Θασος, οπως λεμε Μυκονος!

Εφάμιλλος της Μυκόνου, ο αριθμός διανυκτερεύσεων του 2015 στη Θάσο - Ξεπέρασε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Λευκάδα, παρουσιάζοντας αύξηση μεγαλύτερη του ελληνικού μέσου όρου

Τίποτα απολύτως από την αίγλη του πιο δημοφιλούς νησιού της Ελλάδας, της Μυκόνου, δεν έχει να ζηλέψει η «ναυαρχίδα» όπως έχει χαρακτηριστεί του τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θάσος, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής, οι διανυκτερεύσεις που σημειώθηκαν κατά το έτος 2015, θέλει τα δύο νησιά να «κονταροχτυπιούνται» στα ίσα.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, οι διανυκτερεύσεις στο νησί της Θάσου κατά το προηγούμενο έτος ανήλθαν στις 771.580, σε ένα σύνολο 10. 355 κλινών – παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 11% σε σχέση με το 2014- την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός διανυκτερεύσεων στο νησί της Μυκόνου ανήλθε στις 860.295 σε σύνολο 8.911 κλινών.
 
Την ίδια ώρα οι διανυκτερεύσεις της Θάσου αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία αν τις συγκρίνει κανείς και με τους αντίστοιχους αριθμούς διανυκτερεύσεων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπως η Λευκάδα και η Σαντορίνη, όπου το 2015 άγγιξαν μόλις τις 278.217 και 758.649 αντίστοιχα. 

Ξεπέρασε τον γενικό μέσο όρο η ΠΑΜ-Θ 

Η τουριστική αύξηση όμως, που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά δεν περιορίστηκε μόνο στην Θάσο αλλά αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία μάλιστα ξεπέρασε και τον γενικό μέσο όρο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα οι αφίξεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας συνολικά το 2015 παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 6,08% σε σχέση με το 2014, αγγίζοντας τα 18.478.701, εκ των οποίων οι 606.705 «χρεώνονται» στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η οποία ξεπέρασε τον γενικό μέσο όρο παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 10,17%. 

Αύξηση και στη Ροδόπη για τις διανυκτερεύσεις 

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έρχονται όμως να διαψεύσουν και άλλη μία επικρατούσα άποψη η οποία αφορά στην κοινωνία της Ροδόπης, αυτή που θέλει κυρίως τους Βαλκάνιους γείτονές μας, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο των αλλοδαπών τουριστών της Περιφέρειας, απλά να διέρχονται από την Ροδόπη και όχι να διαμένουν.
 
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα του νομού Ροδόπης κατά το 2015 παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 15,2% σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τις 177.891, με το ποσοστό αύξησης των εγχώριων τουριστών να ανέρχεται στο 8.41% και αυτό των αλλοδαπών τουριστών να φτάνει το εντυπωσιακό 56,42%. 

Μιχάλης Αμοιρίδης «Να σταματήσουμε την μιζέρια και την καταστροφολογία και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε εφάμιλλοι των άλλων» 

Τα νούμερα αυτά επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας για θέματα Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως τα αντίστοιχα νούμερα για το τρέχον έτος σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα.
 
Μάλιστα όπως τόνισε η αυξητική αυτή τάση των τελευταίων χρόνων, δεν επηρεάστηκε ούτε από τα capital controls, ούτε το προσφυγικό ζήτημα αλλά ούτε και από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν επηρέασε τους Τούρκους τουρίστες που «παραδοσιακά» δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις τουριστικές περιοχές της ΠΑΜ-Θ.
 
«Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν και την απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργου Παυλίδη να ανακηρύξει το 2017 σε έτος τουρισμού για την Περιφέρειά μας» υπογράμμισε ο ίδιος επισημαίνοντας πως «το θετικό  αυτό αποτέλεσμα πιστώνεται στον Γιώργο Παυλίδη που το πίστεψε από τη πρώτη στιγμή και οργανωμένα συνεργαστήκαμε και δουλέψαμε για να το καταφέρουμε». «Συμμάχους είχαμε στην πορεία αυτή αλλά χρειαζόμαστε και άλλους» συνέχισε τονίζοντας πως «το ζητούμενο είναι η τοπική κοινωνία να προσφέρει ακόμη καλύτερες και ποιοτικές υπηρεσίες και να αναδείξει τους υφιστάμενους τουριστικούς πόρους σε προϊόν», σε συνδυασμό με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ η οποία συνολικά θα συνεχίσει τις συντονισμένες προσπάθειες προώθησης και προβολής συνολικά του τουριστικού προϊόντος της.
 
Ωστόσο ο κ. Αμοιρίδης υπογράμμισε πως τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία «θα πρέπει πλέον, όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί, να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να σταματήσουν την μιζέρια και την καταστροφολογία, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε εφάμιλλοι των άλλων και να προχωρήσουμε μπροστά αξιοποιώντας όλα τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Θα πρέπει να σταματήσουμε να υποβαθμίζουμε μόνοι μας την περιοχή, να αναπτύξουμε το προϊόν που οφείλουμε στο σύνολο της Περιφέρειας να αναπτύξουμε, να το πιστέψουμε και να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση δίχως ηττοπάθεια και φοβίες». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.