Που διαμορφωνεται φετος η τελικη τιμη του βαμβακιου
Στην κόψη του ξυραφιού κινείται και η φετινή παραγωγή βάμβακος σε σχέση με το όριο παραγωγής που θα ενεργοποιήσει την αύξηση της συνυπευθυνότητας και άρα τη μείωση της επιδότησης. Πάντως, το υπουργείο Γεωργίας προχωρά σε μέτρα περαιτέρω των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν με βαμβάκι τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Η φετινή εκκοκκιστική περίοδος έκλεισε στο τέλος Δεκεμβρίου και από τους 88.081 βαμβακοπαραγωγούς, παρέδωσαν βαμβάκι οι 85.683. Το σύνολο του βάμβακος, που έχει παραδοθεί, είναι μέχρι τώρα 1.083.787 τόνοι.
Αν η ποσότητα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, οι παραγωγοί θα εισπράξουν επιστροφή, περίπου 47 δραχμές το κιλό, και η μέση ελάχιστη τιμή για το προϊόν θα διαμορφωθεί στις 272 δραχμές το κιλό.
Ωστόσο, υπολογίζεται ότι υπάρχει μια ποσότητα βάμβακος που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και ανέρχεται περίπου στους 70.000 τόνους. Ο Υφυπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Αργύρης, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει την ποσότητα που δεν έχει παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια, αλλά ότι έχει δοθεί εντολή να καταγραφούν όλες οι ποσότητες βάμβακος και να εξετασθεί η προέλευσή τους. Σε περίπτωση, πάντως, που η παραγωγή ξεπεράσει τους 1.137.000 τόνους σύμφωνα με τον Κανονισμό για την παραγωγή βάμβακος, η επιδότηση μειώνεται κατά 0,02% για κάθε επιπλέον 15.170 τόνους. Το υπουργείο Γεωργίας σε μια ακόμη προσπάθεια να ελέγξει την παραγωγή βάμβακος, αυξάνει το ποσοστό των στρεμμάτων στα οποία οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα αμειψισποράς. Έτσι, για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, όσοι μη κατά κύριο επάγγελμα διαθέτουν πάνω από 51 στρέμματα θα πρέπει να μειώσουν την καλλιέργεια βαμβακιού κατά 20 %.
Ωστόσο, οι νέοι αγρότες δεν θα υπόκεινται στα ίδια περιοριστικά μέτρα.
Σε ότι αφορά το νομό Ροδόπης, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στον ΠτΘ, του αντιπροέδρου της ΕΑΣ, Νίκου Σκοπιανού, οι ποσότητες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέρχονται σε 4 με 5.000 τόνους, ενώ τα εκκοκκιστήρια έχουν συνολικά συλλέξει 54.000 τόνους βαμβάκι.
Η τιμή, τέλος, αναμένεται φέτος να πλησιάσει τις 300 δραχμές ανά κιλό, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τελική ποσότητα που θα δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία θα πάρει τις τελικές αποφάσεις στις 20 με 22 Ιανουαρίου.
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Σκοπιανού
ΠτΘ: Ποια είναι η εικόνα που υπάρχει για την φετινή παραγωγή βαμβακιού στη Ροδόπη, μετά και το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου;
Ν.Σ.: Να διευκρινίσουμε κατ’ αρχήν ότι η εικόνα της περιοχής μας συνδέεται άρρηκτα με την εικόνα της υπόλοιπης Ελλάδας, γιατί οι τιμές είναι ενιαίες και κατά συνέπεια δεν λειτουργεί μεμονωμένα η Θράκη. Στις 31 Δεκεμβρίου τελείωσε η εκκοκκιστική περίοδος και σύμφωνα με αυτά που ζήτησε η Ελλάδα η ποσότητα αυτή την στιγμή ανέρχεται στους 1.083.787 τόνους.
ΠτΘ: Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για την απόφασή της να κλειδώσει την εκκοκκιστική σεζόν στις 31 Δεκεμβρίου. Ποια είναι η άποψή σας;
Ν.Σ.: Κατά την άποψή μου καλώς έκλεισε η εκκοκκιστική περίοδος στις 31 Δεκέμβρη, διότι με αυτά τα δεδομένα η επιστροφή συνυπευθυνότητας είναι αρκετά σημαντική, περίπου στις 45 με 47 δραχμές, που σημαίνει ότι ο παραγωγός εισπράττει μία σοβαρή τιμή. Επομένως, θεωρώ αυτές τις προσχηματικές φωνές άνευ περιεχομένου. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50 με 60 χιλιάδες τόνοι αμάζευτο βαμβάκι. Στο Νομό Ροδόπης έχουμε συγκεκριμένα περίπου 22 με 23 χιλιάδες στρέμματα αμάζευτο βαμβάκι και με τα σημερινά δεδομένα αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 4 με 5 χιλιάδες τόνοι αμάζευτα. Θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία: Στις 22 Γενάρη η Ελλάδα θα δηλώσει την ποσότητα η οποία έχει συγκεντρωθεί στη διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, δηλαδή τους 1.083.787 τόνους και συγχρόνως θα δηλώσει και τις αμάζευτες ποσότητες, ζητώντας να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια κάποιες επιπλέον μέρες προκειμένου να παραλάβουν τις ποσότητες. Ευελπιστώ ότι οι ποσότητες που θα μπουν στα εκκοκκιστήρια θα είναι απολύτως ελέγξιμες ώστε να φτάσουμε μέχρι τους 1.137.140 τόνους για να μην αλλάξει το ποσοστό της ποινής συνυπευθυνότητας, πέραν δηλαδή του 0,5%, γιατί σε άλλη περίπτωση με γεωμετρική πρόοδο μειώνεται η επιστροφή στον παραγωγό.
ΠτΘ: Ποια είναι η ποσότητα του βαμβακιού που έφτασε στα εκκοκκιστήρια της Ροδόπης;
Ν.Σ.: Η ποσότητα βαμβακιού που έχουν συλλέξει αυτή τη στιγμή τα εκκοκκιστήρια είναι 54 χιλιάδες τόνοι. Σε σχέση με την περσινή μέση ηρτημένη είμαστε χαμηλότερα, γιατί η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή με αποτέλεσμα να έχουμε μία μέση ηρτημένη περίπου στα 240 με 245 κιλά και στην καλύτερη περίπτωση μέχρι 250 κιλά ανά στρέμμα, που σημαίνει ότι σε σχέση με τα περσινά υστερούμε πολύ.
ΠτΘ: Με αυτά τα δεδομένα, ποια υπολογίζετε εσείς ότι θα είναι η επιστροφή της συνυπευθυνότητας;
Ν.Σ.: Ήδη στη Θεσσαλία κάποιοι ζητάνε να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν το τέλος του μήνα και πάντως μόνο εφόσον πάρουμε την άδεια από την Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ. Προσωπικά εκτιμώ ότι η ποσότητα που θα παραλάβουν θα είναι ελέγξιμη, ώστε η επιστροφή συνυπευθυνότητας να μην είναι κάτω από τις 40 δραχμές το κιλό.
ΠτΘ: Και σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί η ελάχιστη τελική τιμή του προϊόντος;
Ν.Σ.: Η ελάχιστη τιμή είναι η εγγυημένη τιμή την οποία διασφαλίζει ο παραγωγός. Με αυτά τα δεδομένα αυτή τη στιγμή εισπράττει 245 δραχμές το κιλό ο βαμβακοπαραγωγός του νομού μας και αν υπολογίσουμε 40 δραχμές επιπλέον από την τελική επιστροφή φθάνουμε στις 285 δραχμές. Τώρα, αν σ΄ αυτά προσθέσουμε επιπλέον τις 8,5 -9 δραχμές που θα εισπράξει ο αγρότης ως πρώτη επιστροφή συνυπευθυνότητας στο τέλος Ιανουαρίου, φθάνουμε στις 295 δραχμές, χωρίς να έχουμε υπολογίσει την επιστροφή του ΦΠΑ που είναι άλλες 25 δραχμές.
ΠτΘ: Όλα αυτά υπό την αίρεση ότι δεν ξεπεράσουμε τον εθνικό πλαφόν;
Ν.Σ.: Βέβαια, μιλάμε για την συνολική παραγωγή γιατί αυτή επηρεάζει την τελική τιμή. Θετικό επίσης είναι ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο λόγω χαμηλής σοδειάς της Ισπανίας το οποίο μπορούμε να εισπράξουμε έμμεσα.
ΠτΘ: Η χαμηλή φετινή ηρτημένη θα επηρεάσει προς τα κάτω το πλαφόν για την επόμενη χρονιά;
Ν.Σ.: Όχι, δεν θα επηρεάσει, διότι ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τα στρέμματα που πρέπει να καλλιεργηθούν για την επόμενη σεζόν. Εμείς θα είμαστε στα 297 με 300 κιλά, όσο δηλαδή και φέτος, που για μένα είναι μία ικανοποιητική ηρτημένη.
ΠτΘ: Υπάρχει και μια ανακοίνωση του υπουργείου γεωργίας που προαναγγέλλει μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κατά 20%. Πώς τη σχολιάζετε;
Ν.Σ.: Με την ανακοίνωση αυτή εμφανίζουν έγκαιρα το τι θα ισχύσει για την επόμενη χρονιά, όσον αφορά τουλάχιστον τα στρέμματα. Με βάση αυτά, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ουσιαστικά κατοχυρώνουν τα στρέμματα που έχουν καλλιεργήσει φέτος. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τους νέους αγρότες και ο οποιοσδήποτε περιορισμός μπαίνει στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στους οποίους σε σχέση με πέρσι, μειώνεται το ποσοστό που μπορούν να καλλιεργήσουν.
Κύριο αίτημα των αγροτών είναι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα στρέμματά τους προκειμένου να φτάσουμε σε μία τελική ποσότητα τέτοια ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η επιστροφή συνυπευθυνότητας.
ΠτΘ: Τι θα συμβεί με τις αμάζευτες ποσότητες των εκτάσεων που βρίσκονται στον δήμο Αιγείρου ως επί το πλείστον;
Ν.Σ.: Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Υπάρχουν στο νομό 22 με 23 χιλιάδες στρέμματα αμάζευτα επειδή δεν μπόρεσε να μπει μηχάνημα. Σαν ΕΑΣ σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ προσπαθούμε να φτάσουμε σε μία ικανοποιητική ρύθμιση ώστε ο παραγωγός που δεν έχει μαζέψει τη σοδειά του να εισπράξει μία ικανοποιητική τιμή στα μέτρα του εφικτού. Έχουμε χαράξει μία κοινή γραμμή και το μόνο που μένει είναι η κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ να δεχτεί να αποζημιώσει τους βαμβακοπαραγωγούς.
ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Ν.Σ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
