Αμεσα ξεκινα τον βιολογικο Φαναριου η ΔΕΥΑΚ

Θα κοστίσει 17 εκ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2017

Έτοιμη να δημοπρατήσει το έργο κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Φαναρίου δηλώνει η ΔΕΥΑΚ, μετά την ένταξη του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»
 
Το έργο, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Φαναρίου, Αρωγής και Παραλίας Μέσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των εν λόγω οικισμών, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2 χρόνια
 
Τα έργα αποχέτευσης πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνουν: 
• Βαρυτικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων των οικισμών Φανάρι, Αρωγή και Παραλία Μέσης συνολικού μήκους 27.573μ. εκ των οποίων τα 11.775μ. του οικισμού Φαναρίου, 11.762 του οικισμού Αρωγή και 4.036μ. του οικισμού Παραλίας Μέσης.
• Καταθλιπτικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων 10.840μ. εκ των οποίων 6.150μ. εκτός των ορίων των οικισμών.
• Δέκα αντλιοστάσια, συνοδευόμενα από οικίσκους διαστάσεων 4,0×5,0μ (οκτώ εξ αυτών) και δύο με διαστάσεις 6,0×4,5μ. 

Προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Δήμο Αιγείρου 

Για ακόμη μια μεγάλη επιτυχία της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Κομοτηνής μίλησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, και το μεγαλύτερο έργο το οποίο θα κάνει η ΔΕΥΑΚ τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνοντας μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τον παλιό Δήμο Αιγείρου.
 
Τα θετικά αποτελέσματα του, επισήμανε, είναι αφενός περιβαλλοντικά, βοηθώντας στη διαφύλαξη των καθαρών θαλασσών στην παραλιακή ζώνη, αφετέρου δε και αναπτυξιακούς, διότι η επένδυση μιας ξενοδοχειακής μονάδας θα είναι πιο ελκυστική μιας και θα έχει απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις προσαρμογής στην περιβαλλοντική νομοθεσία με ατομικούς βιολογικούς καθαρισμούς.
 
Παράλληλα θεωρεί πως θα βοηθήσει, οικονομικά, κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλα ποσά για τον καθαρισμό των βόθρων τους, και πως θα δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματά του.
 
Το έργο, σημείωσε, αποτέλεσε μια πολυετή προσπάθεια από πολλούς παράγοντες, ευχαριστώντας τον ΓΓ Περιβάλλοντος κ. Καπετάνιο για τη συμβολή του σε αυτή την τιτάνια, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια που έκαναν, συγχαίροντας και την ΔΕΥΑΚ και τα στελέχη της για τη δουλειά που έκαναν.
 
Τέλος στάθηκε στο άριστο επίπεδο συνεργασίας που υπήρξε με την Διαχειριστική Αρχή Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το οποίο έχει χτιστεί εδώ και χρόνια και παράγει αποτελέσματα. 

Ενίσχυση των οικισμών και ανάσχεση της υφαλμύρωσης 

Έμφαση στο γεγονός ότι αποδέκτης των παραγώγων του βιολογικού δεν θα είναι η θάλασσα ή κάποιο τοπικό ρέμα, αλλά γεωτρήσεις που θα κατασκευαστούν στο χώρο του οικοπέδου, έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, σημειώνοντας πως αυτή η μέθοδος, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα βοηθήσει στην ανάσχεση της υφαλμύρωσης στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα οι τρείς μεγάλες δεξαμενές που θα κατασκευαστούν, θα περιέχουν νερό κατάλληλο για άρδευση, βοηθώντας περαιτέρω στη διατήρηση του υδάτινου ορίζοντα στην περιοχή.
 
Το έργο, σημείωσε, ξεκίνησε με αίτηση στο ΕΠΕΡΑΑ από το 2010 και στα μέσα του 2011 υπήρξε η έγκριση, ενώ το 2013 εγκρίθηκαν οι μελέτες των δικτύων και η προμελέτη του βιολογικού.
 
Στη συνέχεια υπήρξε, σύμφωνα με τον ίδιο, καθυστέρηση για την άδεια από την διεύθυνση Δασών, με αποτέλεσμα να μην έχουν όλες τις αδειοδοτήσεις μέχρι να φτάσουν κοντά στην ολοκλήρωση της παλιάς προγραμματικής περιόδου, με το έργο να περνά έτσι στην επόμενη προγραμματική, και μετά από συμφωνία να περνά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και μετά να ανοίξει το μέτρο στη νέα προγραμματική περίοδο.
 
Περαιτέρω καθυστέρηση προέκυψε από το γεγονός ότι η περιοχή εξαιρέθηκε από τη λίστα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για τους οικισμούς Γ΄ κατηγορίας, που ήταν επιλέξιμη, όμως μετά από συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα και τον γενικό γραμματέα κ. Καπετάνιο, εντάχθηκαν ξανά στη λίστα και έτσι ξεπεράστηκε το πρόβλημα.
 
Το έργο, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, άργησε, όχι όμως με ευθύνη της ΔΕΥΑΚ, που πίεζε πάντα για να μην χαθεί, με τη βοήθεια και του κ. Πετρίδη, ενώ σημείωσε ότι το κόστος του έργου, αναλογικά, δεν είναι τόσο υψηλό, υπενθυμίζοντας πως η αποχέτευση Κοσμίου και Ροδίτη, δηλαδή τα εσωτερικά δίκτυα και ο κεντρικός αγωγός, κόστισαν 10 εκ. ευρώ, και δεν περιλάμβαναν μονάδα βιολογικού.
 
Ερωτηθείς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ σημείωσε ότι ο βιολογικός έχει τη δυνατότητα επέκτασης, ώστε να περιλάβει και άλλους οικισμούς, όμως από τη στιγμή που η χώρα διαθέτει πόρους για να αποφύγει την επιβολή προστίμων από την ΕΕ για την μη ύπαρξη βιολογικού σε 213 οικισμούς είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί η σύνδεση μικρότερων οικισμών, και η μόνη περίπτωση σύνδεσης με τον βιολογικό είναι ο οικισμός του Ηφαίστου, παρόλο που όπως δήλωσε έχουν ετοιμότητα και για άλλους οικισμούς, αν βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις.
 
Ο κ. Καρασταύρου τέλος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν, εμφανείς ή αφανείς, που έκαναν παρέμβαση για το έργο, ακόμα ακόμα και αν δεν το ανακοίνωναν ή κινούνταν παρασκηνιακά. 

Δήλωση Χαρίτου για τον Βιολογικό 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το μέλος της Γραμματείας του Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Χαρίτου.  Στην ανακοίνωση ο κ. Χαρίτου εκφράζει την χαρά του γιατί ένα σημαντικό έργο πνοής, όπως το χαρακτηρίζει, για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού του Φαναρίου, μπαίνει στην τελική ευθεία στο δρόμο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που καταλήγει στην υλοποίηση του.
 
Και συνεχίζει: «στην μακρά διαδρομή μέχρι να φθάσουμε στο σημερινό σημείο, αναμφίβολα σημαντική ήταν η συμβολή πολλών και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προώθηση του έργου. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε την αποφασιστικότητα της σημερινής κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει το έργο σε κρίσιμα στάδια της εξέλιξης του μέχρι και την ένταξη του στο τρέχον ΕΣΠΑ.
 
Είναι βέβαιο ότι η παραλιακή ζώνη έχει μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες, που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Χρειάζονται συνέργειες, συνεργασία και πρωτοβουλίες. Ας αποτελέσει ο βιολογικός του Φαναρίου την αφετηρία μιας τέτοιας προσπάθειας!» καταλήγει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.