Η παρακτια αλιεια εκπεμπει SOS
Μέχρι σήμερα οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που απασχολούσαν την επικαιρότητα, τουλάχιστον στα καθ’ ημάς, ήταν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Οι μέχρι σήμερα υπουργοί Γεωργίας ασχολούνταν με τις συγκεκριμένες παραγωγικές τάξεις. Στην περιοχή μας όμως ζει και αναπτύσσεται και ένας άλλος κλάδος, οι ψαράδες. Αφημένοι για χρόνια στην τύχη τους ζούσαν στην απομόνωση και μόνο φευγαλέα κάποιο ρεπορτάζ θα αναφέρονταν σε αυτούς και στα προβλήματά τους.
Τον τελευταίο καιρό όμως η εμφάνιση του πλαγκτόν στα παράλια του Θρακικού πελάγους έχει φέρει σε δυσχερέστατη θέση τους αλιείς οι οποίοι βγαίνοντας από την απραξία και την απομόνωσή τους, υψώνοντας κραυγή αγωνίας διεκδικούν. Δεν επαιτούν ούτε ζητούν υπερβολές. Ζητούν τα αυτονόητα. Το ελληνικό κράτος να σκύψει στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.
Παρά τις επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα η λήψη μέτρων και η αντιμετώπιση του φαινομένου καθυστερεί, επιτείνοντας τα οικονομικά προβλήματα των παράκτιων αλιέων.
Η κατάσταση όπως τουλάχιστον περιγράφεται από τον Πρόεδρο των Παράκτιων Αλιέων Φαναρίου είναι μάλλον κακή και προδιαγράφει χειρότερο μέλλον. Ένας ολόκληρος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής κινδυνεύει. Και βέβαια το πρόβλημα είναι και οικονομικό και οικολογικό. Το υπουργείο Γεωργίας πρέπει να σκύψει με ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα και να λάβει μέτρα.
Λύσεις υπάρχουν και πρέπει αυτή τη στιγμή να υιοθετηθούν.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
