Το Επομενο Βημα για τη Θρακη εγινε στην Κομοτηνη

Ασφυκτικά γέμισε το κεντρικό αμφιθέατρο του ΔΠΘ για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη - Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η σύνθεση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, έναυσμα για την οποία αποτέλεσε το βιβλίο

Ασφυκτικά γέμισε το κεντρικό αμφιθέατρο του ΔΠΘ για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη «ΘΡΑΚΗ: Το επόμενο βήμα…», των εκδόσεων Μίνωας, το οποίο παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στη Θράκη και την ανάγκη να γίνουν τα επόμενα βήματα ώστε να κρατήσει τον διαπολιτισμικό της χαρακτήρα, που την έχει κάνει παράδειγμα συμβίωσης στην Ευρώπη και στον κόσμο.
 
Το βιβλίο εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί, ενώ προχωρά και η μετάφρασή του, με στόχο το μήνυμά του Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη Θράκη να φτάσει στα πέρατα της γης, σε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές της και ενδεχομένως να στηρίξουν όλη την προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδέα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που ξεκίνησε από την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά τις επόμενες μέρες μιας και ήδη έχουν ξεκινήσει να ορίζονται αντιπρόσωποι από τα διάφορα κόμματα. 

Παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον 

Το κοινό καλωσόρισε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, σημειώνοντας πως η εκδήλωση αποτελεί μέρος του κορμού της δραστηριότητας του Πανεπιστημίου, με θέμα το διαχρονικό στόχο και την προοπτική που θέλουν όλοι, τη Θράκη στο επόμενο βήμα.
 
Η Θράκη και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί από την αρχαιότητα γεωστρατηγικό κόμβο, όμως την εκμεταλλεύεται πολλές φορές το κέντρο, λειτουργώντας ως περαστικός και όχι ως μέτοχος στην ανάπτυξη.
 
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, σημείωσε ότι η παρουσίαση ενός τέτοιου βιβλίου από ένα ενεργό πολιτικό που έχει διακονήσει από κυβερνητικές θέσεις την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που μεγιστοποιείται όταν το βιβλίο αναφέρεται στην πραγματική υπόσταση και τα μελλοντικά βήματα που πρέπει να γίνουν.
«Η Θράκη λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή, ή λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο Μητροπολίτης, σημειώνοντας πως αν υπάρξουν σχέδιο, πολιτική βούληση και τόλμη, η ακριτική γη θα επιστρέψει πολλαπλάσια τα οφέλη στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική και την ασφάλεια της χώρας.

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Να μπορέσουμε να βρούμε ένα βηματισμό προς το μέλλον» 

Τη συγκίνησή του για την παρουσίαση του βιβλίου στην πατρίδα του εξέφρασε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και για το γεγονός ότι οι συμπατριώτες του αγκάλιασαν με τόση θέρμη την τελευταία εκδοτική του προσπάθεια.
 
Το βιβλίο προσπαθεί να ενημερώσει, σημείωσε, αλλά και να περιγράψει τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα ώστε η περιοχή μας να ορθοποδήσει και να βρει το βηματισμό της προς το μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, αλλά κυρίως τον κόσμο της Ροδόπης, ο οποίος σήμερα για ακόμη μια φορά με συγκινεί και δικαιώνει την πίστη μου και την εμπιστοσύνη μου προς αυτούς» σημείωσε, χαρακτηρίζοντάς τους συμπορευτές σε δίκαιους αγώνες για το μέλλον των παιδιών μας, δίνοντας του δύναμη να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει αυτούς τους αγώνες για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα, «που δεν είναι άλλο από το να ξαναγυρίσουν στη Θράκη τα χαμόγελα, η χαμένη αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε ένα βηματισμό προς το μέλλον» σημείωσε, ευχαριστώντας τέλος τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον «Συμπατριώτη από το άλλο άκρο του Ελληνισμού» όπως τον χαρακτήρισε, που είναι παιδί προσφυγικής οικογένειας και ξέρει τι πάει να πει χαμένη πατρίδα. 

Άγγελος Συρίγος «Να μην υπάρχουν ακραία στοιχεία τα οποία οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές» 

Το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη Θράκη και το βιβλίο επιβεβαίωσε ο κ. Άγγελος Συρίγος, συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.
 

«Το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη μεταξύ άλλων αναφέρεται στα συγκεκριμένα βήματα με τα οποία μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη της Θράκης και αποτυπώνει την ματιά του απλού πολίτη ο οποίος αισθάνεται αγωνία για πράγματα που είναι σημαντικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων» σημείωσε, τονίζοντας πως στη σημερινή εποχή οι μειονότητες αποτελούν πλεονέκτημα για μια περιοχή, υπό την έννοια ότι δίνουν την δυνατότητα να ανιχνεύσει κάποιος τις ρίζες του και να προσεγγίσει με πιο ήρεμο τρόπο το παρελθόν και τη σημερινή πραγματικότητα.
 
«Το θέμα είναι να έχουν όλοι αυτοί την προσέγγιση. Να μην υπάρχουν ακραία στοιχεία τα οποία οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές», σημείωσε ο κ. Συρίγος.
 
Όσο για το θέμα της Διακομματικής, ο ομιλητής σημείωσε πως από τότε που η προηγούμενη ολοκλήρωσε το έργο της έχουν περάσει 25 χρόνια, και πλέον πρέπει να γίνει ένας απολογισμός της προηγουμένης δράσης της, τι έγινε σωστά, τι έγινε λάθος και αν τα πορίσματα της ήταν ικανά να προωθήσουν την ανάπτυξη της Θράκης. 

Μανώλης Κοττάκης «Είναι ώρα για εθνική ενότητα και συσπείρωση» 

Για τα θέματα της Θράκης αλλά και τη σύσταση της Διακομματικής μίλησε ο κ. Μανώλης Κοττάκης, τονίζοντας πως η Θράκη έχει ξαναμπεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με το βιβλίο να δικαιώνεται πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της τύπωσής του, καθώς οι δηλώσεις που έκανε ο τούρκος πρόεδρος επαναφέρουν το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης. «Πιστεύω ότι σε αυτή την περίοδο που διανύουμε ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα και στην Θράκη δεν έχει την πολυτέλεια να είναι διχασμένος. Είναι ώρα για εθνική ενότητα για συσπείρωση και το νόημα της σημερινής παρουσίασης είναι ακριβώς αυτό», τόνισε ο κ. Κοττάκης.
 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η έκκληση που είχε απευθύνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο την μελέτη και εκπόνηση προτάσεων για την Θράκη έγινε δεκτή και αναμένεται η σύστασή της να ανακοινωθεί σύντομα από την κυβέρνηση.
 
«Η περίοδος του ‘90 ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις προκλήσεις που διανύουμε τώρα. Ωστόσο αν θέλουμε να πάρουμε ένα δίδαγμα από τη Διακομματική εκείνης της περιόδου είναι ότι τα κόμματα συνέκλιναν, δεν υπήρχε ο διχασμός τον οποίο πολλές φορές παρατηρούμε σήμερα στο πολιτικό μας σύστημα. Αυτός ας είναι ο οδηγός και για τούτην εδώ την Διακομματική Επιτροπή», κατέληξε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.