Ο εθελοντισμος στις μερες του κορωνοιου

Του Νικολάου Παπανικολόπουλου*

Ο εθελοντισμός, συνήθως, καλλιεργείται σε παγκόσμια γεγονότα τα οποία συνδέονται με την κοινωνία, όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις πανδημίες. Στη χώρα μας το ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τους «Ολυμπιακούς Αγώνες 2004»  και τους “Special Olympics 2011”,  το ζούμε και σήμερα, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Στο παρελθόν, τέτοιου είδους «χρήσεις» του εθελοντισμού προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς αρκετοί μίλησαν για εκμετάλλευσή του και αντιμετώπιση των εθελοντών ως «δωρεάν εργατικά χέρια». Το εύρος των εθελοντικών δραστηριοτήτων σε κρατικούς και μη  κρατικούς τομείς και δραστηριότητες είναι τεράστιο: Προσφορά αίματος και δωρεάς οργάνων, κοινωνική πρόνοια, περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρωπιστική βοήθεια, εθελοντισμός στην εκπαίδευση, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, και πολλά άλλα.
 
Σήμερα, η «ωδή» στον εθελοντισμό είναι και πάλι στο προσκήνιο. Από τα Κεντρικά, τα Περιφερειακά και τα Αυτοδιοικητικά κέντρα εξουσίας, βλέπουμε να παροτρύνονται οι πολίτες να καλύψουν κενά, στο σύστημα Υγείας, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.α. Πρωτοβουλίες αξιέπαινες, αλλά χρόνια τώρα, αυτά τα κέντρα εξουσίας θα έπρεπε να είχαν καλλιεργήσει το πνεύμα του «εθελοντισμού» συνδέοντάς το με τις πηγές του, που είναι ο ελληνισμός και ο χριστιανισμός. Δυστυχώς, τις διαχρονικές αυτές αξίες τις πολέμησαν, πλασάροντας τον εθελοντισμό ως μόδα εποχής.
 
Για τον Έλληνα Χριστιανό, ο εθελοντισμός δεν είναι απλά μια λέξη, δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν είναι μόδα, είναι τρόπος ζωής. Είναι μια έκφραση του ανθρωπισμού που αντίποδάς του είναι ο άκρατος ατομισμός. Ο εθελοντισμός είναι Χριστοκεντρικός κατά μίμηση Αυτού που «ήλθε διακονήσαι». Ο χριστιανός στην εφαρμογή της εντολής Του, «διδόναι μάλλον ή λαμβάνειν», βρίσκει την ολοκλήρωσή του και τη μακαριότητά του.
 
Η πανδημία του κορωνοϊού μάς δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε ότι: 

  •  3.200 χρόνια πριν, Κύριος ο Θεός, ελάλησε  στον  Μωυσή τη θεία προτροπή  «…αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν» («Λευιτικό», ΙΘ  18) 
  • 2.800 χρόνια πριν, η θεά Αθηνά, έδωσε στον Τηλέμαχο τη διαβεβαίωση,  ότι θα του έστελνε εθελοντές να τον βοηθήσουν να ψάξει για τον άφαντο πατέρα του, τον Οδυσσέα. (Ομήρου, «Οδύσσεια», β΄ 292)
  •  2.400 χρόνια πριν, ο γραμματικός τύπος «εθελοντής» υπήρχε στα κείμενα του Σοφοκλή, του Ηρόδοτου, του Θουκυδίδη και άλλων ελλήνων φιλοσόφων, ιστορικών, ποιητών κ.λπ. 
  •  2.000 χρόνια πριν, ο Χριστός, στην παραβολή του «καλού Σαμαρείτη», μας βεβαίωνε ότι μετράει την όποια προσφορά μας  στον «πλησίον»,  ως προσφορά στο θεϊκό Του πρόσωπο. («Λουκά», Ι 25-37 και «Ματθαίου»,  ΚΕ 40)

Αν συνδέσουμε τον εθελοντισμό με τις πραγματικές πηγές του, τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό θα δούμε «θαύματα».
 

Αλεξανδρούπολη, Απρίλιος   2020

*Ο Νικόλαος Παπανικολόπουλος είναι Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.