Στο σφυρι οι ζωες χιλιαδων χρεωμενων πολιτων
Δεκάδες χιλιάδες σπίτια ή περιουσιακά στοιχεία πολιτών θα βγούν στο σφυρί αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην άρση των πλειστηριασμών. Οι οφειλέτες, λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και αντί η κυβέρνηση να εστιάσει σε αυτό το θέμα συζητά με την τρόικα την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από 1 Ιανουαρίου 2014 για οφειλές σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Η αναστολή των πλειστηριασμών θα βυθίσει στην απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες, εκ των οποίων πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι, οι οποίοι αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας, όχι μόνο θα απολέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να χρωστούν στις τράπεζες, εξαιτίας της χαμηλής αξίας των ακινήτων κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού.
Η άρση των πλειστηριασμών θα είναι καταστροφική για την ελληνική κοινωνία. Θα έχει ως αποτέλεσμα την μαζική περιθωριοποίηση, την αύξηση του αριθμού των αστέγων και την εξαθλίωση χιλιάδων οικογενειών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών και το κυριότερο θα υπάρξουν κοινωνικές συγκρούσεις ανάμεσα σε δανειολήπτες και νέους ιδιοκτήτες που θα τα «χτυπήσουν»
Οι κατασχέσεις συνδέονται στενά με την ήδη σε πλήρη εξέλιξη ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι γνωστό ότι η αγορά της οικοδομής έχει καταρρεύσει εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων που ελήφθησαν στα πλαίσια των μνημονίων.
Η ίδια η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει εδώ καιρό κάνει γνωστή τη θέση της σύμφωνα με την οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο συμφέρον από την άρση του προστατευτικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, ιδιαίτερα δε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.
Προς τι λοιπόν τόσος ζήλος της κυβέρνησης για άρση των πλειστηριασμών εφόσον αυτοί δεν συμφέρουν ούτε καν τις τράπεζες; Για την ικανοποίηση των τροικανών ή για τα συμφέροντα των εταιρειών και των πολυεθνικών που θα τρέξουν να συστήσουν εταιρείες για να αγοράσουν;
Το γεγονός είναι ένα. Η άρση των πλειστηριασμών θα είναι ένα τραγικό σφάλμα και αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάτι τέτοιο αυτό θα σημάνει και την αρχή του τέλους της.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
