Εκστρατεια κατα της χρησης και καταχρησης εξαρτησιογονων ουσιων

Δεκαήμερο παρεμβάσεων κατά της χρήσης και κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ξεκίνησε προχθές το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.). Το δεκαήμερο των δράσεων υλοποιείται σε συνεργασία με τα συμβουλευτικά κέντρα Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και αφορά κυρίως στην επαφή με την τοπική κοινωνία, την προαγωγή μηνυμάτων πρόληψης, καθώς και την προσέγγιση χρηστών και των οικογενειών τους με στόχο την κινητοποίησή τους για τη θεραπεία.

Με αφορμή την επίσκεψη της κινητής μονάδας ενημέρωσης «Πήγασος» του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στην πόλη μας, δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών Ροδόπης «Ορφέας» από την κ. Αποστολίδου Νεκταρία, ψυχολόγο, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Θράκης, τον κ. Ρούσο Αχιλλέα, υπεύθυνο του Κέντρου «Πήγασος» και τον κ. Γκαρό Εσαγιάν, υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» Ροδόπης.

Συγκεκριμένα, στην πόλη μας η κινητή μονάδα ενημέρωσης «Πήγασος» και το συμβουλευτικό κέντρο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιούν ήδη από προχθές έως και τις 2 Νοεμβρίου ενημερωτικές συναντήσεις με χρήστες και γονείς χρηστών, αλλά και με φοιτητές. Οι δράσεις θα συνεχιστούν στην Αλεξανδρούπολη, από τις 3 έως τις 8 Νοεμβρίου, από την κινητή μονάδα ενημέρωσης «Πήγασος» και το συμβουλευτικό κέντρο Αλεξανδρούπολης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η κ. Αποστολίδου Νεκταρία ευχαρίστησε τον κ. Εσαγιάν και το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» για τη φιλοξενία και μίλησε για το Συμβουλευτικό Κέντρο Θράκης και το πρόγραμμα των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας από την κινητή μονάδα ενημέρωσης «Πήγασος».

«Το Συμβουλευτικό Κέντρο Θράκης είναι μια καινούρια μονάδα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων ατόμων και πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο είναι ενταγμένο στο εθνικό σχέδιο δράσης 2002-2006. Έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν από 4 μήνες σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδου, στη αρχή υπήρξαν αρκετές περιπέτειες, οι οποίες ξεπεράστηκαν χάριν στη συμπαράσταση των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή στις οικογένειες των εξαρτημένων, στη στήριξη από τοπικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και τη βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης».

Στο Κέντρο λειτουργεί ομάδα κινητοποίησης χρηστών για μείωση και διακοπή της χρήσης και παρέχεται στήριξη στην οικογένεια μέσα από ομάδες αυτοβοήθειας και ατομική συμβουλευτική. Επίσης, γίνονται σεμινάρια για όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

«Το Κέντρο, όπως φαίνεται και από την επωνυμία του, είναι συμβουλευτικό και απευθύνεται και στον κόσμο της Κομοτηνής. Ουσιαστικά είναι η πρώτη μας ευκαιρία που πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, για να βρούμε και τρόπους συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Κομοτηνής. Θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένα ακόμη συμβουλευτικό κέντρο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, στην Καβάλα και ουσιαστικά τα δυο αυτά συμβουλευτικά κέντρα είναι το πρώτο στάδιο για να δημιουργηθεί το πρώτο πρόγραμμα Ανατολικής – Μακεδονίας και Θράκης, τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε η κ. Αποστολίδου. Στην ενημέρωση του κόσμου σημαντική είναι και η συμβολή της κινητής μονάδας ενημέρωσης «Πήγασος», η οποία χθες βρέθηκε στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, σήμερα θα βρίσκεται στον Ήφαιστο και το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε φοιτητές στο Τμήμα της Κοινωνικής Διοίκησης.

Τους λίγους αυτούς μήνες που λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης υπάρχει ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους και, όπως εξηγεί η κ. Αποστολίδου, «έχουμε αιτήματα βοήθειας, ήδη, και από εξαρτημένους και από συγγενείς χρηστών. Μας έχουν προσεγγίσει και άνθρωποι που πραγματικά απλά θέλουν να ενημερωθούν, χωρίς να έχουν κάποιον στην οικογένεια που έχει πρόβλημα με τη χρήση».

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση της παρέμβασης του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» στο στρατό στην περιοχή του Ν. Ροδόπης.

«Είμαστε στην περίοδο της ευαισθητοποίησης των μονίμων στελεχών του στρατεύματος. Εδώ κι ένα μήνα περίπου, έχει ξεκινήσει αυτή η παρέμβαση και θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι μονάδες του ΚΕ.Θ.Ε.Α., από τη δική τους πλευρά, δεν κάνουν κάτι παρόμοιο», σημείωσε ο κ. Εσαγιάν.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Ρούσος, ο οποίος με σειρά του ευχαρίστησε το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» και προσωπικά τον κ. Εσαγιάν για τη «φιλοξενία την ουσιαστική κι ανθρώπινη», ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης «Πήγασος», η οποία λειτουργεί από το 1989 και είναι ουσιαστικά η πρώτη μονάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για να καλύψει τις σχετικές ανάγκες.

«Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν υπήρχαν κέντρα πρόληψης, δεν υπήρχαν οι δομές που υπάρχουν σήμερα. Τότε καλύπτονταν πιο πολύ οι ανάγκες για ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου και ιδιαίτερα σε περιοχές απομακρυσμένες, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου δεν υπήρχαν τέτοιες ευκαιρίες. Σήμερα έχει διαμορφωθεί μια άλλη πραγματικότητα. Το τμήμα της πρωτογενούς πρόληψης πανελλαδικά πια καλύπτεται από τα Κέντρα Πρόληψης. Έτσι, ο «Πήγασος» έχει προχωρήσει στα επόμενα στάδια, για να καλύψει και τις επόμενες ανάγκες, που εντοπίζονται κυρίως στη δευτερογενή πρόληψη. Εμείς αξιοποιούμε πολύ τα μέλη από της θεραπευτικές κοινότητες, που είναι στη φάση της θεραπείας, στα οποία έχουμε πάντα μαζί μας κάθε φορά και διαφορετική ομάδα. Προσπαθούμε και στοχεύουμε πάντα να παρέμβουμε στις ομάδες, οι οποίες μέσα από τον επαγγελματικό ρόλο τους έχουν επαφή με το πρόβλημα, καθώς επίσης και στο μεγάλο κομμάτι που είναι η ανάγκη να καλυφθούν αιτήματα ή ανάγκες που αφορούν τους χρήστες και τις οικογένειες και την κινητοποίηση των χρηστών», τόνισε ο κ. Ρούσος.

Η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης «Πήγασος» καλύπτει γεωγραφικά όλη την επικράτεια και κυρίως περιοχές που δεν διαθέτουν υπηρεσίες ενημέρωσης για την εξάρτηση από ουσίες. Γι’ αυτό το λόγο διοργανώνει αποστολές, μετά από αίτημα και από άλλους κοινωνικούς φορείς. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στις τοπικές κοινωνίες στοχεύουν στην προώθηση της πρωτογενούς πρόληψης με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό και την παροχή υπηρεσιών δευτερογενούς πρόληψης, όπως η ενημέρωση και κινητοποίηση για θεραπεία ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών.

«Ο στόχος της παρουσίας μας εδώ είναι να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε το μήνυμα της ύπαρξης αυτής της δομής, αυτού του συμβουλευτικού σταθμού που απευθύνεται στους χρήστες και τις οικογένειές τους, να το διαδώσουμε στις «πιάτσες», στους πληθυσμούς που έχουν άμεση ανάγκη και να προσπαθήσουμε, αξιοποιώντας τα μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων, να τους κινητοποιήσουμε προς τη θεραπεία, η οποία για τα δεδομένα της περιοχής περνάει πρώτα από το Συμβουλευτικό Σταθμό, τη μοναδική δομή», επεσήμανε ο κ. Ρούσος και συνέχισε λέγοντας πως «το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι τεράστιο και δεν μπορεί να το λύσει μια μόνο υπηρεσία, μια δομή, αλλά σίγουρα για να το επηρεάσει και να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, προϋπόθεση όλων είναι η συνεργασία και το κοινό μέτωπο, κάτι που στην πόλη μας έχει επιτευχθεί».

Ομάδες – στόχους των παρεμβάσεων αποτελούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι επαγγελματίες υγείας, τα στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αστυνομία και οι στρατευμένοι, τις οποίες θα προσεγγίσουν παρουσία των μελών από τις θεραπευτικές κοινότητες, όπου σύμφωνα με τον κ. Ρούσο «με αφετηρία και αφορμή την εμπειρία αυτών των παιδιών θα γίνει μια συζήτηση για το πώς ο κάθε επαγγελματίας μέσα από το ρόλο του βιώνει το πρόβλημα, τι δυσκολίες συναντά στη διαχείριση αυτών των προβλημάτων και , χωρίς να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη συνταγή, τι θα μπορεί να λάβει υπόψη του, ώστε να τον βοηθήσει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο για τον ίδιο, όσο και για το άτομο που έχει απέναντι του, το οποίο μπορεί να είναι χρήστης ή εξαρτημένος. Δεν παύει όμως να είναι ένα άτομο και, πέρα από την όποια κατάσταση βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, του οφείλουμε ένα μήνυμα σεβασμού».

Τέλος, ο κ. Εσαγιάν, μετέφερε τον ενθουσιασμό του για την προσπάθεια του ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται ουσιαστικά σε ανάγκες του τόπου μας, ανάγκες που έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση του προβλήματος που ήδη υπάρχει σε οικογένειες, προβλήματος έναντι του οποίου εμείς σαν Κέντρο Πρόληψης αδυνατούμε να δώσουμε μια λύση στο βαθμό που αυτός δεν είναι και ο ρόλος μας άλλωστε. Για τη Θράκη είναι πολύτιμη η παρουσία του Συμβουλευτικού Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης κι εκείνου στην Καβάλα, εμείς βρισκόμαστε στη μέση

και αυτό είναι το πρώτο βήμα, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια επιλογής πολλών δομών, προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ένα βήμα ουσιαστικό», όπως ο ίδιος τόνισε κλείνοντας.

Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.