«Πιεζονται» τα φοιτητικα ενοικια στην Κομοτηνη

Γύρω στα 200 ευρώ αναμένεται να κινηθούν φέτος τα ενοίκια, ενώ η κρίση συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις τιμές

Οι βάσεις των σχολών ανακοινώνονται σε μερικές ημέρες, και όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Κομοτηνή αναμένεται να πλημμυρίσει από φοιτητές με τους γονείς τους που θα αναζητούν μια στέγη για τα επόμενα χρόνια.
 
Όμως η κρίση έχει περιορίσει σημαντικά και τις οικονομικές δυνατότητες των φοιτητών, αλλά και τις περιοχές στις οποίες επιλέγουν να φοιτήσουν, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους φοιτούν, κάτι που πέρυσι, και πιο πολύ φέτος, αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των διαμερισμάτων προς τα κάτω.
 
Την ίδια ώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την υψηλή φορολογία, αλλά και τους κακοπληρωτές, που με την έλευση της κρίσης έχουν αυξηθεί γεωμετρικά.
 
«Η διαθεσιμότητα, όπως και πέρυσι, είναι μεγάλη, δυστυχώς όμως όπως και πέρυσι μάλλον τα πράγματα δεν θα πάνε καλά» σημείωσε η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων Ροδόπης, κ. Χρύσα Κυριακούση, τονίζοντας πως είχε υπάρξει πολύ έντονο πρόβλημα. Το βασικό ενοίκιο, σημείωσε, αναμένεται να κινηθεί γύρω στα 200 ευρώ, αν και ανάλογα με την περίπτωση, σε πολύ καλά σπίτια, ή κάποια που βρίσκονται κοντά στις στάσεις των λεωφορείων ή με πολλές παροχές, μπορεί να είναι υψηλότερα, ενώ αντίστροφα τα πιο απομακρυσμένα μπορεί να κινηθούν και πιο χαμηλά. 

Αλλάζει σημαντικά η φοιτητική εμπειρία 

Τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία οδηγούν σε περαιτέρω πίεση των τιμών των ενοικιαζόμενων σπιτιών, είναι πολλαπλά: από τη μια πλευρά βλέπουμε ακόμα λιγότερους εισακτέους στην Κομοτηνή, αλλά και λιγότερους φοιτητές να δηλώνουν, λόγω οικονομικής αδυναμίας, την Κομοτηνή.
 
Την ίδια ώρα υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι δεν έρχονται στην Κομοτηνή παρόλο που έχουν περάσει στη σχολή, επιλέγοντας να έρχονται, ιδιαίτερα στις θεωρητικές σχολές που δεν έχουν υποχρεωτική παρακολούθηση, μόνο κατά την περίοδο των εξεταστικών, λειτουργώντας με σημειώσεις, παραμένοντας το μεγαλύτερο διάστημα στο σπίτι τους.
 
Τέλος υπάρχουν φοιτητές που επιλέγουν τη συγκατοίκηση, μειώνοντας τα κόστη για τους ίδιους, ένα φαινόμενο το οποίο φαίνεται να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.
 
Πέρυσι μάλιστα παρατηρήθηκε το φαινόμενο, το οποίο αν μείνουν πολλά σπίτια κενά αναμένεται να εμφανιστεί και φέτος, να κάνουν φοιτητές βραχυχρόνιες μισθώσεις, για την περίοδο ένα ή δύο μήνες πριν από τις εξετάσεις, και φυσικά κατά την εξεταστική.
 
«Επειδή τα σπίτι είναι ούτως ή άλλως αδιάθετα, ο ιδιοκτήτης το δίνει γιατί δεν έχει να χάσει τίποτα» σημείωσε η κ. Κυριακούση, που τόνισε πως μαζί με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις παρατηρήθηκε και το φαινόμενο οι φοιτητές να νοικιάζουν ένα σπίτι, επιπλωμένο, μόνο για εννιά μήνες από Οκτώβριο μέχρι και Ιούνιο, κερδίζοντας κάποιους μήνες από το ενοικιαστήριο.
 
 

Πρόβλημα με τα μισθώματα που δεν πληρώνονται 

Η μεγάλη πληγή για τους ιδιοκτήτες όμως είναι τα μισθώματα που δεν πληρώνονται, ιδίως προς το τέλος της σύμβασης για ενοικίαση.
 
Για αυτό και οι ιδιοκτήτες, σημείωσε η κ. πρόεδρος, θα πρέπει να είναι πολύ απαιτητικοί στην είσπραξη των ενοικίων, μιας και πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να απαιτηθούν αυτά τα ποσά.
 
Άλλωστε φορολογούνται από το πρώτο ευρώ για αυτά τα ποσά, ακόμα και αν δεν εισπραχθούν, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο, και θα πρέπει να το κυνηγήσουν δικαστικώς.
 
Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες, σημείωσε είναι απροστάτευτοι απέναντι στους κακοπληρωτές, για αυτό και έχουν ζητήσει, μέσω της Ομοσπονδίας τους της ΠΟΜΙΔΑ, να μπουν κάποιοι κανόνες για τους ενοικιαστές, όπως συστατική επιστολή προηγούμενου εκμισθωτή, συστατική επιστολή από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, αλλά και μητρώο κακοπληρωτών, όπως είναι ο Τειρεσίας για τις τράπεζες, μιας και αυτή τη στιγμή στην αγορά γίνεται, όπως το χαρακτήρισε, «χαμός». 

Συνεχώς επιβαρυνόμενη η φορολογία 

Πέραν αυτών οι ιδιοκτήτες της Κομοτηνής, όπως και οι ιδιοκτήτες όλης της χώρας, έχουν να αντιμετωπίσουν την συνεχώς επιβαρυνόμενη φορολογία, που για το 2017 θα είναι στον συντελεστή 15% από το 11% που βρισκόταν, ξεκινώντας από το πρώτο ευρώ.
 
Αυτό, σημειώνει η κ. Κυριακούση, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα κυρίως για τους μικροϊδιοκτήτες, που έχουν χαμηλά εισοδήματα.
 
Για αυτό και έχουν προτείνει να υπάρχει ένα αφορολόγητο της τάξης του 3-4.000 ευρώ, όμως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.
 
Κάποιοι περιμένουν να υπάρξει μια φορολογική ανακούφιση με την μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στις εμπορικές τους, κάτι που σημαίνει χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όμως η πρόεδρος των ιδιοκτητών είναι απαισιόδοξη, μιας και όπως τονίζει, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να αποδίδονται 2,7 δις ευρώ από ιδιοκτήτες.
 
Έτσι θεωρεί πως μπορεί να μειωθούν οι αντικειμενικές, αλλά θα αυξηθούν παράλληλα οι συντελεστές και θα καταλήξουν να πληρώνουν τα ίδια, τουλάχιστον στο απώτερο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.