις που πρόσφατα ενέκρινε η Επιτροπή για την πλήρη αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή του καπνού. Γι’ αυτό σας προσκαλούμε στο Πανξανθιώτικο Αγροτικό Συλλαλητήριο για τον καπνό που θα γίνει στην Ξάνθη την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2003, ώρα 10:00 μπροστά από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών»
Η παραπάνω ανακοίνωση – πρόσκληση, που φέρει ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2003, υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ομάδας Καπνού Ξάνθης και κοινοποιείται στη Νομαρχία, τους Βουλευτές, το Τμήμα Καπνού, τις Καπνεμπορικές Επιχειρήσεις, την Καπνική, τις Ομάδες Καπνού και τους Δήμους και Κοινότητες του Νομού, αποσκοπεί προφανώς στο να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσε πρωθύστερη ανακοίνωση της Καπνεργατοϋπαλληλικής Ένωσης Ξάνθης με την οποία καταγγέλθηκε η αυριανή κινητοποίηση ως υποκινούμενη από το Βουλευτή Ξάνθης και Αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Αλέκο Κοντό.
Η καταγγελία
Μεταξύ άλλων, στην καταγγελία της η Καπνεργατοϋπαλληλική Ένωση, μνημόνευσε συνάντησή της την περασμένη εβδομάδα με το Σωματείο Καπνεργατών της ΣΕΚΕ (της οποίας Διευθυντής διετέλεσε επί σειρά ετών ο κ. Κοντός πριν αναλάβει τα βουλευτικά του καθήκοντα) για το θέμα του καπνού, όπου και είχε προτείνει τη διοργάνωση δύο συλλαλητηρίων, στις 10 και 18 του Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη και στις Βρυξέλλες αντίστοιχα, τα οποία θα είχαν αποδέκτες την Κυβέρνηση (διά του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης) και τη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Πρόταση που δε βρήκε άμεση ανταπόκριση και οδήγησε στο να καταγγέλλεται το αυριανό συλλαλητήριο ως εξής: «διαπιστώνουμε ότι χωρίς τη συμμετοχή και μάλιστα με άγνοια της Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, διοργανώνεται συλλαλητήριο στην Ξάνθη, ενώ είναι καταφανές ότι αυτό δεν θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα» (σ.σ.: από άποψη χρόνου και τόπου διεξαγωγής). Και συνεχίζει η καταγγελία, «είναι καταφανές ότι το συλλαλητήριο θα πάρει χαρακτήρα κομματικής φιέστας στην εκλογική περιφέρεια του κ. Κοντού. Είναι καταφανές σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη ότι οι συμμετέχοντες φορείς, είτε καθοδηγήθηκαν, είτε παραπλανήθηκαν. Εμείς, όπως και η Ομοσπονδία μας δεν συμμετέχουμε σε αυτού του είδους φιέστες που αποπροσανατολίζουν και διασπούν τον αγώνα, για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη ο κύριος Κοντός».
Η στήριξη
Και ενώ το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, συντασσόμενο με την Καπνεργατοϋπαλληλική Ένωση, δηλώνει ότι το ίδιο δεν προσκλήθηκε από κανέναν να στηρίξει και να συμμετάσχει στην κινητοποίηση υποδεικνύοντας ως …ηθικό αυτουργό τον κατονομαζόμενο στην καταγγελία της Ένωσης, Βουλευτή, ένα εντυπωσιακό «μπαράζ» ανακοινώσεων στήριξης του συλλαλητηρίου από διάφορα ετερόκλητα μεταξύ τους σωματεία εργαζομένων στο Νομό της Ξάνθης, κατέκλυσε το τελευταίο διήμερο τα τοπικά ΜΜΕ! Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Ομάδας Καπνού Μιχάλης Πασχαλίδης πιθανολογεί (μιλώντας στον ΠτΘ) ότι το «σήριαλ» της ανταλλαγής πυρών «δια του τύπου» γύρω από το συλλαλητήριο «ξεκίνησε από μία …παρεξήγηση», για να διευκρινίσει αμέσως μετά «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην ιδέα να διαδηλώσουμε και στη Θεσσαλονίκη και στις Βρυξέλλες! Τουναντίον! Αλλά το πρόβλημα αφορά ιδιαίτερα την Ξάνθη και είναι εδώ που πρέπει να συσπειρώσουμε πρώτα όλες τις τοπικές δυνάμεις. Πρέπει να ακουστεί βροντερή η φωνή της Ξάνθης από εδώ στην Αθήνα και αυτό θα γίνει μόνο εάν όλοι οι τοπικοί φορείς προσυπογράψουν το αίτημά μας να δει η Κυβέρνηση με άλλο μάτι την περίπτωση της περιοχής μας που διαφοροποιείται έτσι κι αλλιώς σε εθνικό επίπεδο… Είναι η μοναδική περιοχή όπου αποκλείεται η αντικατάσταση της καπνοκαλλιέργειας, και αυτό για αντικειμενικούς λόγους, όχι γιατί έτσι λέμε εμείς… Νομίζω πως παρεξηγήθηκε αυτή η θέση μας και γι’ αυτό έγινε ό,τι έγινε… Καμιά πρόταση δεν αποκλείεται από εμάς για συλλαλητήρια σε άλλες πόλεις. Αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να το υιοθετήσει στο σύνολό της η τοπική κοινωνία γιατί αναφέρεται μεν στους καπνοπαραγωγούς αλλά αφορά στην πραγματικότητα τους πάντες στην περιοχή μας».
Η ιδιαιτερότητα
Η ιδιαιτερότητα της Ξάνθης σ’ ό,τι αφορά την καπνοκαλλιέργεια, την οποία επικαλείται ο Πρόεδρος της Ομάδας Καπνού, έχει ήδη περιγραφεί από το Νομάρχη Ξάνθης και έχει τεθεί εγγράφως υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο ψηφίσματος του Νομαρχιακού Συμβουλίου με το οποίο καλούνται ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι Αρχηγοί των υπολοίπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Γεωργίας, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, η Διεύθυνση Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς και αντιπρόσωποι «να δώσουν μάχη για τη διατήρηση των επιδοτήσεων προς όφελος των καπνοπαραγωγών και των εργαζόμενων ώστε να ανατραπεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η άδικη και δυσμενέστατη για τη χώρα μας πρόταση της Επιτροπής για τη νέα ΚΟΑ του καπνού».
Το περιεχόμενο της «ιδιαιτερότητας» που παρουσιάζει ο Νομός Ξάνθης σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας αλλά και της Ευρώπης, παρουσιάστηκε με στοιχεία κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης που εξέδωσε το προαναφερόμενο ψήφισμα στις 30 Οκτωβρίου του 2003, από τον εισηγητή του θέματος, Νομαρχιακό Σύμβουλο Παναγιώτη Ταρενίδη. Στην έκθεση που συνέταξε τότε, υπογράμμιζε τα εξής:
Αναντικατάστατη καλλιέργεια
«Ο καπνός είναι το πλέον επώνυμο προϊόν του Νομού μας σ’ όλο τον κόσμο. Κύριο χαρακτηριστικό της καλλιέργειάς του είναι η ασυναγώνιστη, άριστη ποιότητα, η χωρίς μηχανές παραδοσιακή παραγωγή, ο παραδοσιακός δια προσωπικής εργασίας τρόπος συσκευασίας (παστάλι) και η παγκόσμια φήμη των καπνών μας έγκειται στο γεγονός ότι θεωρείται απαραίτητη η παρουσία τους σ’ όλα τα χαρμάνια των πάσης φύσεων πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών.
Η βόρεια ορεινή περιοχή του Νομού μας, είναι η μοναδική περιοχή με μονοκαλλιέργεια καπνού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που παρουσιάζει ειδικές συνθήκες (ύπαρξη πολλών μικρών αγροτεμαχίων, δυσπρόσιτων στην πλειοψηφία τους, αγρών σε μηχανές, καλλιέργεια και παραγωγή με χειρονακτική οικογενειακή εργασία, κ.α) και το βασικότερο, αποκλείει τις εναλλακτικές λύσεις καλλιέργειας και εισοδήματος λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης. Στην περιοχή αυτή του Νομού μας που έχει πληθυσμό 20.000 κατοίκων, ο αριθμός των καπνοπαραγωγών ανέρχεται σήμερα στους 4.612 αντιστοιχώντας σε ισάριθμες οικογένειες. Πέραν των εισοδημάτων που εξασφαλίζει στους παραγωγούς, η καλλιέργεια του καπνού δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά εισοδήματα σε εργαζόμενους στα χωράφια, σε γεωπόνους, σε προμηθευτές γεωργικών εφοδίων, σε μεταφορείς, σε εργαζόμενους στην επεξεργασία καπνού, εποχικούς καπνεργάτες (1.800 περίπου) και υπαλλήλους, σε όσους παρέχουν εξοπλισμό και υπηρεσίες στη διακίνηση, στη μεταποίηση και στην εξαγωγή του καπνού. Έτσι μια αναντικατάστατη γεωργική απασχόληση και ένα ετήσιο εισόδημα των 40 εκατομμυρίων ευρώ για το Νομό μας θα χαθεί εάν εφαρμοστεί νέα ΚΟΑ καπνού, οδηγώντας σε ακραίες καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης».
Περισσότερο οξύ στην διατύπωση, το ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική της επιλογή να μην εξετάσει διεξοδικά τον ευρωπαϊκό χάρτη της καπνοκαλλιέργειας από κοινωνικοοικονομικής άποψης προτού προβεί στην εισήγησή της για καθολική και συλλήβδην εφαρμογή του μέτρου αποσύνδεσης του προϊόντος από την επιδότησή του: «Ουδόλως λαμβάνει υπόψιν της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτοαναιρούμενη, τη χωρίς μηχανή, παραδοσιακή παραγωγή καπνού, τον παραδοσιακό, με προσωπική εργασία, τρόπο συσκευασίας και την παγκοσμίου φήμης ασυναγώνιστη ποιότητα και ποικιλία των καπνών μας, παρά το ότι προστατεύει με άλλες αποφάσεις της τα παραδοσιακά προϊόντα».
Η εισήγηση της ΕΕ
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, σ’ ό,τι αφορά τον καπνό, είναι οι εξής:
Όσοι καπνοπαραγωγοί παρήγαγαν μέχρι 3,5 τόνους το χρόνο, θα λαμβάνουν αποσυνδεδεμένη επιδότηση ίση με το μέσο όρο των χρημάτων που έλαβαν την τριετία 2000 – 2002.
Οσοι παρήγαγαν από 3,5 τόνους έως 10 τόνους, θα εισπράττουν για την παραγωγή άνω των 3,5 τόνων το 80% των ενισχύσεων που λαμβάνουν την τριετία αναφοράς ενώ το «παρακρατημένο» 20% επί της επιδότησης θα χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών (δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις).
Για τους καπνοκαλλιεργητές που παράγουν πάνω από 10 τόνους, η ΕΕ εισηγείται: η ενίσχυση να δίδεται με το καθεστώς της αποσυνδεδεμένης επιδότησης για την ποσότητα της παραγωγής έως 3,5 τόνους, η ενίσχυση να μειώνεται κατά 20% για την ποσότητα της παραγωγής από 3,5 έως 10 τόνους ενώ για την ποσότητα της παραγωγής άνω των 10 τόνων να μειώνεται η ενίσχυση κατά 1/3 ετησίως έως το 2007 που θα μηδενιστεί.
Από τα χρήματα αυτά, ένα μέρος των κονδυλίων που θα εξοικονομηθούν, θα πάνε σε εκστρατείες κατά του καπνίσματος. Η μεταβατική περίοδος θα είναι τριετής και το υπάρχον καθεστώς ενίσχυσης θα σταματήσει να ισχύει το 2008 οπότε και δεν καθορίζεται τι θα συμβεί μετά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης των ενισχύσεων για την καπνοκαλλιέργεια.
Για την Ξάνθη
Καθίσταται σαφές, ότι για την Ξάνθη όπου η μέση παραγωγή καπνού, και δη μπασμά, κυμαίνεται στον ένα με ενάμιση τόνο ετησίως για κάθε καπνοκαλλιεργητή, τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την καλλιέργεια του προϊόντος αφού παύει να υφίσταται το κίνητρο της συνδεδεμένης με την ποσότητα της παραγωγής, επιδότησης. Με δεδομένο ότι η εμπορική τιμή ως εισόδημα θεωρείται από τους καπνοκαλλιεργητές, «μη επαρκής» έως «εξευτελιστική», γίνεται αντιληπτό ότι η εγκατάλειψη του καπνού και κατ’ επέκταση η εγκατάλειψη της ορεινής περιοχής από τους κατοίκους της, αποτελεί μιαν υπόθεση διόλου «επιστημονικής φαντασίας». Την ανάγκη αποτροπής μιας τέτοιας καταστροφικής για την τοπική οικονομία εξέλιξης, θα επιχειρήσουν με το σημερινό τους συλλαλητήριο να επικοινωνήσουν καταρχήν, με την τοπική κοινωνία, οι διοργανωτές. Όπως, ωστόσο, δηλώνουν και οι ίδιοι, «η διαδήλωση, αυτή και όσες άλλες γίνουν, δεν πρόκειται να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα εάν δεν υιοθετηθεί η θέση αυτή για την ιδιαιτερότητα της Ξάνθης από την ίδια την Κυβέρνηση προκειμένου να την υπερασπίσει στις διαβουλεύσεις της στις Βρυξέλλες».
Μαρία Β.Μπόντη
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
