Εμπειριες και ιδεες για μια πιο ευκολη ζωη ανταλλασσουν 10 ατομα με αναπηρια

Στο ολοκληρωμένο δεκαήμερο Σεμινάριο που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή από τον ΠΕΡΠΑΤΩ, με εκπαιδευτή τον Μάκη Καλαρά και την χορηγία της ΝΝ Hellas

Ένα ολοκληρωμένο δεκαήμερο Σεμινάριο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης του «ΠΕΡΠΑΤΩ», με στόχο να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες που θα τους καταστήσουν πλήρως ανεξάρτητους στην καθημερινότητά τους πραγματοποιούν 10 άτομα με κινητικά προβλήματα, υπό την επίβλεψη του κ. Μάκη Καλαρά, Παραολυμπιονίκη θερινών και χειμερινών αγώνων.
 
Το Σεμινάριο που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της NN Hellas,  περιλαμβάνει αθλητικές δράσεις, αλλά και εκπαίδευση για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των συμμετεχόντων τόσο κατά τις μετακινήσεις τους όσο και κατά τη συνολική καθημερινή τους διαβίωση.
 
Κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με το τένις, το μπάντμιντον, το μπάσκετ, την κολύμβηση, τις καταδύσεις, οδήγησαν αυτοκίνητα προσβάσιμα και 4Χ4, χειρήλατο ποδήλατο, ενώ έκαναν κανό στον Νέστο και βαρκάδα στον Έβρο.
 
Παράλληλα έκαναν μαθήματα μεταφορών (από το αμαξίδιο στο κρεβάτι κτλ) για να έχουν αυτονομία, συζητώντας για διάφορα εξαρτήματα που μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο με αναπηρία. 

Γνωρίζοντας τις δυνατότητες αυτονομίας 

Ο κ. Μάκης Καλαράς, μεταφέρει τα 23 χρόνια εμπειρίας του τόσο στα αθλήματα που έχει κάνει, όσο και στην καθημερινότητά του, έχοντας πραγματοποιήσει και άλλες φορές ανάλογες δράσεις, αν και για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα, και το σημαντικότερο, δωρεάν για τους συμμετέχοντες, μέσα από τη χορηγία της ΝΝ Hellas.
 
Ο κ. Καλαράς εδώ και 23 χρόνια, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, όμως έχει καταφέρει να είναι πολύ ανεξάρτητος, κάνοντας πολλά αθλήματα και συμμετέχοντας τόσο σε θερινούς και χειμερινούς Παραολυμπιακούς, αλλά και στην καθημερινότητά του. Αυτά τα 23 χρόνια «εμπειρίας» θέλει να μεταλαμπαδεύσει στα άτομα με αναπηρία, ώστε να γνωρίσουν όλα τα αθλήματα και όλες τις δυνατότητες που έχουν για να γίνουν αυτόνομοι.
 

Άλλωστε θεωρεί πως πάρα πολλές αναπηρίες μπορούν να γίνουν αρκετά αυτόνομες, ακόμα και αν δεν μπορεί να βοηθήσει η κοινωνία, και υπάρχουν πολλές συμβουλές που ίσως δεν θα σκεφτεί ένα άτομο με αναπηρία από μόνο του, αλλά πρέπει να τα ακούσει από κάποιον άλλο, που έχει ταξιδέψει και έχει γνωρίσει κάποια πράγματα. «Προβλήματα που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει σε απροσπέλαστα σημεία, προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε με έξυπνους τρόπους και να τα κάνουμε προσβάσιμα. Για όλα υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρχει λίγη βοήθεια και χαμόγελο από τους άλλους» τόνισε, επισημαίνοντας πως οι Έλληνες γενικότερα είναι πάντα πρόθυμοι, τουλάχιστον από την προσωπική του εμπειρία, να βοηθήσουν.
 
Όσο για τα 10 άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα ο κ. Καλαράς σημείωσε πως έχουν ήδη μια καλή αυτονομία και ευχαριστιούνται πιο γρήγορα τα παιχνίδια που κάνουν. 

Σημαντική εκπαίδευση για όλους 

Ένας από τους συμμετέχοντες στην «εκπαίδευση» ήταν ο Χαράλαμπος Βαρυτιμίδης, ο οποίος είναι αθλητής του στίβου, κάνει ακόντιο εδώ και 12 χρόνια, κατέχοντας το πανελλήνιο ρεκόρ, 7 χρυσά, ενώ είναι από τους πρώτους που ξεκίνησε την πυγμαχία σε αμαξίδιο και από τους λίγους που τη συνεχίζουν στη χώρα μας.
 
«Η εμπειρία ήταν και συνεχίζει να είναι φανταστική! Κάνουμε πρωτότυπα πράγματα και δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που δεν έχουν τόση εμπειρία με τη χρήση αμαξιδίου, να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν όρια και μπορείς να κάνεις τα πάντα» σημείωσε, τονίζοντας πως ανάμεσά τους υπήρχαν και άτομα που δεν έχουν κινητικά προβλήματα για μεγάλο διάστημα, και μέσω της εμπειρίας των υπολοίπων αποκτούν συγκεκριμένες ιδέες.
 
Για αυτό θεωρεί πως δράσεις σαν και αυτή θα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο συχνά, σε όσο το δυνατόν ευρύτερες περιοχές, γιατί «αν δεν τα δείξουμε εμείς οι έμπειροι στους νεώτερους, που μπορεί να μην έχουν εφόδια για την καθημερινότητα ή τις δυνατότητες στον αθλητισμό, καταλήγουν να μένουν στο σπίτι» σημείωσε, και αυτό προσπαθούν να αλλάξουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.