Αναμνησεις αναμεσα στα χαλασματα των ελληνικων χωριων της Γεωργιας

Η έκθεση φωτογραφίας «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον» άνοιξε τις πύλες της

Άνοιξε στο κοινό την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, η έκθεση φωτογραφίας «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον» που περιέχει υλικό από το παρελθόν και το παρόν των ελληνικών χωριών της Γεωργίας.
 

Στόχος της έκθεσης, που περιλαμβάνει φωτογραφίες με κτίσματα, εκκλησίες, τοποθεσίες, ελληνικές επιγραφές, αλλά και πρόσωπα από τα συνολικά 49 ελληνικά χωριά της Γεωργίας είναι να ενημερωθούν τοπικές κοινωνίες για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων της Γεωργίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας αυτής, προβάλλοντας το ελληνικό πνεύμα που επικρατούσε σε αυτά τα εδάφη.
 
Παράλληλα η έκθεση φιλοδοξεί να καλύψει το χάσμα που επικρατεί στις γενιές των νέων που μεγάλωσαν στην Ελλάδα, με τον τόπο καταγωγής τους και των προγόνων τους.
Η έκθεση θα διαρκέσει από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή, και λειτουργεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
 
 

Λεωνίδας Καρελιάδης «Θέλουμε να μάθουν οι κάτοικοι της Ελλάδας για την άγνωστη ιστορία των Ελλήνων που έρχονται από τη Γεωργία

 
Η πρωτοβουλία για την έκθεση, σημείωσε ο συντονιστής της διοργάνωσης κ. Λεωνίδας Καρελιάδης, ανήκει σε μια πενταμελή ομάδα που πριν από μερικά χρόνια ταξίδεψε στη Γεωργία, επισκέφτηκε συνολικά 49 χωριά σε 7 διοικητικές περιοχές της Γεωργίας,  πήρε συνεντεύξεις και βίντεο, με το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής να εκτίθεται πλέον στην Κομοτηνή, μετά την πρώτη παρουσίαση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
 
Επιπλέον, επειδή η έκθεση δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, η ομάδα προχώρησε στην έκδοση ενός λευκώματος, όπου εκτός των φωτογραφιών υπάρχει και ένα σύντομο ιστορικό του κάθε χωριού χωριστά, ενώ από το οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώθηκε δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας δρόμος μια μακριά ιστορία», που προβλήθηκε αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης.
 
Όπως επισήμανε ο κ. Καρελιάδης, πάρα πολλοί από τους παλιννοστίσαντες που μένουν σήμερα στην Κομοτηνή κατάγονται από τα χωριά της Γεωργίας που απεικονίζονται στην έκθεση, και θα την επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες.
Πολλοί που ζούσαν στις περιοχές αυτές θα τις δουν ξανά για πρώτη φορά στην έκθεση, αν και είναι αρκετοί αυτοί που τα καλοκαίρια ή στις θρησκευτικές γιορτές τα επισκέπτονται για λίγες μέρες.
 
Τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης, γιατί τα περισσότερα σπίτια σε αυτά δεν κατοικούνται ενώ τα λίγα εναπομείναντα κατοικούνται από εσωτερικούς μετανάστες που έχουν έρθει στην περιοχή από λιγότερο αναπτυγμένες και απομακρυσμένες περιοχές της Γεωργίας.
 
«Θέλουμε να μάθουν οι κάτοικοι της Ελλάδας για την άγνωστη ιστορία των Ελλήνων που έρχονται από τη Γεωργία, γιατί πολλοί ντόπιοι κάτοικοι ξέρουν ότι έχουν έρθει Έλληνες από τη Γεωργία αλλά δεν γνωρίζουν την ιστορία τους και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τα χωριά αυτά» σημείωσε, τονίζοντας πως η έκθεση είναι ευκαιρία για πολλούς να μάθουν και για άλλους να θυμηθούν αυτά που έχουν ξεχάσει.
 
 

Ανατολή Καρυπίδου «Σε 20 χρόνια όταν θα πάει κάποιος εκεί μάλλον δεν θα βρει ίχνος ελληνισμού»

 
Η ομάδα «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον», που οργάνωσε όλη αυτή την προσπάθεια, αποτελείται από πέντε νεοπρόσφυγες Πόντιους (Ανατολή Καρυπίδου, Μαρία Πλις, Δαμιανό Μαξίμωβ, Γιώργο Κωστίδη και Γιάννη Ονουφριάδη), τέσσερις από τους οποίους κατάγονται από τα χωριά αυτά και το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισαν να επισκεφθούν 51 ελληνικά χωριά της Γεωργίας και να τραβήξουν τις φωτογραφίες.
 
Τρείς εξ αυτών ήταν παρόντες στα εγκαίνια και συγκεκριμένα η Ανατολή Καρυπίδου, η Μαρία Πλις και ο Δαμιανός Μαξίμωβ, με την κ. Καρυπίδου να τονίζει πως σκοπός τους ήταν να δείξουν στους απογόνους των ανθρώπων που τη δεκαετία του 90 άφησαν αυτά τα χωριά από πού κατάγονται οι πρόγονοί τους, αλλά και να δείξουν στους γονείς τους σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά.
 
Στους δύο μήνες που έμειναν στη Γεωργία το 2012, έκαναν φωτογράφηση και συνεντεύξεις με τους Έλληνες που απέμειναν εκεί, που συνήθως είναι λίγοι και ηλικιωμένοι, και κατέγραψαν ελληνικά στοιχεία που βρήκαν στα χωριά , όπως επιγραφές κ.α.
 
«Ήταν συγκινητικό, όταν είχα πάει τελευταία φορά υπήρχε ζωή σε αυτά τα χωριά, τώρα δεν υπήρχαν ούτε τα χωριά ούτε οι άνθρωποι, και σε 20 χρόνια όταν θα πάει κάποιος εκεί μάλλον δεν θα βρει ίχνος ελληνισμού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.