Η ψυχικη υγεια συναδει με την αντιμετωπιση του καρκινου

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η 7η Απριλίου και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφιερώνεται φέτος η ημέρα στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας διότι έχει αποδειχθεί ότι η καθιστική ζωή δημιουργεί πλείστα προβλήματα και κυρίως καρδιακά νοσήματα. Και είναι γνωστό ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει την σωματική και ψυχική υγεία μας. Το Παράρτημα Κομοτηνής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έχει προγραμματίσει, τιμώντας την ημέρα, συναυλία μουσικής στις 8:30 το βράδυ στην αίθουσα Παπανικολάου.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας να ρθει ο κόσμος», δήλωσε η Πρόεδρος του Παραρτήματος, ιατρός, κ. Παπαναστασίου.

«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα της Αντικαρκινικής Εταιρείας, που αφορά την πρόληψη και την αισιοδοξία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ το 30% των καρκίνων μπορούν να θεραπευτούν μέσω της κίνησης. «Ο καρκίνος έχει πάρα πολλά πρόσωπα και διαφορετικές εκβάσεις ανάλογα με τον τύπο. Η κίνηση επιδρά θετικά όπως σε όλες τις ασθένειες. Στο σημείο που επιδρά θετικά είναι η ψυχοσωματική συνιστώσα της καρκινογένεσης. Έχει βρεθεί, αλλά δεν έχει απολύτως ερευνηθεί, όμως πολλές σοβαρές μελέτες συνδέουν τον καρκίνο με ψυχοσωματικά αίτια που σημαίνει ότι στην αιτιολογία του συμβάλλει η ψυχική κατάσταση του ατόμου. Η κίνηση είναι θετική και νομίζω ότι επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.

Το Παράρτημα Κομοτηνής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το οποίο ουσιαστικά από το 2000 ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να στηρίξει ηθικά και οικονομικά καρκινοπαθείς αλλά και να ενημερώνει πρώτα απ’ όλα για την πρόληψη. «Νομίζω ότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη η ενημέρωση στην καλή υγεία» τονίζει η γραμματέας του Συλλόγου κ. Ρένα Σταυρίδου. «Υπάρχουν προγράμματα αντιμετώπισης του πόνου που εφαρμόζει ειδικά η κ. Παπαναστασίου. Δεν επιτρέπεται στην εποχή μας οι άνθρωποι να πονούν».

Το Παράρτημα Κομοτηνής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας το Δεκέμβρη του 2001 βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από ψηφοφορία των δημοσιογράφων, για το εθελοντικό του έργο στο Ν. Ροδόπης. «Ήταν πολύ σημαντική η βράβευση, γιατί προέρχεται από ανθρώπους των οποίων η γνώμη έχει μεγάλη βαρύτητα. Για τον εθελοντή αυτό είναι μια αναγνώριση. Σε πιστοποιεί στο χώρο και βεβαίως σου δημιουργεί ένα ερέθισμα για να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο. Είναι σημαντικό οι δημοσιογράφοι να αναγνωρίζουν το έργο των εθελοντικών οργανώσεων. Έτυχε φέτος να είμαστε εμείς και ευχαριστούμε πολύ», ανέφερε η κ. Παπαναστασίου.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία εκδίδει ένα περιοδικό με τίτλο «Μ’ ενδιαφέρει», μέσα από το οποίο ο αναγνώστης, το άτομο ενημερώνεται σε θέματα υγείας, διότι, όπως αναφέρει η κ. Παπαναστασίου η ενημέρωση είναι σημαντικό στοιχείο. «Όσα λιγότερα ξέρεις για τον καρκίνο τόσο περισσότερο δέος σου προξενεί. Πολλά πράγματα είναι αποδεδειγμένα και είναι καλό να τα γνωρίζει ο κόσμος».

Ένα σημαντικό ποσοστό καρκίνων είναι στο πεπτικό σύστημα και έχει να κάνει με την τροφή, βασικά με τον τρόπο παραγωγής της και το είδος των τροφίμων που χρησιμοποιούμε. Η ποσότητα λίπους στην τροφή είναι κάτι πολύ αρνητικό, όπως επίσης η έλλειψη φυτικών ινών καθώς και η ποικιλία της. «Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας. Υπάρχουν όμως και άλλες κοινωνικές συνήθειες που επηρεάζουν, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα. Αυτά είναι γνωστά. Ωστόσο όμως παρόλο που πολλοί κρατικοί φορείς τα διατυμπανίζουν, θα σας πω ότι έχουμε πολλούς καπνιστές και μάλιστα σε πολύ μικρές ηλικίες».

Ένα στοιχείο που επηρεάζει την καρκινογένεση είναι τα στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου. Έχει βρεθεί ότι ένας συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας επηρεάζει πάρα πολύ την καρκινογένεση. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κρατούν το θυμό τους, που δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, που δεν δημιουργούν την απαραίτητη εκφόρτιση στο νευρικό τους σύστημα, στο ψυχικό τους όργανο για να έχει ισορροπία. «Ο τύπος προσωπικότητας είναι κάτι που μελετάται πολύ σοβαρά για την καρκινογένεση. Αυτός που κρατάει τον θυμό του και δεν εκφράζει τα αισθήματά του, αυτός που δεν διεκδικεί γι’ αυτόν, ωστόσο διεκδικεί με πάθος για τους άλλους, θεωρείται ευάλωτος. Τα επόμενα χρόνια στον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου δεν θα εστιάζουμε τόσο στη βιολογική θεραπεία, αλλά εξίσου στην βιολογική και ψυχική θεραπεία του ατόμου. Δεν εξετάζεις τα άτομα που ήδη έχουν μπει στην ψυχολογία του καρκίνου, διότι είναι ήδη ασθενείς, αλλά τους υγιείς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και διαπιστώνεις ποιοι απ’ αυτούς ανέπτυξαν καρκίνο. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι η φάση της κατάθλιψης η οποία λόγω απώλειας προσφιλούς ατόμου επιφέρει σοβαρές διαταραχές στον ψυχισμό που θεωρείται και αυτό ένα στοιχείο διερεύνησης σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου. Το θέμα της ψυχοσωματικής αιτιολόγησης του καρκίνου είναι κάτι που θα απασχολήσει τα επόμενα χρόνια και οι θεραπείες θα έχουν ως πάγια βάση την παράλληλη αντιμετώπιση της βιολογικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου».

Το Παράρτημα Κομοτηνής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του έχει ξεκινήσει την ενημέρωση σε θέματα υγείας και στην Περιφέρεια του νομού μας, πραγματοποιώντας ομιλίες με ειδικούς γιατρούς εθελοντές. Όπως επίσης σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη και ξεκινά σε λίγο καιρό ο έλεγχος του καρκίνου της μήτρας.

Το Παράρτημα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ενημέρωση των γυναικών, διότι η πρόληψη ισοδυναμεί με θεραπεία. Οι γυναίκες είναι πολύ θετικές στην ενημέρωση και δεν αδιαφορούν στα θέματα υγείας.

Το Παράρτημα στηρίζεται οικονομικά μόνο στις συνδρομές των μελών του. Αρωγός στο έργο του ο Δήμαρχος Κομοτηνής. «Αν δεν υπήρχε ο δήμαρχος να μας στηρίξει με προσωπική ευαισθησία, δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα βρισκόταν το παράρτημα», τονίζει η κ. Σταυρίδου.

Α.Π. – Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.