Tribe Wearables: Ενας προσωπικος γυμναστης για ολους

Με έδρα την Κομοτηνή η νεοφυής εταιρεία Tribe Wearables, βρίσκεται στην «αιχμή» των τεχνολογικών εξελίξεων για τη δημιουργία έξυπνων ρούχων - Οι «εγκέφαλοι» της προσπάθειας, Δημήτρης Στορδόπουλος και Νίκος Αγγελούσης, συνδύασαν τη γνώση, την τεχνολογία και την επιστήμη ώστε να δημιουργήσουν ένα προϊόν με παγκόσμια ζήτηση

Ένα προσωπικό γυμναστή σε κάθε άτομο που αθλείται φιλοδοξεί να δώσει η Tribe Wearables, η νεοφυής εταιρεία από την Κομοτηνή που αποτελεί ένα από τους πρωτοπόρους στην τεχνολογία των wearables (έξυπνα ρούχα που συνδέονται με ηλεκτρονικές συσκευές) και της σύγχρονης εκγύμνασης.
 
Βασισμένη σε μια ιδέα του ιδρυτή και CEO της εταιρείας, κ. Δημήτρη Στορδόπουλου, η εταιρεία έχει δημιουργήσει αθλητικό ρουχισμό (σορτς και μπλούζα) που διαθέτει συνολικά 24 αισθητήρες μυών και 4 αισθητήρες παλμών, στον οποίο «κουμπώνει» μια wearable συσκευή που έχουν δημιουργήσει, αναγνωρίζοντας τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα.
 
Όλες τις πληροφορίες τις λαμβάνει ασύρματα και άμεσα ένα app (εφαρμογή) για έξυπνες συσκευές (π.χ. smartphone), τα αναλύει προκειμένου μέσα από ένα σύστημα -το οποίο ο κ. Στορδόπουλος χαρακτηρίζει ως «ένα φοβερό προσωπικό προπονητή»- που προσφέρει μια καθαρά εξατομικευμένη εμπειρία προπόνησης, να βελτιώσει την απόδοση του αθλούμενου και να μειώσει τους τραυματισμούς.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία βρίσκεται στην Κομοτηνή εξαιτίας του συνιδρυτή της, του κ. Νίκου Αγγελούση, καθηγητή της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, οι επιστημονικές γνώσεις του οποίου ήταν καταλυτικές ώστε να δημιουργηθεί όλο αυτό το σύστημα και να γίνει λειτουργικό.
 
Ήδη υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για το προϊόν από αθλητές, ομάδες του εξωτερικού που θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις των αθλητών τους αλλά και φυσιοθεραπευτές που θέλουν να επιταχύνουν την αποθεραπεία των ασθενών τους.
 
Όμως η εταιρεία δημιούργησε αυτά τα ρούχα όχι για χρήση από λίγους, αλλά για να μπορέσει να δώσει στον καθένα -ανεξάρτητα αν αθλείται επαγγελματικά, για την υγεία του ή ακόμα και ως χόμπι- τη δυνατότητα να ασκηθεί σαν να έχει δίπλα του ένα προσωπικό προπονητή και να αποδώσει το μέγιστο δυνατό που μπορεί.
 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι για να δημιουργηθούν τα ρούχα και οι συσκευές, η εταιρεία έπρεπε να δημιουργήσει από την αρχή τους αισθητήρες, τις συσκευές υποδοχής αναμετάδοσης, αλλά και τον ηλεκτρονικό προσωπικό προπονητή στο app, ένας συνδυασμός επιτευγμάτων ο οποίος δεν είναι ούτε απλός, ούτε εύκολος, και η αποτυχία σε οποιοδήποτε σημείο θα πήγαινε πίσω όλο το εγχείρημα. 

Όλα ξεκινούν από μια ιδέα 

Η εταιρεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από μια παγκόσμια τάση δημιουργίας έξυπνων αντικειμένων και διασύνδεσής τους, όμως όπως αναφέρει ο κ. Στορδόπουλο μιλώντας στον ΠτΘ, όταν η εταιρεία ξεκίνησε όλες αυτές οι ιδέες, αλλά και συσκευές άθλησης και μέτρησης καθώς και εφαρμογές για το κινητό για την παρακολούθηση προγράμματος άθλησης, ήταν σε εμβρυακό στάδιο.
 
Η ιδέα όμως για την δημιουργία της εφαρμογής που αργότερα θα μετεξελισσόταν στην Tribe γεννήθηκε στο μυαλό του ιδρυτή της εταιρείας ακόμα πιο πριν, όταν όντας φοιτητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, τραυματίστηκε στο γόνατο.
 

Τότε του δημιουργήθηκε η απορία για ποιο λόγο έπαθε τον τραυματισμό στο γόνατο, και πως θα μπορούσε να αποφύγει έναν ίδιο τραυματισμό στο μέλλον.
Έτσι επισκέφτηκε πολλούς γιατρούς και ειδικούς. Η κοντινότερη απάντηση που πήρε για το πρώτο σκέλος ήταν ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες για το τι έχει συμβεί ώστε να είναι κάποιος ακριβής, ενώ για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων τραυματισμού στο μέλλον ότι θα πρέπει να γυμνάζεται συνέχει με ένα προσωπικό γυμναστή, που θα τον παρακολουθεί συνέχεια, με την εκγύμναση να γίνεται σε ένα ειδικό ελεγχόμενο εργαστήριο που κοστίζει εκατομμύρια.
 
Με δεδομένο ότι καμία από αυτές τι επιλογές δεν είναι θεμιτή, ενώ δεν υφίστανται και αρκετοί γιατροί σε αυτό το ανώτατο επίπεδο, η ιδέα του ήταν να βρει ένα τρόπο ώστε να μπορεί ο καθένας ανά πάσα στιγμή να έχει την καθοδήγηση του καλύτερου προπονητή στον κόσμο, με την διορατικότητα του καλύτερου εργαστηρίου που υπάρχει. 

Η γέννηση της εταιρείας 

Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο προσπάθησε να κάνει σαν project στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, όμως αυτή η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
 
Έτσι μετά την αποφοίτησή του είχε δύο επιλογές: να φύγει σε εργασία που του είχε προταθεί στο εξωτερικό ή να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να υλοποιήσει την ιδέα αυτή, ώστε να μην αναρωτιέται στο μέλλον τι θα είχε συμβεί αν το είχε προσπαθήσει.
 
Όταν προσπάθησε να προσεγγίσει επενδυτές αντιμετώπισε δυσκολίες γιατί ήταν μια τεχνολογία άγνωστη για αυτούς, όμως κατάφεραν να αποσπάσουν ένα αρχικό κεφάλαιο 100 χιλιάδων ευρώ, και ξεκίνησαν να δείξουν ότι η ιδέα μπορεί να βρει πρακτική εφαρμογή.
 
Αυτό το κατάφεραν μετά από ένα χρόνο και στη συνέχεια κατάφεραν με βάση αυτή τη δουλειά που είχαν κάνει να πάρουν ακόμα 400 χιλιάδες ευρώ, ώστε να εφαρμόσουν και να προχωρήσουν αυτή την ιδέα. Εκεί συνάντησαν και ένα σημαντικό εμπόδιο, το γεγονός ότι καμία από τις τεχνολογίες για να  μπορέσει αυτή η ιδέα τους να προωθηθεί στον κόσμο δεν υφίστατο.
 
Αυτό ουσιαστικά σήμαινε ότι θα έπρεπε να δημιουργήσουν από το μηδέν την τεχνητή νοημοσύνη για τη γυμναστική, έναν εικονικό προπονητή δηλαδή που θα μπορεί να υποκαθιστά τον πραγματικό, αλλά και την τεχνολογία των αισθητήρων που θα εντασσόταν στα ρούχα, ώστε να πλένονται να στεγνώνονται αλλά και να μην γίνονται αισθητοί από αυτόν που τα φορά.

Τέλος δεν υπήρχε και η τεχνολογία για την ανάκτηση δεδομένων από τους αισθητήρες, όπου χρειάστηκε να βρουν μια εντελώς καινοτόμα λύση, που να συνδυάζει το χαμηλό κόστος με την αντοχή, η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού, και για την οποία βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης δικαιώματος ευρεσιτεχνίας. 

«Μαγνήτης» ο Νίκος Αγγελούσης 

Ο λόγος που η επιχείρηση εγκαταστάθηκε και συνεχίζει να λειτουργεί στην Κομοτηνή -η οποία βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογικής ανακάλυψης- είναι ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ κ. Νίκος Αγγελούσης, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Στορδόπουλο είναι ένας από τους καλύτερους εμβιομηχανικούς στον κόσμο όσο αφορά τον τομέα της προπονητικής. «Για αυτό έφερα την εταιρεία στην Κομοτηνή, ο Νίκος θα βοηθήσει στην επιστήμη, εγώ θα βοηθήσω στον τομέα της επιχείρησης και στην τεχνολογία, ενώ τα παιδιά που ήρθαν αργότερα βοήθησαν στην δημιουργία όλης αυτής της προσπάθειας» σημείωσε ο κ. Στορδόπουλος.
 

Όσο για το «απόμακρο» της Κομοτηνής, αυτό δεν το θεωρεί τόσο σημαντικό, γιατί η έλλειψη ευνοϊκού  περιβάλλοντος για τη δημιουργία μιας τέτοιας καινοτόμου επιχείρησης υφίσταται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και γενικότερα στην ελληνική επικράτεια, ενώ στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η διαθεσιμότητα κεφαλαίου, υποδομών αλλά και ταλέντου είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που υφίσταται στην χώρα μας.
 
Όμως σημασία θεωρεί ο κ. Στορδόπουλος πως έχει να βρεθούν τα σωστά άτομα που θα δουλέψουν στην εταιρεία ώστε να κάνουν το αδύνατο δυνατό, κάτι που έγινε στην Tribe Wearables. «Εφήυραμε πολλά πράγματα που δεν υπήρχαν για να φέρουμε στον κόσμο ένα ψηφιακό προπονητή που θα βλέπει στο σώμα του τι γίνεται και βάσει αυτής της πληροφορίας, θα ξέρει ακριβώς τι γίνεται και πώς θα έχει καλύτερε επιδόσεις. Είναι ένα τελείως καινούριο επίπεδο γυμναστικής» παρατήρησε ο ίδιος. 

«Εκδημοκρατίζοντας» τους προσωπικούς προπονητές 

Ο αθλητικός αυτός ρουχισμός μπορεί από μόνος του να βοηθήσει οποιονδήποτε, είτε είναι επαγγελματίας αθλητής είτε είναι απλός γυμναζόμενος, ώστε να μειωθούν οι τραυματισμοί και να επιτύχει τη μεγαλύτερη βελτίωση.
 
Μάλιστα έχει υπάρξει ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού, αλλά και από φυσιοθεραπευτές οι οποίοι με αυτό το σύστημα μπορούν να παρακολουθούν τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα του ασθενή κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων αποκατάστασης και αποθεραπείας, ώστε να επεμβαίνουν αν γίνεται λάθος μια άσκηση ή δεν αποδίδει, ώστε ο ασθενής να έχει ταχύτερη αποκατάσταση και ο φυσιοθεραπευτής περισσότερους ικανοποιημένους πελάτες.
 
Όμως ο λόγος που δημιούργησαν αυτό το σύστημα, σημείωσε ο κ. Στορδόπουλος, είναι ο απλός άνθρωπος, που δεν έχει πρόσβαση σε ειδικούς γυμναστές. «Όταν κάποιος πάει στο γυμναστήριο, πολλές φορές το παρατάει γιατί δεν βλέπει τα αποτελέσματα στον καθρέφτη. Ο λόγος που δεν τα βλέπει είναι ότι ακολουθεί ένα πρόγραμμα στατικό, το οποίο μπορεί να είναι βαρετό και σιγά σιγά να χάνει τη σημασία του, μιας και λόγω της άσκησης ή πλέον δεν κάνει τα κιλά που πρέπει ή κάποιες φορές κάνει παραπάνω, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τραυματιστεί» παρατήρησε για να υπογραμμίσει πως «με την εφαρμογή της Tribe, ο χρήστης επιλέγει τι θέλει να πετύχει και πώς, είτε αυτό είναι ενδυνάμωση, είτε αδυνάτισμα, καθώς και την άσκηση που προτιμά».
 
Το σύστημα αντιλαμβάνεται όλα αυτά, εντοπίζει τι γίνεται στο σώμα του αθλούμενου, και με βάση τις προτιμήσεις του και τους στόχους του εντοπίζει τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να γίνει γρηγορότερα.
 
Στη συνέχεια, και καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης και της προσπάθειας, το σύστημα προσαρμόζει την άσκηση για να πάρει τη μέγιστη δυνατή απόδοση από το κάθε άτομο, για να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα.
 
Παράλληλα αυτό κάνει όλες τις μετρήσεις για τον αθλούμενο, εντοπίζει αν τυχόν κάνει λάθος κάποιες ασκήσεις, διορθώνει την τεχνική του και λειτουργεί σαν τον τέλειο προσωπικό προπονητή.
 
«Θα έχεις ό,τι θα είχες από ένα φοβερό προσωπικό προπονητή, και σε διορθώνει καθώς κάνεις την άσκηση, και έτσι διευκολύνει πάρα πολύ τη γυμναστική και την κάνει πιο ενδιαφέρουσα, μιας και ο χρήστης μπορεί να απορρίψει κάποια άσκηση που έχει βαρεθεί, και έτσι το σύστημα επιλέγει μια εναλλακτική που σου αρέσει, ενώ ανάλογα με το πού βρίσκεσαι αναφορικά με την αντοχή σου, το διαθέσιμό σου χρόνο, δίνει το τέλειο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο σε βοηθά να παρακολουθήσεις και να μένεις ακριβώς εκεί που χρειάζεσαι» υποστήριξε κλείνοντας ο κ. Στορδόπουλος.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο είναι μόνο το Limited Edition σετ της εταιρείας, το οποίο θα αποστέλλεται από τις αρχές του 2017 σε όσους το παραγγείλουν, ενώ αργότερα θα είναι διαθέσιμη και μια φτηνότερη έκδοση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.