«Κοινωνια των πολιτων και οικονομικη και πολιτικη αναπτυξη στη Ρωσικη Ομοσπονδια: προκλησεις και προοπτικες»

Στο πλαίσιο του μαθήματος Διεθνής Πολιτική Οικονομία την Τετάρτη 10 Απριλίου 2002, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του ΔΟΣΑ πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Κοινωνία των πολιτών και οικονομική και πολιτική ανάπτυξη στη Ρωσική ομοσπονδία: προκλήσεις και προοπτικές» με καλεσμένο ομιλητή τον Δρ. Μπορίς Ζόγκιν, Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας από την Σταυρούπολη της Ρωσίας.

Τη συζήτηση με τους φοιτητές που παρακολούθησαν τη διάλεξη, συντόνιζε ο διδάσκων του μαθήματος Δρ. Παντελής Σκλιάς.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δρ. Μπορίς Ζόγκιν βρίσκεται στην Κομοτηνή με αφορμή το Πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται με την επωνυμία «Η κοινωνική και οικονομική ένταξη των αναγκαστικών μεταναστών στην τοπική κοινωνία της περιοχής της Σταυρούπολης» το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και θα υλοποιείται σε συνεργασία με τον φορέα «Ευρωπαϊκή Προοπτική», επικεφαλής της οποίας είναι ο Δρ. Παντελής Σκλιάς.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την ομιλία του Δρ. Μπορίς Ζόγκιν τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Ρωσία.

Στην ομιλία του ο κ. Ζόγκιν αναφέρθηκε στην περίοδο της προεδρίας του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και στα δύο μεγάλα φαινόμενα εκείνης της περιόδου, την «γκλάσνοστ» που σημαίνει «ελευθερία του λόγου» και την «περεστρόικα».

«Μια νέα εποχή χάραξε από το 1991, όταν υπογράφηκε η γνωστή συμφωνία «Μπελοβέσκαγια», διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και δημιουργήθηκε η ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών). Αυτό το γεγονός επέφερε σημαντικές αλλαγές στην οικονομία της χώρας.

Σοκ θεραπεία αποτέλεσε για την κοινωνία της Ρωσίας η ιδιωτικοποίηση πολλών κρατικών επιχειρήσεων, που πέρασαν στα χέρια των ιδιωτών. Το 70% της βιομηχανίας έχει σχέση με την στρατιωτική βιομηχανία και κανένας δεν ήθελε να την αναλάβει αυτήν»
σημείωσε ο κ. Μ. Ζόγκιν αναφέροντας ως παράδειγμα μία πόλη της Ρωσίας που λέγεται Πένζα, η οποία όπως και πολλές άλλες, είχε ιδρυθεί λόγω της εγκατάστασης σε αυτήν την περιοχή της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Ως επιπτώσεις από τις αλλαγές που έγιναν στην οικονομία, ήταν ο πληθωρισμός που είχε φτάσει στα υψηλά επίπεδα και το ρούβλι το οποίο είχε καταρρεύσει.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ρωσία σήμερα, ο Δρ. Μπορίς Ζόγκιν μετέφερε ότι παρατηρείται μία αύξηση της παραγωγής και οι επενδύσεις που είναι ένα καλό σημάδι. Ξεκίνησε, μάλιστα, και η αναδιάρθρωση των μονοπωλίων (σιδηρόδρομοι, ενέργεια κ.α.). Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την δήλωση του κ. Μ. Ζόγκιν, είχε αναφερθεί στην ενίσχυση, που θα δίνεται στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στην αυτοαπασχόληση.

«Από πέρυσι ξεκίνησε μία φορολογική μεταρρύθμιση, βάσει της οποίας οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με 13% του εισοδήματός τους, ενώ η καθημερινή ζωή γίνεται περισσότερο περίπλοκη από ότι ήταν. Οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις, που γίνονται στη χώρα, διότι μέρα με τη μέρα οι άνθρωποι αυτοί φτωχαίνουν. Κι ένα άλλο γεγονός είναι το ψυχολογικό: να βλέπουν οι άνθρωποι τις αξίες που θαύμαζαν, κάποτε, να χάνονται τώρα», συνόψισε ο κ. Ζόγκιν, μεταφέροντας μια πραγματική εικόνα της σημερινής ζωής στη Ρωσία.

Επίσης, ο κ. Ζόγκιν ανέφερε και ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει σχέση, με την αναγκαστική μετανάστευση των 8-10 εκατομμυρίων ανθρώπων από τους τόπους διαμονής τους στην πρώην ΕΣΣΔ στη Ρωσική Ομοσπονδία, τονίζοντας το γεγονός ότι μεγάλος αριθμος αυτών των ανθρώπων που αγγίζει 5.000 άτομα, μετακινήθηκαν στην Σταυρούπολη της Ρωσίας.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.