Ξεκινησε τη λειτουργια της η Λεσχη Φιλαναγνωσιας

Ρένα Σαμαρά – Μάινα, συντονίστρια «Μέσω της λέσχης, το συναίσθημα που παραμένει μετά την ανάγνωση του βιβλίου θα γίνει υπόθεση μιας ομάδας ανθρώπων»

Κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έκανε πρεμιέρα το βίντεο του νέου single του γνωστού τραγουδιστή Moby, το οποίο μέσα σε λίγες μόλις ώρες συγκέντρωσε εκατομμύρια views και σχόλια. Ο λόγος; Το εξαιρετικής ομολογουμένως αισθητικής βίντεο κινουμένων σχεδίων παλαιάς σχολής, που σχολιάζει την αυξανόμενη εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από την τεχνολογία.
 
Άνθρωποι κολλημένοι στην οθόνη του κινητού τους, που ζουν κάθε λεπτό της ζωής τους και αναπνέουν μέσα από τον ψεύτικο εικονικό κόσμο των social media. Ο Moby μπορεί να κέρδισε εκατομμύρια views στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη επιστροφής του ανθρώπου στα αληθινά, η Κομοτηνή όμως προηγήθηκε.
 
Προηγήθηκε καθώς την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εναρκτήρια συνάντηση της νέας Λέσχης Φιλαναγνωσίας που δημιουργήθηκε στην πόλη, βασισμένη στην αγάπη των μελών της για το βιβλίο, αλλά και στην ανάγκη επιστροφής στην δια ζώσης επικοινωνία και επαφή, που έχει αντικατασταθεί σήμερα λόγω της εισβολής της τεχνολογίας στη ζωή μας. 

Ρένα Σαμαρά – Μάινα «Φεύγουμε από την προσωπική ανάγνωση και τη σιωπή και μεταφερόμαστε στη συλλογική συζήτηση και δραστηριότητα» 

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των διαφόρων θεματικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει φέτος η Λέσχη Κομοτηναίων, ξεκίνησε τη λειτουργία της με στόχο την επιστροφή των μελών της στο βιβλίο. Όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» η έχουσα την επίβλεψη της λειτουργίας κ. Ρένα Σαμαρά – Μάινα «η ενασχόληση με το βιβλίο δεν είναι ανάγκη να είναι εξ ορισμού κάτι μοναχικό». Μέσω της λέσχης και της συνδιαλλαγής ιδεών και ερωτημάτων το συναίσθημα που παραμένει μετά την ανάγνωση του βιβλίου θα εξωτερικεύεται. «Δεν θα είναι υπόθεση ενός» συνέχισε «θα γίνει υπόθεση μιας ομάδας ανθρώπων. Και τότε θα αρχίζει ένα ενδιαφέρον ταξίδι. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα φίλοι μεταξύ τους. Δεν είναι ανάγκη να έχουν το ίδιο μορφωτικό επίπεδο, τις ίδιες καταβολές, την ίδια ηλικία, το ίδιο φύλο, την ίδια εθνικότητα και κυρίως τις ίδιες προσλαμβάνουσες. Δεν χρειάζεται να έχουν την ίδια βιοθεωρία ούτε το ίδιο αξιακό σύστημα. Το μόνο που χρειάζεται να έχουν όμως είναι το ίδιο πάθος για τη λογοτεχνία και ό,τι αυτή προκαλεί στην ψυχή τους».
«Θέλουμε λοιπόν δράση γύρω από το βιβλίο. Θέλουμε κάτι να γίνεται. Θέλουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά. Να φύγουμε από το βιβλίο, ώστε να το προσεγγίσουμε ύστερα καλύτερα και πιο στενά. Φεύγουμε λοιπόν από την προσωπική ανάγνωση και τη σιωπή και μεταφερόμαστε στη συλλογική συζήτηση και δραστηριότητα. Εμβαθύνουμε στο βιβλίο και παράλληλα εμβαθύνουμε και στην ψυχή μας» υπογράμμισε η ίδια τονίζοντας πως η Κομοτηνή έχει αποδείξει ειδικά τα τελευταία χρόνια, μέσω και της αυξανόμενης συμμετοχής του κόσμου στις βιβλιοπαρουσιάσεις που πραγματοποιούνται, πως αγαπά το βιβλίο και διαβάζει.
 
Η ίδια επεσήμανε πως βασική παραδοχή των μελών της Λέσχης δεν είναι ότι η εποχή του βιβλίου έχει περάσει, αλλά ότι ξεκίνησε εκ νέου, εξ ου και στο πλαίσιο της Λέσχης, το κάθε βιβλίο θα προσεγγίζεται και θα παρουσιάζεται με έναν τρόπο δυναμικό, δημιουργικό και δραστήριο και θα πλαισιώνεται και από παράλληλες δράσεις που μπορούν να γεννηθούν κατά τη διάρκεια της εμβάθυνσης των μελών της σε αυτό.

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας διακατέχεται και από μία πρωτότυπη δομή και οργάνωση, η οποία προέκυψε και από τη διερεύνηση άλλων αντίστοιχων δομών που λειτουργούν στην Αμερική και την Αγγλία. Όπως εξήγησε η κ. Μάινα πρόκειται για μία ολιγομελής ομάδα 10-15 ατόμων που θα συναντιέται συστηματικά, με κάποιο προσυμφωνημένο πρόγραμμα, για να συζητά βιβλία που θα διαβάζουν τα μέλη της, ύστερα από κοινή συμφωνία.
 

Φυσικός χώρος της συνάντησης θα είναι η Λέσχη Κομοτηναίων, ενώ σε πρώτη τουλάχιστον φάση η Λέσχη θα είναι γενική, θα επιλέγονται δηλαδή αναγνώσματα όλων των ειδών κατόπιν κοινής απόφασης των μελών της, δεδομένο που μπορεί να τροποποιηθεί και να εξειδικευτεί σε μία συγκεκριμένη κατηγορία στο μέλλον.
 
Σε κάθε συνάντηση θα υπάρχει συντονιστής, ενώ όπως εξήγησε η κ. Μάινα «φιλοδοξία μου πέρα από την κατάθεση απόψεων και το δημιουργικό διάλογο να υπάρχει και μια πιο ουσιαστική ματιά στα έργα που θα επιλεγούν, όπως η μελέτη του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου μέσα στο οποίο γράφτηκαν, η σχολή στην οποία ανήκει ο συγγραφέας, τα λογοτεχνικά ρεύματα που τον επηρέασαν, η διακειμενικότητα του έργου του, το ύφος του, οι γλωσσικές και υφολογικές του επιλογές μπορούν να είναι αντικείμενα συζήτησης».
 
Πέραν αυτού στο πλαίσιο λειτουργίας της Λέσχης οι έχοντες την πρωτοβουλία στοχεύουν και στην διοργάνωση δραστηριοτήτων που θα διανθίζουν τις συναντήσεις, όπως η προβολή ταινιών που ενδεχομένως σχετίζονται με το εκάστοτε βιβλίο, το άκουσμα μουσικής που επίσης σχετίζεται με το βιβλίο, ενδεχομένως και ζωντανά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η δραματοποίηση κάποιων κομματιών ή ακόμα και η φιλοξενία του ίδιου του συγγραφέα αν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. 

«Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας είναι για μας ένας τρόπος επικοινωνίας, πνευματικής ανάτασης και διεύρυνσης των οριζόντων μας» 

«Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας είναι για μας ένας τρόπος επικοινωνίας περισσότερο, ένας τρόπος πνευματικής ανάτασης, διεύρυνσης των οριζόντων μας, ένα ταξίδι στις εποχές στους τόπους στους ανθρώπους και κυρίως σε ό,τι θα τσιγκλήσει τη ψυχή μας για να μπορέσει να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας και να δούμε με τα μάτια της ψυχής αλλιώτικα τον κόσμο» κατέληξε η κ. Μάινα απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
 
Όπως υπογράμμισε άλλωστε η Λέσχη απευθύνεται στο σύνολο των συμπολιτών μας αρχικά στους ενήλικες, με στόχο το επόμενο διάστημα και αν το στοίχημα της Λέσχης κριθεί επιτυχημένο, αυτό να επαναληφθεί και σε ό,τι αφορά την εφηβική και την παιδική λογοτεχνία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.