Μια παραξενη αλλα αληθινη ιστορια που αρχισε το 1940 (+Βιντεο)

Συγκλόνισαν οι γιοι του ήρωα δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανού που είχε χάσει την όρασή του στην μάχη του Οχυρού Νυμφαίας

«Ένας Γερμανός Αξιωματικός πολέμησε για την Γερμανία και βρέθηκε στην κατοχή στην Κρήτη. Ερωτεύτηκε και με πολλές δυσκολίες, έκανε οικογένεια, αγάπησε την Κρήτη και…

Ένας Κρητικός βρέθηκε να υπηρετεί στο Οχυρό Νυμφαίας, όταν στις 6 Απριλίου 1941 οι γερμανικές δυνάμεις επιτέθηκαν. Τραυματίστηκε σοβαρά, «τυφλώθηκε» και επέστρεψε στην Κρήτη. Παντρεύτηκε, έκανε οικογένεια και…

Τα χρόνια περνούν. Τα μίση και οι έχθρες του πολέμου με τον καιρό φθείρονται. Ποιος θα το περίμενε σήμερα ότι τα παιδιά τους θα παντρεύονταν και οι δύο άσπονδοι εχθροί θα ήταν σήμερα συμπέθεροι»;

Την παραπάνω παράξενη, αλλά αληθινή ιστορία ακούσαμε από τα στόματα των δύο γιών του «ήρωα» Δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανού, που είχε χάσει την όρασή του στην μάχη.  Ο κ. Ιωάννης Ορφανός και ο κ. Στέφανος Ορφανός βρέθηκαν πριν λίγες μέρες στην Κομοτηνή με αφορμή τον εορτασμού της Επετείου της μάχης του Οχυρού Νυμφαίας, καλεσμένοι από τον Σύλλογο Κρητών Νομού Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» σε εκδήλωση με θέμα «Μνήμες ενός ήρωα» που φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Παπανικολάου σε συνεργασία με την 29 Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ» και την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ.

Σε μία συγκινητική εκδήλωση οι δύο άνδρες αφηγήθηκαν την ιστορία του πατέρα τους που είχε χάσει την όρασή του στην μάχη του Οχυρού Νυμφαίας, ενώ προβλήθηκε σε βίντεο η συνέντευξη που είχαν πάρει από τον Εμμανουήλ Ορφανό τα εγγόνια του.

H άγνωστη ιστορία του Δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανού

Ήταν ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 1941 στο Οχυρό Νυμφαίας Ροδόπης που τελούσε υπό κατάληψη από γερμανικές και βουλγαρικές δυνάμεις. Ως υπερασπιστής του οχυρού βρισκόταν εκεί και ο δεκανέας Εμμανουήλ Ορφανός, μαζί με άλλους 93 Κρητικούς που κλήθηκαν στον βορρά. Ο ίδιος έχασε το φως του από οβίδα γερμανικών πυρών, καθώς επισκεύαζε ένα μπλοκαρισμένο πολυβόλο.

Έχασε το φως του από γερμανικά πυρά, σώθηκε, όμως, από ένεση Γερμανού ιατρού

Ο Εμμανουήλ Ορφανός τυφλώθηκε από γερμανικό πυροβόλο, αλλά η ζωή του σώθηκε από ένεση που του έκανε Γερμανός ιατρός που βρισκόταν στο Οχυρό, εξιστόρησε με νοσταλγία ο γιος του, και έτσι μπόρεσε να αναπνεύσει. «Θα ζήσω», φαίνεται πως είχε πει, ενώ συγκλόνισε το γεγονός ότι ο ιατρός τον επισκέφθηκε και στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί. Μετά τον τραυματισμό του ο δεκανέας πήρε τιμητική προαγωγή και έγινε ανθυπολοχαγός. Πέρασε όλη του τη ζωή με ολική τύφλωση και τα θραύσματα από τα βλήματα να παραμένουν στο σώμα, κατάφερε, ωστόσο, να κάνει οικογένεια και να αποκτήσει παιδιά, ενώ έφυγε από την ζωή το 2011.

Συμπεθέρεψε με τον «εχθρό»

Ποιος θα φανταζόταν, όμως, πως η μοίρα επεφύλασσε στον Εμμανουήλ Ορφανό
μία ακόμα έκπληξη, να συμπεθερέψει με τον «εχθρό»; Μετά τον πόλεμο ένας Γερμανός στρατιώτης κλέφθηκε με μία Ελληνίδα και εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, όπου άνοιξαν εργοστάσιο. Έκαναν δύο παιδιά, ενώ η μοίρα ήθελε την μια τους κόρη, μεγαλώνοντας, να γνωρίσει και να ερωτευτεί τον Ιωάννη Ορφανό!
Αν και ο γάμος έγινε ενώ ο Γερμανός πρώην στρατιώτης είχε ήδη φύγει από την ζωή ο κ. Ιωάννης Ορφανός υποστήριξε με σιγουριά πως ο πεθερός του δεν θα είχε αντιρρήσεις.

Ιωάννης και Στέφανος Ορφανός «Από τον πατέρα μας μάθαμε να αγαπάμε την πατρίδα και ταυτόχρονα να δείχνουμε συμπόνια στον συνάνθρωπο»

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του ηρωϊκού πατέρα τους, οι μνήμες των κ.κ. Ιωάννη και Στέφανου Ορφανού από αυτόν παραμένουν άσβεστες. «Μας έμαθε να αγαπάμε την πατρίδα και να σεβόμαστε τη θρησκεία και την οικογένεια, δείχνοντας, ταυτόχρονα, αγάπη και συμπόνια απέναντι στον συνάνθρωπο», εκμυστηρεύτηκαν όλο νόημα, ενώ ο κ. Στέφανος εξήγησε ότι, νοιώθοντας περήφανος για τον πατέρα του, αποφάσισε να υπηρετήσει κι αυτός την Ελλάδα και να καταταγεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.