Στηριξη στους δυο Ελληνες στρατιωτικους απο τους Δικηγορικους Συλλογους της χωρας

Συνεδρίαση της Ολομέλειας με ιδιαίτερο συμβολισμό σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη - Η Ολομέλεια ζητά ενημέρωση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ και ψήφισή της από τα 2/3 της Βουλής

Τη στήριξή τους προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στην Αδριανούπολη, έδειξε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πραγματοποιώντας την συνεδρίασή της στον Έβρο το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου.
 
Έτσι η ολομέλεια συνεδρίασε το Σάββατο στην Ορεστιάδα, και την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, θέλοντας να δηλώσει την συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνουν οι δύο στρατιωτικοί.
 
Αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας εκτός Αθηνών, σημείωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου που συμμετείχε σε αυτή, τονίζοντας τον ιδιαίτερο συμβολισμό της λόγω της κράτησης των δύο στρατιωτικών χωρίς απαγγελία κατηγοριών.
 
Ήταν δε και ιδιαίτερα συγκινητική στην πρώτη της ημέρα, στην Ορεστιάδα, μιας και το παρόν έδωσαν οι γονείς του ενός στρατιωτικού, του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πατέρας του οποίου απεύθυνε χαιρετισμό στην ολομέλεια, ευχαριστώντας την για αυτή την εκδήλωση.
 
Κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ολομέλειας κ. Δημήτρης Βερβεσός ενημέρωσε τους προέδρους για το περιεχόμενο επιστολής του Προέδρου του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), που εκφράζει το ενδιαφέρον του για την εξέλιξη της υπόθεσης.
 
Σε αυτή εξαγγέλλεται η αποστολή δικηγόρων παρατηρητών του Συμβουλίου, στην οποία σύμφωνα με την κ. Χατζηαντωνίου θα μετέχει και η ελληνική αντιπροσωπεία, για την διασφάλιση της τήρησης των απαιτήσεων του Διεθνούς Δικαίου στη συγκεκριμένη υπόθεση.
 

Το παρόν στην Ορεστιάδα έδωσε και η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή τραγούδησαν μαζί με άλλους δικηγόρους αλλά και τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη τον Εθνικό ύμνο.
 
Η κ. Χατζηαντωνίου ευχαρίστησε και τους δύο προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης για την εξαιρετική φιλοξενία που προσέφεραν σε όλους τους προέδρους της ολομέλειας. 

Ψήφισμα για την συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ 

Η ολομέλεια ασχολήθηκε και με την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, εκδίδοντας και ψήφισμα, με το οποίο ζητούν καλύτερη ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μιας και, όπως σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, δεν υπάρχει όλη η εικόνα.
 
Για αυτό και αποφάσισε αφενός την διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας στην Θεσσαλονίκη, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο όλα τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, αλλά και την ψήφιση της κύρωσης από τη Βουλή από την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος.
 
Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε έχει ως εξής:
 
«Ψήφισμα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ
 
Στα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική συνεννόηση, υπευθυνότητα, υπέρβαση και ανάληψη ευθύνης. Δεν επιτρέπονται λαϊκισμοί και μισές αλήθειες ούτε  μπορούν να γίνουν ανεκτές πολιτικές ή άλλες μικροκομματικές σκοπιμότητες.
 
Η δημιουργία και η διαιώνιση του προβλήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων οφείλεται σε διαχρονικές ευθύνες και του πολιτικού προσωπικού της χώρας που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την αδιαμφισβήτητη προκλητική και αλυτρωτική στάση της γείτονος χώρας. Η όποια συμφωνία δεν συνιστά, κατ’ ανάγκη, και λύση του προβλήματος.
 
Η σημερινή κυβέρνηση όμως, οφείλει να εξηγήσει πειστικά στον ελληνικό λαό τους λόγους που επέβαλαν την υπογραφή της συμφωνίας στην παρούσα χρονική περίοδο και να τον ενημερώσει πλήρως για τους όρους της, τα άγνωστα σε αυτόν, τυχόν πλεονεκτήματα, τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους που αναλαμβάνει η χώρα, ιδίως ενόψει των πολλαπλών αιρέσεων υπό τις οποίες τελεί η συμφωνία.
 
Η συμφωνία αφορά όλους τους Έλληνες, πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή και να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Για να διασφαλίζεται  η βιωσιμότητά της στον χρόνο δεν πρέπει να στηρίζεται σε περιστασιακές και ισχνές πλειοψηφίες. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις ως προς την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ψήφιση του σχετικού νόμου, που θα κυρώνει τη συμφωνία, να γίνει με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.