Την αμεση αποζημιωση των κερασοπαραγωγων των οποιων η παραγωγη επληγη απο το χαλαζι

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου αναφορικά με τις μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια κερασιών σε χωριά της Π.Ε. Ροδόπης και ζητούν να μάθουν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την όσο δυνατόν γρηγορότερη αποζημίωση των παραγωγών.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Η πρόσφατη έντονη χαλαζόπτωση στις 13 Μάη προξένησε μεγάλες καταστροφές στην αναμενόμενη παραγωγή κερασιών στα κερασοχώρια της Π.Ε.Ροδόπης και ιδιαίτερα στο Δήμο Ιάσμου (κύρια σε Φωλιά, Δύμη, αλλά και Αγίασμα, Θάμνα, Ρίζωμα, Ασώματος).
Χαρακτηριστικά ζημιώθηκε έκταση περίπου 5.000 στρεμμάτων και πάνω από 20.000 δένδρα και καταστράφηκε αναμενόμενη παραγωγή κερασιών περίπου 300 τόνων, που με τις φετινές τιμές παραγωγού των 1,50-1,90 ευρώ/κιλό αφορά απώλεια των κερασοπαραγωγών που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των φτωχών χωριών της περιοχής και μάλιστα λίγο πριν τη συγκομιδή και ενώ έχουν γίνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα από τη μεριά των παραγωγών το προηγούμενο διάστημα.
Να τονιστεί ότι οι κερασοπαραγωγοί της ίδιας περιοχής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παθαίνουν ζημιές από χαλαζόπτωση λίγο πριν τη συγκομιδή.
Επειδή για τους περισσότερους φτωχομεσαίους αγρότες των χωριών του Δήμου Ιάσμου και μετά την σημαντική εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού για τον καπνό στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε., η κερασοπαραγωγή αποτελεί πλέον τη μοναδική σχεδόν πηγή εισοδήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στα κεράσια των χωριών του Δήμου Ιάσμου και να εξασφαλιστεί, άμεσα, η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν από τον ΕΛΓΑ;
• Την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των κερασοπαραγωγών της Π.Ε.Ροδόπης;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.