Συμβουλιο πολιτικων αρχηγων και Υπουργο Υγειας κοινης αποδοχης ζητα ο Αλεξης Τσιπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το 2ο lockdown ως «ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης» στην διαχείριση του κορωνοϊού κατηγορώντας την για απόκρυψη της αλήθειας

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπουργό Υγείας, κοινής αποδοχής για την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε χθες, Παρασκευή, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε με αφορμή το 2ο lockdown, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αποτυχία στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά και την ακύρωση της συζήτησης στη Βουλή σε συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης για τα ΜΜΜ.

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης» ανέφερε ο ίδιος στην αρχή της εισήγησής του τονίζοντας πως «το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του και αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα είχε μία και μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του 1ου lockdown, τον περασμένο Μάιο, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης «αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται». Στην συνέχεια παρέθεσε αναλυτικά τι δεν έκανε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας τα εξής:

ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ:

  • Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
  • Δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
  • Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
  • Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο των επισκεπτών στη χώρα.
  • Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ:

  • Ανακοίνωσε αυτάρεσκα μετά την πρώτη φάση ότι νίκησε οριστικά τον κορονοιό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.
  • Επέλεξε, αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
  • Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Άφησε την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.
  • Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.
  • Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης, έφερε και έναν πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.
  • Και εξασφάλισε βέβαια την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων, ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

«Αποκαρδιωτική» η σύγκριση των μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί πλέον οι ΜΕΘ δεν επαρκούν» παρουσιάζοντας «εξόχως ανησυχητικά» όπως τόνισε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η «Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται». «Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει, θα έλεγα, εξαιρετικά άσχημα. Και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση το κρύβουν επιμελώς. Είτε λέει ψέματα είτε λέει τις μισές αλήθειες. Συγκρίνοντας απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο από το δικό μας πληθυσμό. Η αλήθεια όμως είναι σκληρή. Και έχουμε χρέος να τη δούμε κατάματα» παραθέτοντας αριθμητικά δεδομένα με άλλες χώρες τις Ε.Ε. που αποδεικνύουν πως από τον Ιούνιο έως και σήμερα η Ελλάδα γνώρισε αύξηση 263% στο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πολίτες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κρούσματα, για το αντίστοιχο διάστημα, εξήγησε υπογραμμίζοντας πως τα κρούσματα έχουν να κάνουν κει με τα διενεργούμενα τεστ,  για τα οποία και πάλι ο ίδιος ανέφερε στοιχεία του ECDC σύμφωνα με τα οποία «και εκεί είμαστε πολύ χαμηλά, σε χειρότερη θέση σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ ότι η Ιταλία πράγματι έχει κι αυτή μια αύξηση, τριπλάσια κρούσματα το τελευταίο διάστημα,, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία δεκαπλάσια κρούσματα. Η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα. Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου. Αλλά δεν βγήκε χθες εκτός ελέγχου. Εδώ και αρκετές μέρες» συνέχισε συγκρίνοντας στην συνέχεια τα όσα έχουν γίνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μετά την έναρξη της πανδημίας κάνοντας λόγο για «αποκαρδιωτική σύγκριση σε σχέση με άλλες χώρες».

 

« Πρώτα απ’ όλα, στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δις» παραθέτοντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα της Λομβαρδίας που από τις αρχές Μαρτίου οι ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 86%, επιτάσσοντας επίσης όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους, για να παρουσιάσει το πιο «εξοργιστικό» όπως τα χαρακτήρισε στοιχείο, την σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μόνιμων και συμβασιούχων, τον Σεπτέμβρη του ΄19, σε σύγκριση με αυτό του Σεπτέμβρη του 20, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. «Η εικόνα που μας δίνει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, από την απογραφή δηλαδή, είναι μια εικόνα εξοργιστική. Διότι τώρα με τη πανδημία έχουμε λιγότερους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, στο ΕΣΥ, από ό,τι είχαμε πριν» σημείωσε.

Για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τα ΜΜΜ, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η χθεσινή του τοποθέτηση ότι “δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία”, είναι επιεικώς απαράδεκτη”. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ακυρώσει “τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη”. “Όπως μπόρεσε και ο κος Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής, με την ακύρωση προμήθειας 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» για να συμπληρώσει πως «πάνω από 200 οχήματα παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια. Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών».

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων»

Για τα σχολεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χαρακτήρισε αδιανόητες τις δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη, ενώ έκανε λόγο και για διαφορετική εικόνα στην οικονομία σε σχέση με αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα όπως ανέφερε «ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης», δίνοντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία που ενισχύουν με κρατική επιχορήγηση το εισόδημα των επαγγελματιών, εν αντιθέσει με την «καμία εισοδηματική ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων εδώ».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στην επιστρεπτέα ενίσχυση «που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησης τους σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως το Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία. Επιδότηση της ανεργίας με ένα οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς: Για παράδειγμα το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%, Καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, εδώ. Επιδότηση ενοικίου στην Ιταλία, τη Σουηδία, τη Τσεχία, την Ισπανία και αλλού».

«Ο πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα»

«Υπάρχουν και άλλα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών όπως πχ. η παύση πληρωμών σε νερό και ηλεκτρικό που κάνει η Ισπανία και η Γαλλία, η Σουηδία που καλύπτει πλήρως την άδεια ασθενείας των εργαζομένων. Την ώρα  που η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών προχωρά σε γενναία πακέτα στήριξη της οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση. Παρ’ όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)» πρόσθεσε για να τονίζει πως «η περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μάλιστα με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που εξαφανίζει σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση. Τα μέτρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια, είναι αυτά που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους. Στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω των 200 ευρώ. Στη μείωση κατά 4 δις του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές. Η οικονομία βουλιάζει. Και ο κος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα».

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσιάζοντας ένα πλαίσιο προτάσεων που βασίζεται πάνω στην ανάγκη ύπαρξης ενός «συνεκτικού σχεδίου σωτηρίας» με:

  • άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί. (το εισόδημα έκτακτης ανάγκης).
  • η επιστρεπτέα ενίσχυση – απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων.
  • την επιδότηση της εργασίας.
  • Και άμεση απαγόρευση εξώσεων και ρευστοποιήσεων, ζητώντας «να μη τεθεί σε ισχύ ο πτωχευτικός νόμος».

«Θα είμαστε εδώ να λέμε την αλήθεια, γιατί μόνο αντιμετωπίζοντας την ίδια την πραγματικότητα θα νικήσουμε αυτό τον ιό και θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας «κάθε πολίτη να δείξει ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Να τηρεί όλες εκείνες τις οδηγίες με τις οποίες είμαστε πλέον όλοι εξοικειωμένοι και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.