«Οι εκπαιδευτικοι στην Ελλαδα οι πιο κακοπληρωμενοι της Ευρωπης»

Στην πόλη μας βρέθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ κ. Χρήστος Χρήστου στα πλαίσια ενημέρωσης των μελών της Ομοσπονδίας για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις τους. Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Χρήστου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της περιοχής κατά την διάρκεια της οποίας κατήγγειλε την άναρχη και άνιση επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση η οποία όπως είπε ισούται με το μισθό του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, το χαμηλό μισθολόγιο των δασκάλων, όπως επίσης την ύπαρξη ειδικών λογαριασμών, «μια εφεύρεση ελληνική που κάποιους αμείβει και κάποιους τους αδικεί. 160000 υπάλληλοι αμείβονται με ειδικούς λογαριασμούς και αυτό σημαίνει ότι παίρνουν πάρα πολλά, σχεδόν διπλάσια από τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί παίρνουν το 45% των χρημάτων που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί της ΕΕ. Και είναι οι ποιο κακοπληρωμένοι στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αιτήματα τους που αφορούν το μισθολόγιο που βασίζεται σε αρχές, που αποτελούν θέσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας αλλά και θέσεις της ΑΔΕΔΥ. «Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για την αναβάθμιση τον εκπαιδευτικού, ούτε για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι δεν ζητάμε παράλογα πράγματα, οι απαιτήσεις μας δεν είναι υπερβολικές» Στα αιτήματά τους αναφέρεται και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα.

«Χρειάζεται αποκέντρωση. Όχι τυπική, ουσιαστική αποκέντρωση. Να γίνει εξέλιξη του εκπαιδευτικού και όχι να είναι διορισμένος. Είμαστε υπέρ των συμβουλίων επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης. Η συλλογικότητα εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα».

Ως προς τον κανονισμό της λειτουργίας των σχολείων ανέφερε ότι πρωταρχικό είναι η ασφάλεια των παιδιών, ύστερα η γνώση. «Έπρεπε από τη πρώτη στιγμή η πολιτεία να αντιμετωπίσει τον κανονισμό λειτουργίας, για να γνωρίζουν οι πάντες τι ευθύνη έχουν έναντι στην ασφάλεια ζωής του παιδιού, πότε αρχίζει και τελειώνει η ευθύνη του εκπαιδευτικού και πότε του γονέα. Η γνώση διορθώνεται αλλά η ζωή όχι. Έπρεπε το υπουργείο να δώσει άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις».

Αναπληρωτές δάσκαλοι.

«Το 1997 με το νόμο 25/25 εμείς οι δάσκαλοι είχαμε διαφωνήσει. Διότι αυτός ο νόμος δεν εγγυούνταν την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας, υπέρ των καλύτερων εκπαιδευτικών. Ο νόμος αυτός ήταν αντιεκπαιδευτικός. Σήμερα έχουμε δασκάλους για να διορίσουμε. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να διαφωνεί το συνδικαλιστικό όργανο με την πολιτική ηγεσία. Διότι τελικά ζημιώνεται το δημόσιο σχολείο. Το ολοήμερο σχολείο είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο, έχει προβλήματα, δίνει όμως απαντήσεις και λύσεις στην ελληνική κοινωνία. Εμείς θα αγωνιστούμε για να φτάσει το ολοήμερο σχολείο στην τέλεια λειτουργία να εξασφαλίσει στο μαθητή ξεκούραση, σίτιση και γνώση. Το φαινόμενο ότι δεν υπάρχει σήμερα εκπαιδευτικός να διοριστεί αυτό οφείλεται στο ολοήμερο σχολείο».

Ως προς την αναπλήρωση των κενών που δημιουργούνται στα σχολεία τόνισε ότι η πολιτική βρίσκεται σε μεγάλη αντίφαση, μη σεβόμενη τους νόμους και ότι υποχρεώνει τον εκπαιδευτικό σε υπερωρίες χωρίς να πληρώνει. Και δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά ευθύνης. «Είμαστε οι μοναδικοί δημόσιοι εργαζόμενοι που δουλεύουμε περισσότερο και δεν πληρωνόμαστε. Δεν θέλουμε πρωταρχικό στόχο την πληρωμή, θέλουμε να βρεθεί τρόπος αποκατάστασης. Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει κάποια λύση».

Όσον αφορά την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου ανέφερε ότι ο εκπαιδευτικός «είναι ένας δημόσιος υπάλληλος όμως πέρα από αυτό είναι και επιστήμονας. Μιλάμε για μια αξιολόγηση που θα στηρίζει επιστημονικά τον εκπαιδευτικό, και θα συμβάλλει την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Η πολιτεία να φτιάξει ένα μακροχρόνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να έχει προοπτική. Αυτό θέλει σχεδιασμό, θέλει συναίνεση, θέλει οικονομική στήριξη».

Σ.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.