Ελευθερια του Τυπου 2010
H κατάσταση της ελευθεροτυπίας παγκοσμίως έχει επιδεινωθεί σοβαρά, σύμφωνα με την νέα λίστα των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες. Η τάση υποχώρησης και η πτωτική πορεία που διαπιστώθηκε σε ορισμένα κράτη της Νότιας Ευρώπης στην λίστα του 2009, συνεχίζεται και τώρα. Η τάση αυτή δεν έχει αναστραφεί ούτε στα δύο ιδρυτικά κράτη της ΕΕ, Ιταλία και Γαλλία. Σύμφωνα με την νέα λίστα, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών. Ανάμεσα στις τρεις χώρες που πλασάρονται στην κορυφή της λίστας αναφορικά με την κατάσταση της ελευθεροτυπίας, Ολλανδία, Φιλανδία, Σουηδία, και στις δύο τελευταίες που βρίσκονται στην χειρότερη θέση, μεσολαβούν τουλάχιστον 70 θέσεις.
Η κατάσταση στις τελευταίες θέσεις της λίστας, παραμένει δυστυχώς ίδια και απαράλλακτη. Χώρες όπως Βιρμανία, Τουρκμενιστάν, Βόρειος Κορέα, και Ιράν συγκαταλέγονται σε εκείνες που παραβιάζουν κάθε έννοια δίκαιου αναφορικά με την ελευθερία του τύπου. Στις χώρες αυτές προστέθηκαν φέτος άλλες δύο. Πρόκειται για την Ρουάντα και το Σουδάν. Με την συγκεκριμένη λίστα των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», γίνεται προσπάθεια συγκριτικής καταγραφής της κατάστασης της ελευθεροτυπίας σε 178 κράτη και περιοχές παγκοσμίως. Στην αξιολόγηση της λίστας συμπεριλήφθηκαν οι παραβιάσεις κατά του συγκεκριμένου ανθρώπινου δικαιώματος την χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβρη του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2010. Τα μισά περίπου από τα 27 ευρωπαϊκά κράτη – μέλη βρίσκονται κάτω από τις είκοσι πρώτες θέσεις της λίστας, θέσεις στις οποίες ανήκουν κράτη που ευνοούν την ελευθεροτυπία. Το εν λόγω στοιχείο είναι ανησυχητικό αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Συγκεκριμένα, δώδεκα χώρες βρίσκονται μεταξύ 30ης και 70ης θέσης. Η Ελλάδα είναι η χώρα που παρουσίασε την μεγαλύτερη υποχώρηση αναφορικά με την ελευθεροτυπία. Η χώρα μας, σύμφωνα με την λίστα, σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση. Έτσι, από την 35η που βρισκόταν το 2009, έφτασε την 70η (!) το 2010. Η χώρα μας, μαζί με την Βουλγαρία είναι οι ουραγοί αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.
Δυστυχώς…
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
