Κορυφωνεται η αγωνια των σχολικων φυλακων
Κορυφώνεται η αγωνία των σχολικών φυλάκων της χώρας σχετικά με το θέμα που αφορά στη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος του κλάδου τους. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στη φύλαξη των σχολειών θα προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα. Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και την επέκταση του θεσμού και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διεκδικούν οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Κομοτηνής.
Εδώ και 23 μήνες οι σχολικοί φύλακες της Κομοτηνής έχουν επιφορτιστεί το σπουδαίο έργο της 24ωρης φύλαξης των σχολικών κτιρίων του Δήμο μας. Στο σύνολο τους είναι 28 εργαζόμενοι σε 3 Γυμνάσια και 4 Λύκεια, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν γι΄ αυτό το σκοπό από την πολιτεία.
Το κοινωνικό έργο που επιτελείται όλο αυτό το διάστημα είναι εντυπωσιακό και έχει αναγνωριστεί από όλους, πολιτεία, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αφού ενισχύθηκε σημαντικά η ασφάλεια των μαθητών και των κτιριακών εγκαταστάσεων έχει περιοριστεί εντυπωσιακά η δραστηριότητα των εξωσχολικών στοιχείων και οι κίνδυνοι κάθε είδους παρενόχλησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Από την άλλη πλευρά έχουν μειωθεί δραστικά οι υλικές ζημιές και καταστροφές στα σχολεία.
Με οκτάωρες βάρδιες σε 24ωρη βάση και Σαββατοκύριακα και τις αργίες στα σχολεία οι σχολικοί φύλακες της Κομοτηνής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και θα συνεχίσουν να τις προσφέρουν μέχρι τέλος της σύμβασής τους.
Τις απόψεις των σχολικών φυλάκων επί τις κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο τους, αλλά και τις παλαιότερες δεσμεύσεις για τη μονιμοποίησή τους μετέφερε στον ΠτΘ ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων Κομοτηνής κ. Βύρων Κυργιαλάνης. «Το Πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα στην Κομοτηνή θα λήξει στις 26-27 Φεβρουαρίου. Εργαζόμαστε χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Είμαστε χωρίς ένσημα όλο αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ασφαλίσουμε τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Δεν δικαιούμαστε δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα αλλά ούτε και άδεια. Συνταξιοδοτικά τα δύο χρόνια δεν αναγνωρίζονται, δηλαδή σε περίπτωση απόλυσής μας δεν δικαιούμαστε ούτε Ταμείο Ανεργίας. Το μόνο που μας είχαν εξασφαλίσει ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο για μας και όχι για τις οικογένειές μας». Σύμφωνα με παλαιότερες υποσχέσεις που είχε δώσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδαλίδης, η νέα σύμβαση θα περιελάμβανε ένσημα και αμέσως μετά τη λήξη της θα ξεκινούσε η διαδικασία μονιμοποίησης των σχολικών φυλάκων. Προς το παρόν, όμως, δεν έγινε τίποτα από αυτά, παρά μόνο υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η σύμβαση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος 2003. Εν τω μεταξύ, οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Κομοτηνής ζητούν να συνεχίσουν το έργο τους από 1η Μαρτίου με ένσημα και να καθοριστεί το καθεστώς που θα αρχίσουν να εργάζονται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κυργιαλάνη. «Για αυτούς τους λόγους στις 11 Φεβρουαρίου θα κατεβούμε όλοι οι σχολικοί φύλακες της χώρας στην Αθήνα για μια προειδοποιητική απεργία και θα κάνουμε μια πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος», ανακοίνωσε ο κ. Κυργιαλάνης, τονίζοντας ότι «ευελπιστούμε να κινητοποιηθούν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς. Περιμένουμε και μια κίνηση από το Δήμο Κομοτηνής, να μας πει τι ενέργειες έχει κάνει ή θα κάνει μέσα στην ΚΕΔΚΕ». Όσον αφορά στους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ο κ. Κυργιαλάνης ανέφερε ότι «έχουμε αποταθεί και στους καθηγητές και στο Σύλλογό τους. Ήδη έχουμε ετοιμάσει επιστολές που θα στείλουμε σε όλους τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για να τους ενημερώσουμε, ώστε και αυτοί να πιέσουν, να αποταθούν στον φορέα που είναι υπεύθυνος, και αυτή τη στιγμή είναι ο Δήμος. Θα πιέσουν και οι Διευθυντές όχι μόνο εκείνων των σχολείων που έχουν σχολικούς φύλακες, αλλά και αυτών στα οποία δεν υπάρχουν. Απ΄ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί είναι και 2-3 διευθυντές των Γυμνασίων που έχουν αποταθεί στο Δήμο για να συμπεριληφθεί και το δικό τους σχολείο στο θεσμό αυτό», τονίζοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπευθύνου του προγράμματος, κ. Γ. Μανανού, το ζήτημα είναι οικονομικό.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
