Και η ζωη δημιουργικα συνεχιζεται

Σαν Ομάδα Ηλικιωμένων στα πλαίσια του Κ.Ε.Φ.Ο. (Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας) είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της πριν από 5 χρόνια η Λέσχη Ηλικιωμένων του Δήμου Σαπών, ενώ εδώ και 3 χρόνια λειτουργεί στα πλαίσια του Προγράμματος της κοινωνικής μέριμνας.

Στα πλαίσια της Λέσχης Ηλικιωμένων δραστηριοποιείται η Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Ηλικιωμένων, για τις επιτεύξεις της οποίας μιλάει στον ΠτΘ η Υπεύθυνη της Ομάδας και συνυπεύθυνη στο ΚΕ.Φ.Ο. Σαπών κ. Φανή Χανού. «Κάθε χρόνο έχουμε μια συγκεκριμένη ενότητα, με την οποία ασχολούμαστε αναλυτικά. Για 1-2 μέρες σταματάει το πρόγραμμα και γίνονται κατασκευές εποχικές, όπως για παράδειγμα για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, στις Απόκριες», ανέφερε η κ. Φ. Χανού, ενώ μετέφερε πληροφοριακά ότι «η πρώτη εφαρμογή του υλικού καλύπτεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας. Σε περίπτωση που οι γυναίκες ενδιαφερθούν για περισσότερες κατασκευές, συμμετέχουν οικονομικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα υλικά τα παίρνουμε από το Ταμείο της Λέσχης. Μια χρονιά είχαμε φτιάξει γυψοκατασκευές και την άλλη χρονιά δενδράκια με σύρμα και χάντρες».

Η πρώτη μεγάλη Έκθεση των κατασκευών έγινε στα πλαίσια των Εαρινών 2001 με την ευθύνη του ΚΕ.Φ.Ο. και περιελάμβανε μακραμέ (πρόγραμμα που κάλυψε ο Δήμος με εκπαιδεύτρια), διακοσμητική παρέμβαση σε γυάλινα αντικείμενα με ειδικά ζελέ και σμάλτα, καθώς επίσης και εποχικές κατασκευές. Όπως σημείωσε η κ. Χανού, η έκθεση αυτή ήταν πολύ πετυχημένη διότι «είχε πολλούς επισκέπτες από την Κομοτηνή, από την Αίγειρο, από την Καλλίστη, από τον Βόρειο Έβρο».

Η επόμενη Έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Εαρινών 2002 και πάλι με την ευθύνη του ΚΕ.Φ.Ο., είχε ως κύριο θέμα την κατασκευή εικόνων σε κεραμίδι, διακοσμημένων με βυζαντινά μοτίβα, τα οποία αντλήθηκαν από τη σειρά των βιβλίων «Θησαυροί του Άγιου Όρους». Η εν λόγω Έκθεση περιελάμβανε επίσης έργα με Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο σε κεραμικά πιάτα με ειδικά σμάλτα και εποχικές κατασκευές.

Φέτος, όπως μετέφερε η κ. Χανού, «κατασκευάσαμε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά (σκουπάκια) και τα Ημερολόγια της Λέσχης Ηλικιωμένων» και πρόσθεσε ότι «από το νέο έτος έχει προγραμματιστεί η ζωγραφική σε ύφασμα και θα γίνει η διδασκαλία του φεστονιού από την κ. Στέλλα Σερμπέζη, υπεύθυνη στο ΚΕ.Φ.Ο.».

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας χωρίς να παραιτηθούν από τη ζωή, με αγάπη, υπομονή και μεράκι περνούν ευχάριστα τις ώρες τους, δημιουργώντας μέσα από την τέχνη αξιόλογες κατασκευές. Στέλνουν έτσι το δικό τους μήνυμα ζωής.

Ψυχή της ομάδας είναι η κ. Φανή Χανού που συντονίζει, οργανώνει και ενθαρρύνει την δημιουργική έκφραση των μελών της.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.