Ακομα περιμενει περιπου 50 χιλιαδες ευρω απο την υποθεση Energa – Hellas Power ο Δημος Κομοτηνης

Η υπόθεση εκδικάστηκε το 2017, η διαδικασία πληρωμής όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί

Ακόμα περιμένει την καταβολή 54.772,38 ευρώ ο Δήμος Κομοτηνής, ως οφειλόμενα προς αυτόν από την υπόθεση Energa – Hellas Power, με την Οικονομική Επιτροπή του πρόσφατα να εγκρίνει την ανάθεση σε δικηγόρο του χειρισμού της υπόθεσης.

Να θυμίσουμε πως το ποσό αυτό είχαν στην ουσία, τόσο στο Δήμο Κομοτηνής όσο και σε όλη τη χώρα, εισπράξει οι εταιρείες Energa – Hellas Power από τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να τα αποδώσουν ποτέ στους ΟΤΑ, και αφορούν ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή τέλη καθαριότητας, φωτισμού και φωτισμού ηλεκτροδοτούμενων χώρων καθώς και τέλη ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ).

Παρόλο που η υπόθεση Energa – Hellas Power είναι παλιά, ο δρόμος για την επιστροφή των χρημάτων άνοιξε με απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που διέταξε την επιστροφή των χρημάτων σε δήμους και Δημόσιο, από τους λογαριασμούς των εταιρειών με μετρητά, ύψους 121 εκατ. ευρώ, που είχαν ήδη δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από το 2012.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται πρώτη φορά για ΟΤΑ, βάσει νόμου του 2014.

Το ζήτημα 72 δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κομοτηνής, έφθασε με δική τους πρωτοβουλία προς εξέταση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκτελέσεων του Εφετείου, ο οποίος τελικώς ενέκρινε την αίτησή τους, καθιστώντας και στην πράξη εισπρακτέα τα ποσά.

«Οι απαιτήσεις των ΟΤΑ έναντι των εταιρειών – εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταστεί εισπρακτέες κατά την έναρξη της διαδικασίας στο ακροατήριο και τουλάχιστον από 30.7.2012 (…), δεδομένου ότι ο προσδιορισμός του οφειλόμενου ποσού για κάθε ΟΤΑ έγινε βάσει των όσων οι ίδιες οι εταιρείες εναλλακτικοί πάροχοι, όπως συνομολογούν, δήλωσαν ότι εισέπραξαν και οφείλουν σε κάθε ΟΤΑ (…), ως εκ τούτου δεν απαιτείται έκδοση και κοινοποίηση καταλογιστικής πράξης από τους δικαιούχους ΟΤΑ (…) », αναφερόταν μεταξύ άλλων στην αίτηση των δήμων.

Παρόλο που δικαιώθηκαν όμως, η διαδικασία καταβολής των χρημάτων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι χρονοβόρα, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.