21 χρονια στις επαλξεις του αγωνα

Ο «Παρατηρητή της Θράκης» κλείνει αυτές τις ημέρες 21 χρόνια ζωής. Είναι μια πορεία αγώνων για τη Θράκη και την Δημοκρατία. Πάντα με γνώμονα την ελευθεροτυπία και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους. Ο «Παρατηρητής» δεν ήρθε στα εκδοτικά πράγματα της Θράκης ως κομήτης και η αντοχή του στο χρόνο απέδειξε το στενό του δέσιμο με τους αναγνώστες του που πάντοτε χαρακτήριζε η εντιμότητα, η αμφίδρομη σχέση που καθιστά τον αναγνώστη ενεργό και όχι παθητικό δέκτη μασημένης τροφής. Άλλωστε ο «Παρατηρητής» από την πρώτη ημέρα της έκδοσής του στάθηκε στον αντίποδα καθεστωτικών λογικών και διατεταγμένης πληροφόρησης που χαρακτήριζαν το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης της εποχής εκείνης στην Κομοτηνή.

 

Αν όμως και η εφημερίδα είναι οι άνθρωποί της τότε δεν θα μπορούσαμε παρά σε αυτή την στάση των 21 χρόνων μας, της επίσημης ενηλικίωσής μας δηλαδή, σύμφωνα με το παλαιότερο αστικό δίκαιο που ίσχυε στη χώρα να ανασκαλέψουμε στη μνήμη μας τα ονόματα των πρωτεργατών εκείνης της απόπειρας που έγιναν χωρίς και οι ίδιοι τότε να το συνειδητοποιούν οι σκαπανείς μιας καινούργιας εποχής. Ο Γιώργος Παπαδριέλλης, ο Πέτρος Βαφειάδης, ο Τάσος Βαβατσικλής, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Ξάνθος Κώστογλου, ο Σπύρος Παπουτσής, ο Γιάννης Σιούλας, ο Γιάννης Σωτηριάδης, η Ελένη Σκάβδη, ο Βαγγέλης Χερουβείμ, ο Γιώργος Λαγγουρέτος, η Βίκυ Κουφαλά, ο Γιώργος Φειδάς, ο Τέλης Κελεσίδης, ο Σάκης Αντωνίου, ο Σταμάτης Σακελλίων, ήταν η πρώτη μαγιά ενός πλούσιου καμβά προσωπικοτήτων που σμίλεψαν τον «Παρατηρητή» των πρώτων του δέκα χρόνων.

 

Σήμερα σε μια εντελώς διαφορετική εποχή για τον τύπο με τις νέες προκλήσεις να βρίσκονται μπροστά μας και τις βεβαιότητες του παρελθόντος να έχουν πλέον οριστικά εξαφανισθεί, με τη δημοσιογραφία να γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και πιο περίπλοκο πείραμα για εκείνους που αποφασίζουν να την υπηρετήσουν, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην χειρότερη κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων, η παρουσία του «Παρατηρητή» σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την πίστη ότι όταν βαδίζεις με αρχές και αξίες ο δρόμος σου μπορεί να είναι δύσκολος αλλά είναι πάντα ο δρόμος της αρετής.
Αυτόν επιλέγουμε όλοι να ακολουθήσουμε πιστά χωρίς να υπολογίζουμε δυσκολίες και συνέπειες σε αυτή μας την πορεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.