Φορολογικα κινητρα για braingain; Μια οχι και τοσο καλη ιδεα

Απαρατήρητα

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον πρωθυπουργό προ ημερών σε τηλεδιάσκεψη που είχε με Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα και εργάζονται στο εξωτερικό να μιλάει για την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για όσους επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού ήταν συγκεκριμένα: «Έχουμε αποφασίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη από μόνη της και οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν στη χώρα μας, πιθανώς, να μην επαρκούν. Και αποφασίσαμε και θα νομοθετήσουμε εντός της εβδομάδας κάποια πιο συγκεκριμένα κίνητρα σχετικά με την φορολογική μεταχείριση, όσων ήταν τα τελευταία χρόνια φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού και επιλέξουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας τον επόμενο χρόνο: Μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα είτε αν έρθετε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μισθωτοί, σε άλλη επαγγελματική απασχόληση στην πατρίδα μας. Είναι, πιστεύω, ένα σημαντικό κίνητρο για να μπορέσουμε αυτήν την κρίσιμη χρονιά -που πιστεύω ότι μετά την πανδημία του Covid θα κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα- να προσελκύσουμε στην πατρίδα μας και ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο τόσο χρειαζόμαστε».

Τι είπε δηλαδή ο πρωθυπουργός, ότι αυτοί που καταθέτουν τον οβολό τους στο φορολογικό σύστημα της χώρας θα συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς καμμία αλλαγή, ενώ αντίθετα όσοι επέλεξαν να μην το κάνουν θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης για ένα διάστημα, ώσπου τελικά και αυτοί να συνεισφέρουν το ίδιο με τους υπολοίπους, κι ας προέρχονται από οικονομικά περιβάλλοντα, που -κατά τεκμήριο- είναι ευνοϊκότερα φορολογικά από το δικό μας.

Για να μην παρεξηγηθούμε δεν έχουμε τίποτα εναντίον όσων επέλεξαν να φύγουν και να εργαστούν στο εξωτερικό. Άριστα έπραξαν, αφού ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί για να ζήσει τη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί.

Εκείνο όμως με το οποίο διαφωνούμε είναι η πολιτική λογική, που δεν θέλει να πολεμήσει το πρόβλημα στη ρίζα του αλλά προσπαθεί με ασπιρίνες να γιάνει τον βαρέως πάσχοντα. Γιατί η βαριά φορολογία, μαζί με άλλες πάγιες κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους, όπως η πολυνομία και η γραφειοκρατία είναι που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην «οικονομική δημιουργία» κάθε ενδιαφερόμενου. Το να του δίνεις λοιπόν του ενδιαφερόμενου μια φορολογική περίοδο χάριτος ελάχιστα έχει να προσφέρει στην ανάσχεση του φαινομένου του braindrain. Άλλωστε τίποτα δεν μπορεί να εξασφαλίσει πως με την παρέλευση της περιόδου χάριτος δεν θα φύγουν ξανά στο εξωτερικό οι επαναπατρισθέντες. Κατά το κοινώς λεγόμενος εξάλλου ό,τι συνέβη μια φορά μπορεί να ξανασυμβεί. Αφήστε μου με τα φτωχά νομικά μας, θα λέγαμε πως αποτελεί και παραβίαση της φορολογικής ισότητας που είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα.

Όσοι από τους συμπατριώτες μας έφυγαν στο εξωτερικό έφυγαν διότι ασφυκτιούσαν μέσα στα πλαίσια που έχει διαμορφώσει το ελληνικό κράτος σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να πετύχουμε το braingain.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.