Αναπτυξη, προοδος, ανοχη: βασικα ζητουμενα της μελλουσας ευρωπαικης κοινωνιας

«Η περιφέρεια ΑΜ-Θ, και ειδικότερα η Θράκη αποτελεί τη γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρωπαϊκή και την ευρύτερη ανατολή». Ήταν ένα από τα κύρια συμπεράσματα που εξήχθησαν με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της ημερίδας για την επίδραση της διεύρυνσης της Ε.Ε. στο δίκαιο και τις πολιτικές της, όπως μεταφέρει στον ΠτΘ, ο καθηγητής του Κοινοτικού Δικαίου κ. Γρηγόρης – Ευάγγελος Καλαβρός.

Επεσήμανε επίσης τους πολιτιστικούς κραδασμούς που θα βιώσει η Ε.Ε. με την είσοδο των νέων κρατών – μελών, λόγω των διαφορετικών ρυθμών ανάπτυξης στις κοινωνίες και τις οικονομίες τους.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της ημερίδας με θέμα «Η επίδραση της διεύρυνσης στο δίκαιο και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την οποία διοργάνωσε ο Τομέας Διεθνών Σπουδών της Νομικής σε συνεργασία με την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών, ο Καθηγητής του Κοινοτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Θράκης, κ. Ευάγγελος – Γρηγόρης Καλαβρός, προχώρησε σε μια αποτίμηση των εργασιών: «Η ημερίδα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, με πλήρη συμμετοχή όλων των ομιλητών, όπως έχει προβλεφθεί από το πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής, τονίστηκε η σημασία της διοργάνωσης αυτής στην πόλη της Κομοτηνής, στην Ανατολικότερη Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα τη γέφυρα της Ε.Ε. με την ευρωπαϊκή και την ευρύτερη Ανατολή.

Επίσης, τονίστηκε ότι η Θράκη χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητά της, η οποία έχει θεμελιώσει μία ανάπτυξη, μία πρόοδο και μία ανοχή που είναι τα βασικά στοιχεία του ζητούμενου της μέλλουσας ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Τονίστηκε ότι η διεύρυνση, η οποία θα περιλάβει στους κόλπους της άλλα 10 – πιθανώς 12 – κράτη, θα προκαλέσει κραδασμούς πολιτισμικούς, διότι αυτές οι χώρες έχουν οικονομίες των οποίων η ολοκλήρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί, μολονότι έχει δρομολογηθεί προς την κατεύθυνση της περιφεριοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβραδύνουν τα μεγέθη και τους ρυθμούς ανάπτυξης, της Ε.Ε.. Θα προκαλέσουν έναν πολιτισμικό κραδασμό, διότι οι κοινωνίες αυτών των χωρών βίωσαν για πολλά χρόνια υπό καθεστώς κεντρικά διευθυνόμενης οικονομίας, συνεπώς οι δομές τους δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί κι εκσυγχρονιστεί στον επιθυμητό βαθμό για την πλήρη συσσωμάτωση τους στην Ε.Ε.»
.

Οι επιπτώσεις επομένως της διεύρυνσης στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εντυπωσιακές. Ο κ. Γρηγόρης Καλαβρός επισημαίνει: «Είναι σημαντικές και μάλιστα όλοι οι εισηγητές συμφωνούν ότι θα υπάρξει μια επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην απόδοση της λειτουργικότητας των θεσμών, κατά πολύ μεγαλύτερη από την επιβράδυνση που προκλήθηκε από την ένταξη την πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η οποία απλώς συσσωματώθηκε στη Δυτική Γερμανία και ως τέτοια «προσχώρησε» στην Ε.Ε.». Οι κραδασμοί επομένως από την είσοδο των νέων 10 ή 12 κρατών θα είναι μεγαλύτεροι, γιατί οι κοινωνίες και οι οικονομίες δεν έχουν τον επιθυμητό ρυθμό ανάπτυξης.

Ο κ. Καλαβρός σημειώνει όμως κι ένα θετικό αντίπαλο δέος: «Υπάρχει πολιτική βούληση για την ένταξη των χωρών αυτών, εκφράστηκε επομένως η ευχή, υποδείχθηκαν τρόποι κι έγιναν προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί, η Ευρώπη να συνεχίσει τον αναπτυξιακό δρόμο της και να αυξήσει την συμβολή της στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, η οποία και το ζητούμενο».

Στην ημερίδα προσκλήθηκαν οι πρέσβεις των 15 χωρών της Ε.Ε., οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία να παρασταθούν, με εξαίρεση τον πρόξενο της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Μόρτζα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.