«Τα χρηματα που προερχονται απο την ΕΕ μπορουν να ελκουν κι αλλες πηγες χρηματοδοτησης»

Με την πορτογαλέζα Εμμανουέλλα Πάσος, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνομίλησε ο ΠτΘ κατά την επίσκεψή της στην Κομοτηνή και τη συμμετοχή της στην ημερίδα για το πρόγραμμα URBAN II των δήμων Κομοτηνής, Ηρακλείου και Περάματος. Η εμπειρία της από το πρόγραμμα της Κομοτηνής είναι θετική, γιατί θεωρεί ότι προωθεί τη φιλοσοφία της συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικής θρησκείας και καταγωγής. Το διαφορετικό όμως δεν είναι μόνο πρόκληση για τις κοινωνίες του μέλλοντος της ΕΕ αλλά και φόβος υπαρκτός. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, ως διαφορετικοί καταγράφονται οι ναρκομανείς και όσοι συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών, δημιουργώντας ένα τοπίο επικίνδυνο σε κάποιες συνοικίες της Λισσαβόνας. Οι παρεμβάσεις της ΕΕ στην πατρίδα τους εστιάζονται κατά συνέπεια στους περιθωριακούς και στα μέρη που ζουν και στοχεύουν να τους εκπαιδεύσουν επαγγελματικά και να τα κάνουν προσβάσιμα, με την έννοια της ασφάλειας, για όλους.

Η κ. Πάσος μεταφέρει την ικανοποίησή της από την πορεία του προγράμματος της Κομοτηνής, το οποίο χαρακτηρίζει πολύ ενδιαφέρον. Στην Πορτογαλία δεν τρέχει αντίστοιχο σε περιεχόμενο και για το συγκεκριμένο σχολιάζει ότι περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. «Το πρόγραμμα στην ουσία του επιχειρεί να κάνει την Κομοτηνή πόλη για όλους. Η εφαρμογή του μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες πόλεις μέσα από δράσεις, όπως είναι το διαπολιτισμικό νηπιαγωγείο, με τη συνύπαρξη τσιγγάνων, μουσουλμάνων, παιδιών ελληνικής καταγωγής. Η συνύπαρξη είναι παρούσα στην Κομοτηνή».

Στην Πορτογαλία δεν απαντιούνται περιοχές με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά. «Δεν έχουμε παρόμοια προβλήματα. Πολλά άτομα ήρθαν στη χώρα μας από πρώην αποικίες, αλλά μιλούσαν ήδη τα πορτογαλέζικα και οι περισσότεροι ήταν χριστιανοί». Η κ. Πάσος εξηγεί ότι δεν συνιστά πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό αλλά ενδέχεται να προξενήσει προβλήματα, όπως την αποστασιοποίηση κάποιων προσώπων που δεν γίνονται δεκτά από την κοινωνία, λόγω της διαφορετικότητάς τους.

Φόβος για τους περιθωριοποιημένους

Στην Πορτογαλία υλοποιούνται τρία προγράμματα, αντίστοιχα του URBAN II, από τα οποία τα δύο αφορούν στην περιοχή της Λισσαβόνας. «Έχουμε δράσεις που στόχο έχουν την ενσωμάτωση μειονεκτικών ομάδων, όπως είναι οι φτωχές συνοικίες, αυτές με ναρκομανείς ή με απεξαρτημένους, στους οποίους παρέχουμε σχετική κατάρτιση για να ενσωματωθούν στην κοινωνία».

Για το κατά πόσο οι πολίτες στην Πορτογαλία εκφράζουν ρατσισμό απέναντι σε ναρκομανείς ή σε μειονεκτικές ομάδες, η κ. Πάσος μεταφέρει: «Στις ακτές, περνούν μέσα από τα λιμάνια μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που έρχονται από τη Νότια Αμερική. Οι κάτοικοι δεν εκφράζουν όμως ρατσισμό αλλά φόβο, γιατί υπάρχουν περιστατικά φόνων για το τίποτα από άτομα εξαρτημένα που θέλουν ν’ αγοράσουν τη δόση τους. Ζουν περιθωριοποιημένοι σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα. Είναι τα ναρκωτικά, οι κλοπές και το λαθραίο εμπόριο αυτοκινήτων και όχι μόνο. Η πολιτική μας στοχεύει «ν’ ανοίξει» αυτές τις περιοχές της πόλης και να τις μεταμορφώσει σταδιακά σε χώρους ασφαλούς πρόσβασης των πολιτών».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι το URBAN αφορά μια παρέμβαση σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα. «Είναι μεν μια μικρή παρέμβαση αναφορικά με τα όσα οφείλουμε να πράξουμε, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό για να ελκύσουμε κι άλλα κεφάλαια και να καταφέρουμε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε αυτές τις δράσεις, με τρόπο ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Κάποιες φορές δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μεγαλύτερα προγράμματα σε μια ζώνη (περιοχή), αλλά τα χρήματα που προέρχονται από την ΕΕ μπορούν να έλκουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης. Είναι σημαντικό να έχουμε μια διαρκή ανάπτυξη και δράσεις που έχουν προοπτική στο μέλλον».

Για την «ενηλικίωση» της ΕΕ γύρω από θέματα κοινωνικά η κ. Πάσος σχολιάζει, φτάνοντας και στις υπό ένταξη χώρες. «Εμείς οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουμε στις χώρες. Αυτό που επιθυμούμε είναι να πετύχουμε μια ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες της ΕΕ, ώστε όλοι οι κάτοικοί της να τυγχάνουν όλων των ευκαιριών. Για να φτάσουμε στο στόχο μας ο δρόμος είναι ιδιαίτερα μακρύς, διότι στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν πολύ διαφορετικές χώρες και μάλιστα με την ένταξη και των νέων χωρών θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Είναι καλό όμως να χρησιμοποιείς τη διαφορά ως σημείο αφετηρίας για να φτάσεις σε επιθυμητά αποτελέσματα».

Κείμενα- μετάφραση: Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.