«Οψεις και αποψεις» Κυπριων Φοιτητων

Η ύλη του νέου εντύπου με τίτλο «Όψεις και απόψεις» που εμφανίζεται με το πρώτο τεύχος στην εκδοτική κοινότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου διαφοροποιείται σημαντικά από τα πολυάριθμα έντυπα που έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα μια και η πρωτοβουλία για την έκδοσή του ανήκει στην Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής (Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ.).

Η πλειοψηφία των άρθρων του εντύπου είναι αφιερωμένη στη δραστηριότητα της Φ.Ε.Κ.ΚΟΜ., τις εκδηλώσεις μνήμης αλλά και διαμαρτυρίας που έχουν διοργανωθεί στην πόλη μας, τους ειρηνικούς αγώνες των κυπριακών οργανώσεων ανά την Ελλάδα και ιστορικά γεγονότα-σταθμούς στην ιστορία της Μεγαλονήσου χωρίς να εκλείπουν, βέβαια, και άρθρα που πραγματεύονται κοινωνικά δρώμενα και τις εξελίξεις στις σχολές του Δημοκρίτειου αλλά και την τοπική κοινωνία όπως τη βιώνουν οι φοιτητές που καλούνται να γίνουν μέλη της κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής.

Η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία κάποιων Κυπρίων φοιτητών του Δ.Π.Θ. Θράκης οι οποίοι θεώρησαν πως η ύπαρξη μιας ένωσης που να αφορά μόνο τους Κύπριους φοιτητές θα ήταν η καλύτερη αντιπροσώπευση της Κύπρου και των Κυπρίων φοιτητών. Το όραμα έγινε πραγματικότητα με την αναγνώριση της Φ.Ε.Κ. ΚΟΜ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης στις 10 Μαΐου 2001. Η κατάρτιση του Διοικητικού Συμβουλίου αποτέλεσε την αρχή του ορισμού των πρωταρχικών στόχων προς υλοποίηση καθώς και την προσπάθεια καθορισμού του οργανωτικού προγράμματος για το Ακαδημαϊκό Έτος 2001-2002. Η ένωση μέχρι τώρα αριθμεί 190 μέλη για το καθένα από τα οποία έχει εκδώσει φοιτητική ταυτότητα, ενώ εξασφάλισε ένα σημαντικό ποσό ως ετήσια επιχορήγηση από το Υπουργείο Παιδείας. Και η δραστηριότητά της στο βραχύχρονο αυτό διάστημα δεν περιορίζεται εκεί, όπως μας πληροφορεί κύριο άρθρο του περιοδικού. Διαβήματα για τη δρομολόγηση απευθείας πτήσεων από Λάρνακα για Αλεξανδρούπολη, ενημερωτικά φυλλάδια για το Δ.Π.Θ., εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και την προβολή του Κυπριακού Προβλήματος Κατοχής, συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις για τις εθνικές μας επετείους, εκθέσεις φωτογραφίας, δημιουργία και λειτουργία ομίλων με στόχο την επιμόρφωση, κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία των μελών της Φ.Ε.Κ. ΚΟΜ περιλαμβάνονται στα επιτεύγματα του Συλλόγου το σύντομο αυτό διάστημα δραστηριοποίησης του στο γίγνεσθαι του Δημοκρίτειου.

Οι εκδηλώσεις για την 1η Οκτωβρίου -εθνική επέτειο για τους Κυπρίους- αλλά και οι δυναμικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους αποτελούν κύρια θέματα της έκδοσης και λαμβάνουν άλλη διάσταση στις μέρες που διανύουμε μετά τις προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών και το δείπνο των ηγετών.

Η συντακτική ομάδα της Φ.Ε.Κ. ΚΟΜ δε θα μπορούσε να περιορίσει την ύλη του περιοδικού στα εξέχοντα αυτά θέματα και εμπλουτίζει την έκδοση με άρθρα για την 3η Δεκεμβρίου «Ημέρα για άτομα με ειδικές ανάγκες» με σημαντικές επισημάνσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή τα άτομα με κινητικά προβλήματα και τίτλο: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Θέματα τέχνης και πολιτισμού φιλοξενούνται στις τελευταίες σελίδες του εντύπου των 24 σελίδων. Οι Πολιτιστικές Αλκυονίδες που διοργανώνει η Κοινότητα Νέων, ο μοναδικός Φοιτητικός Πολιτιστικός Σύλλογος στην Κομοτηνή ενεργός από το 1985 αλλά και το έργο του Συλλόγου Καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης απασχολούν τη στήλη «Περί Τέχνης και Πολιτισμού». Η στήλη «Ποίηση-Λογοτεχνία» φιλοξενεί αφιέρωμα στον ασυμβίβαστο και αντισυμβατικό Ανδρέα Εμπειρικό και εντάσσεται στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2001 ως «Έτος Ανδρέα Εμπειρίκου», αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων.

Το τεύχος κλείνει με μια πρωτότυπη στήλη με τίτλο Κομοτηνή History X και τα «Σφηνάκια» με δηκτικά σχόλια μικρού μεγέθους.

Η Κύπρος και ο Δημόκριτος, τα δύο στοιχεία του λογότυπου της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής, «συνεργαζόμενα» οδηγούν, όπως αποδεικνύουν και οι «Όψεις και απόψεις» οδηγούν σε καλό αποτέλεσμα.

Σ.Κ.

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ….

Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ένα χρόνο πριν, όταν ξεκινούσαμε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας φοιτητικής ένωσης, η οποία θα αντιπροσώπευε τους Κύπριους φοιτητές στην Κομοτηνή, ότι θα βλέπαμε σιγά – σιγά την επιδίωξη μας να αγκαλιάζεται συνεχώς από περισσότερα άτομα. Και αυτό ακριβώς ήταν που μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να θέτουμε τις βάσεις για μια δυναμική και πρωτοπόρο φοιτητική ένωση.

….Με κάθε βήμα μας, μέσα σ’ ένα περιβάλλον που υπόσχεται πολλά και προσφέρει λίγα, κάνουμε φανερό ότι τα όνειρά μας, οι απόψεις μας ακόμα και οι φιλοδοξίες μας είναι αυτά που μας οδηγούν μπροστά, που μας δίνουν τη δύναμη να παλέψουμε μέσα στην απογοητευτική κατάντια του κόσμου.

Οι άνθρωποι του τίποτα υποκύπτουν στη συνωμοσία της σιωπής…

Ο καθένας μόνος του. Και αυτό τους κάνει να φοβούνται. Και αυτό τους κάνει να σωπαίνουν υποκύπτοντας στον εκκωφαντικό θόρυβο της υποκρισίας.

Η ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας, οι απόψεις και οι θέσεις , τα γεγονότα και οι αντιδράσεις, όλα αυτά που μας ενώνουν , αλλά και η πολυφωνία ως αναγκαία απόρροια της πολύτιμης διαφορετικότητας του καθενός από μας, αποτελούν το έναυσμα για το καινούριο αυτό βήμα των κυπρίων φοιτητών . Κύριο μέλημα μας είναι η προβολή αυτής της πολυφωνίας και των διαφορετικών απόψεων των μελών της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής μέσα από τις οποίες ενδυναμώνεται η προσπάθεια μας έτσι ώστε η ΦΕΚΚΟΜ να αποτελέσει ένα δυναμικό, ζωντανό και οργανικό κομμάτι του Δημοκριτείου .

Καλή ανάγνωση!

Η Συντακτική Επιτροπή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.