Φρενο στο ονειρο για μια καλυτερη ζωη
Ξεκίνησαν το ταξίδι τους με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, αλλά για μια ακόμα φορά το όνειρο “βούλιαξε” και αυτή τη φορά στην ανατολική είσοδο της πόλης μας. Το αυτοκίνητο που μετέφερε λαθρομετανάστες ανετράπη με αποτέλεσμα εννέα άτομα μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά να χάσουν την ζωή τους.
Για μια ακόμη φορά λοιπόν σε τραγωδία, μετατράπηκε το όνειρο μίας ομάδας λαθρομεταναστών για μία καλύτερη ζωή. Και σίγουρα, χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλλουμε, δεν θα είναι και η τελευταία.
Το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης απασχολεί και θα απασχολεί την Ευρώπη και τη χώρα μας όπως όλα δείχνουν για καιρό ακόμη. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που ζούμε αρκετοί από εμάς ξεχνάμε ότι η χώρα μας αποτελεί για κάποιους άλλους ανθρώπους τον παράδεισο που με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προκειμένου να διεκδικήσουν το όνειρό τους, το οποίο βέβαια το πληρώνουν ακριβά, όχι μόνο οικονομικά αλλά πολλές φορές και με την ζωή τους
Και στο σημείο αυτό βρίσκεται η αντίφαση του καπιταλιστικού μας συστήματος. Οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου είχε χρήματα και ερχόταν εδώ θα ήταν ευπρόσδεκτος να επενδύσει. Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Εν αντιθέσει όποιος δεν διαθέτει χρήματα και το μόνο που έχει να πουλήσει είναι η εργασία του θεωρείται ανεπιθύμητος για είσοδο στην χώρα
Όλοι μας μεγαλώσαμε με την διδαχή του Χριστού «αγάπα τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου». Και από αυτή την άποψη είναι απαράδεκτο να ακούμε ανθρώπους της εκκλησίας ακόμη και μητροπολίτες να μιλούν απαξιωτικά για τους λαθραία εισαγομένους. Σαφώς και η χώρα μας δεν μπορεί στο όνομα της αγάπης να φροντίσει όλους τους μετανάστες και να τους δώσει το δικαίωμα να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Η Ευρώπη όμως στο όνομα της πολιτιστικής κληρονομιάς της καλείται να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Η μακροπρόθεσμη όψη μιας τέτοιας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης θα μπορούσε να ήταν μια παρέμβαση στις χώρες προέλευσης ώστε να μην χρειάζεται οι άνθρωποι να μεταναστεύουν. Η βραχυπρόθεσμη συνδέεται με την άμεση φροντίδα των ανθρώπων που η ανάγκη ή ο φόβος τους σπρώχνει να χτυπούν την πόρτα μας. Και επειδή προφανώς δεν είναι δυνατό να μένουν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα, που συμβαίνει να είναι η πύλη της Ευρώπης, λογικό είναι αυτοί οι άνθρωποι να μοιράζονται συντονισμένα και οργανωμένα σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη θα δείξει ότι παραμένει πιστή στις αξίες του Διαφωτισμού και του Ουμανισμού.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
