Σε «τροχια» συστρατευσης οι κεντροαριστερες πολιτικες δυναμεις

Γιώργος Πεταλωτής, εκπρόσωπος τύπου «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» «Η προσπάθεια συστράτευσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, πρόκληση για όσους κινούνται στον χώρο αυτό, με προσανατολισμό ξεκάθαρα προοδευτικό» - «Η ενότητα του κεντροαριστερού χώρου δεν πρέπει να έχει μόνο ένα προσωρινό προεκλογικό χαρακτήρα» - «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που πολιτεύτηκε θα θεωρούσε κανείς ότι έβαλε στοίχημα να επιβεβαιώσει την θεωρία της ΝΔ περί “αριστερής παρένθεσης”»

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ενώ η τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, βρίσκεται στα χέρια της «Λαϊκής Ενότητας» και του επικεφαλής του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά, με τα κομματικά επιτελεία να κάνουν τη δική τους «διερεύνηση» για τα πιθανά εκλογικά σχήματα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.
 
Χαρακτηριστικό είναι το κάλεσμα συστράτευσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας το οποίο απηύθυνε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά, προς «όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις κινήσεις, τα πρόσωπα του σοσιαλδημοκρατικού και κεντροαριστερού χώρου», με στόχο την «συσπείρωση των δυνάμεων και συστράτευση, με ενιαία στάση και ψηφοδέλτια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Άμεση ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα της κ. Γεννηματά από το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», ο πρόεδρος του οποίου κ. Γιώργος Παπανδρέου λίγους μόλις μήνες πριν είχε απευθύνει αντίστοιχο κάλεσμα προς τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση μίας δυναμικής πολιτικής πρωτοβουλίας με στόχο την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και τον απεγκλωβισμό των πολιτικών εξελίξεων, αρχής γενομένης από την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου επί τη βάση αρχών και αξιών.
 
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το «ΚΙΝΗΜΑ» χαιρετίζοντας την πρόσκληση της κ. Γεννηματά αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η συνεννόηση και συνεργασία όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού αποτελεί επιτακτική πολιτική και εθνική ανάγκη, ενόψει των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν η χώρα και ο λαός μας» υπογραμμίζοντας πως «η ειλικρινής συνεργασία και συμπαράταξη της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, δεν προκύπτει από εκλογική σκοπιμότητα, αλλά από την υποχρέωση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, πέρα από τις δεσμεύσεις μνημονίου και δανειακής σύμβασης. Την υποχρέωση αυτή μπορούν να διεκπεραιώσουν μόνον οι ενωμένες δυνάμεις της προόδου» προτείνοντας επίσης την άμεση έναρξη διαλόγου, ώστε τις προσεχείς ημέρες να γίνει πραγματικότητα η εκλογική συμπαράταξη όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. 

Γιώργος Πεταλωτής «Στην κατεύθυνση της εξεύρεσης προοδευτικών λύσεων για την έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο, καλούμε όλο τον χώρο από την ΝΔ και αριστερότερα να συμπράξουν»

Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ κ. Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για μία «προσπάθεια – πρόκληση» για όλους όσους κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, τονίζοντας πως «εμείς από την πλευρά του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ βάζουμε τη χώρα και την παράταξη, που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά, πάνω από τις πολιτικές μας φιλοδοξίες, χωρίς όμως να χαρίζουμε τίποτε σε κανέναν». «Ο προσανατολισμός μας είναι ξεκάθαρα προοδευτικός» ξεκαθάρισε ο ίδιος τονίζοντας πως «δεν μας αφορούν οι συντηρητικές λύσεις που απεργάζονται ή προσδοκούν κάποιοι, και σε αυτές τις προοδευτικές λύσεις καλούμε όλο τον χώρο, από την ΝΔ και αριστερότερα να συμπράξουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε και να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο σαν χώρα». 

«Η ΝΔ ουσιαστικά έχει αναστείλει την πολιτική της λειτουργία»

Ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, ξεκινώντας από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, υποστήριξε πως «δυστυχώς για τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που πολιτεύτηκε θα θεωρούσε κανείς ότι έβαλε στοίχημα να επιβεβαιώσει την θεωρία της ΝΔ περί “αριστερής παρένθεσης”», επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να κυβερνήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία, «συγκυβέρνησε με ακραία δημαγωγικά ακροδεξιά στοιχεία και συγκεκριμένα τον κ. Καμμένο και έκανε επιλογές που δυστυχώς δεν κατηύθυναν τη χώρα σε προοδευτικούς δρόμους». Μάλιστα « επιχειρώντας να διαχειριστεί το πολύ δύσκολο είναι η αλήθεια δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας» συνέχισε ο ίδιος « ο κ. Τσίπρας έκανε επιλογές οι οποίες αποδείχθηκαν τραγικές για τον τόπο, όπως η επιλογή του κ.Βαρουφάκη ή μια σειρά από άλλα ζητήματα και τομείς, που δεν του επέτρεψαν όχι απλώς να δείξει το προοδευτικό του στοιχείο αλλά και να κυβερνήσει. Έτσι φτάσαμε σήμερα, επτά μήνες μετά, να βρισκόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο με έναν ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένο και ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο κάθε άλλο παρά αισιόδοξους μπορεί να μας κάνει, για να βγει η διαλυμένη χώρα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται».
 
«Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης» υπογράμμισε ο ίδιος επικεντρώνοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο όπως είπε έχει «αναστείλει ουσιαστικά την πολιτική του λειτουργία» έχοντας έναν προσωρινό πρόεδρο και δίχως να έχει λάβει καμία σοβαρή απόφαση για τη χώρα. «Η ΝΔ κρατώντας σε μία εκκρεμότητα την κατάσταση της ηγεσίας της προκειμένου οι υποψήφιοι “μνηστήρες” της αρχηγίας της να βγουν σε ένα πιο καθαρό τοπίο, όταν ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση της χώρας και γνωρίζοντας πως το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα σαφώς δεν θα είναι θετικό για αυτήν και θα πρέπει να καταλογιστεί σε έναν προσωρινό και ανεύθυνο πρόεδρο, έχει ακολουθήσει έναν απολίτικο τρόπο λειτουργίας, ο οποίος όμως ναι μεν είναι καταστροφικός για τη χώρα, βολεύει ωστόσο στους πολιτικούς της σχεδιασμούς» τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Ο χώρος της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, πληρώνοντας την πολιτική της ακραίας σύμπραξης με την ΝΔ αλλά και την αδυναμία να προτείνει λύσεις»

Ο εκπρόσωπος τύπου του «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» εμφανίστηκε ιδιαίτερα κριτικός και σε ό, τι αφορά τον χώρο της κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας πως και αυτός «βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, πληρώνοντας αφενός μεν την πολιτική της ακραίας σύμπραξης με την ΝΔ που είχε επιλέξει ο κ. Βενιζέλος, και από εκεί και πέρα την αδυναμία και την αμηχανία να προτείνει λύσεις που προσιδιάζουν με τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού για το ξεπέρασμα της κρίσης». Υπό την έννοια αυτή ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «γίνεται μία συζήτηση, ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν τον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, για μία ενότητα του χώρου», μία κατάσταση όμως η οποία όπως υπογράμμισε «δεν πρέπει να έχει μόνο ένα προσωρινό προεκλογικό χαρακτήρα, τόσο γιατί κάτι τέτοιο δεν πείθει τους πολίτες, όσο και για το γεγονός ότι δεν παράγει πολιτικές λύσεις που είναι άμεσα αναγκαίες για τη χώρα».

«Στο κάλεσμα που είχε απευθύνει πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχίζουμε και βρίσκουμε τουλάχιστον θεωρητικά μία ανταπόκριση»

«Εμείς σαν Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών παρά το γεγονός ότι δεν μπήκαμε στη Βουλή, έχοντας στις προηγούμενες εκλογές μία λειτουργίας μόλις 20 ημερών, πορευόμαστε και αντιμετωπίζουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση για συμπόρευση της κεντροαριστεράς με χαρακτηριστικά τα οποία είναι καθαρά πολιτικά ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτική διακυβέρνηση και επιτέλους να μιλήσουμε και να ορίσουμε το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, για να μπορέσει πρώτον να σταθεί και δεύτερον να κάνει ένα βήμα προοδευτικό για να ξεπεράσει την κρίση» σημείωσε, ενώ κράτησε χαμηλούς τόνους για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού τονίζοντας πως «σε αυτό το κάλεσμά – ένα κάλεσμα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ανύποπτο εκλογικό χρόνο- αρχίζουμε και βρίσκουμε τουλάχιστον θεωρητικά μία ανταπόκριση, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ αλλά και από άλλες προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου, ωστόσο το κατά πόσο αυτή η ανταπόκριση είναι ειλικρινής θα φανεί στην πράξη» εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν πρόκειται για κάποια «προεκλογική τακτική», που στόχο έχει να θολώσει τα νερά. 

«Μας ενδιαφέρει να υπάρξει προοδευτική λύση διακυβέρνηση για τη χώρα και γι’ αυτόν τον λόγο ήδη δουλεύουμε»

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, αποτελούμενου από τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, εάν και εφόσον ευοδωθούν οι συνομιλίες αυτές, ο κ. Πεταλωτής έκανε ξεκάθαρο πως δεν θα υπάρξουν προσχωρήσεις σε κόμματα, τονίζοντας πως «εμείς σαν ΚΙΝΗΜΑ βρισκόμαστε σε εκλογική ετοιμότητα σε όλη την Ελλάδα, έχουμε απόψεις, έχουμε δομή, κάνουμε συζητήσεις με παλαιούς και νέους υποψηφίους για να δυναμώσουμε την πολιτική θέση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και φυσικά προχωράμε στον εκλογικό μας σχεδιασμό, μέχρι να δούμε αν θα λειτουργήσει αυτή η πρόσκληση και η πρόκληση της ενότητας. Είναι σαφές λοιπόν πως δεν αναστέλλουμε ούτε τη δραστηριότητά μας ούτε προσχωρούμε σε κανένα σχήμα. Εάν υπάρχει πραγματικά διάθεση και ειλικρίνεια, με καθαρά πολιτικούς όρους να συμπράξουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, μακριά από πρόσωπα και πολιτικές του παρελθόντος που δηλητηριάζουν κάθε τέτοια σύμπραξη, τότε θα βρεθούν και οι πρακτικές λύσεις στο πώς θα κατεβούμε και πώς θα καταρτιστούν οι λίστες σε όλη τη χώρα. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρξει προοδευτική λύση-διακυβέρνηση για τη χώρα και γι’ αυτόν τον λόγο ήδη δουλεύουμε». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.