Κοινωνικη αντιληψη σε ευπαθεις ομαδες

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας το Κέντρο Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΕΣΥΥ) της Νομαρχιακής Επιτροπής Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Ομογενών (ΝΕΣΠΟ) διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Προβλήματα Κοινωνικού Αποκλεισμού Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων». Την εισήγηση του θέματος έκανε ο καθηγητής Γενικής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ) του Δημοκριτείου κ. Ζήσης Παπαδημητρίου ο οποίος στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού που αποτελούνταν από μέλη της τοπικής κοινωνίας και μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στα πλαίσια του επιχειρησιακό Προγράμματος για την Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση η ΝΕΣΠΟ και το ΚΕΣΥΥ υλοποιούν το Μέτρο «Παροχή συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών» που απευθύνεται σε 80 άνεργους Παλιννοστούντες Ποντίους και 70 γυναίκες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι δεκάμηνη, από 2-2-2003 έως 31-12-2003, και στοχεύει στην κοινωνική – οικονομική ενσωμάτωση, εργασιακή προετοιμασία ενημέρωση για το επιχειρηματικό περιβάλλον, την αγορά εργασίας, συνδράμοντας με συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης.

Ο καθηγητής κ. Ζήσης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον όρο «κοινωνικός αποκλεισμός» ο οποίος καθιερώθηκε από το 1983 και μετά όταν συζητήθηκε, στα πλαίσια της ΕΕ, το περιεχόμενο της «Λευκής Βίβλου» στο πρώτο Συμβούλιο υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων. Τότε έγινε αντιληπτό ότι στην Ευρώπη παρουσιάστηκε ένα καινούριο φαινόμενο «της νέας φτώχειας» και ότι υπάρχουν νέες κοινωνικές ομάδες που δεν συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας. Σ΄ αυτές τις ομάδες ανήκουν οι άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οικονομικοί μετανάστες, οι νεοπρόσφυγες, οι εξαρτημένοι από ουσίες, οι τσιγγάνοι, οι αποφυλακισμένοι, ειδικές κατηγορίες γυναικών όπως αυτές που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

«Όλες αυτές οι κατηγορίες, ενόψει του γεγονότος ότι παρατηρείται μία τάση μείωσης των θέσεων εργασίας λόγω του τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού, αλλά και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας που γίνεται στα πλαίσια του ανταγωνισμού στους κόλπους της περιώνυμης Παγκοσμιοποίησης, όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες ολοένα και περισσότερο αποστερούνται των δικαιωμάτων τους και δεν μπορούν να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

Παρατηρήθηκε η διαμόρφωση ενός οξύμωρου σχήματος αποδόμησης του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους με την επικράτηση του φιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου στην Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η δόμηση προγραμμάτων κοινωνικής αντίληψης. Η μετανάστευση αποδυνάμωσε από εργατικό δυναμικό τις αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου κόσμου και σώρευσε προβλήματα στα ευρωπαϊκά κράτη που καταβάλλουν προσπάθειες για την ένταξη των μειονεκτούντων κοινωνικών ομάδων και την αποφυγή της γκετοποίησης. «Οι ομάδες αυτές αποτελούν αντικείμενο φροντίδας από μέρους της ΕΕ με την κατάρτιση προγραμμάτων, όπως τα Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης τα οποία εξειδικεύονται στις διάφορες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η πρακτική πλευρά του προβλήματος βρίσκεται στην εξεύρεση λύσεων μέσα από την ορθολογική διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τη θέληση και την επιθυμία των υπευθύνων και των αποδεκτών τους. Παράλληλα, η ελληνική κοινωνία έχει δώσει δείγματα εκπληκτικού μεγαλείου στην υποδοχή και ενσωμάτωση ανάλογων κοινωνικών ομάδων όπως επίσης φροντίζει και περιθάλπει τα αναξιοπαθούντα μέλη της διότι δεν έχει καταργηθεί ο κοινωνικός έλεγχος: «Έτσι η οικογένεια αναδείχθηκε σε ένα άτυπο δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης, συμβάλλοντας στην προστασία του ατόμου από την εξαθλίωση και δρώντας σταθεροποιητικά στην κοινωνία».

Κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αποφάσεις επενδυτικού χαρακτήρα στην περιοχή που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και παρεμβάσεις επιχειρηματιών για τις οποίες δόθηκαν απαντήσεις εφαρμογής των προγραμμάτων και αποσαφηνίστηκε η λειτουργικότητά τους στην καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.