«Νεκρες Φυσεις και vanitas» απο την Κ. Χριστοδουλου

Αύριο στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εκδήλωση με θέμα «Ο έρωτας και ο θάνατος στην Τέχνη. Νεκρές φύσεις και vanitas» διοργανώνει η ΦΕΞ αύριο στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κ. Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος.

Προλογίζοντας την εκδήλωση σε σχετικό της μήνυμα η κ. Χριστοδούλου επισημαίνει «Οι Νεκρές Φύσεις εμφανίζονται ως εικονογραφική θεματική ενότητα κατά την αρχαιότητα. Διατηρούνται ως δευτερεύοντα και συμπληρωματικά στοιχεία σε μεγαλύτερες συνθέσεις.

Από το Μεσαίωνα και κατά την Αναγέννηση, σημαντικοί ζωγράφοι αρχίζουν να μας δίνουν έργα στη θεματική της Νεκρής Φύσης, μεμονωμένα στην αρχή, μαζικότερα αργότερα.

Κι αρχίζουν να τα «φορτώνουν» με αλληγορίες και συμβολισμούς. Αυτή η τάση, καθώς και η μαζική παραγωγή πινάκων με θέμα τις Νεκρές Φύσεις, βλέπουν το απόγειό τους στα τέλη του 16ου αι και σε όλο τον 17ο αι. Η θεματική αναπτύσσεται ιδιαίτερα στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες (Φλάνδρα), αλλά σπουδαία παραδείγματα βρίσκουμε σε όλη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη.

Η πιο αλληγορική και συμβολική υποενότητα των Νεκρών Φύσεων, είναι οι Vanitas, των οποίων τους εικονογραφικούς κώδικες αξίζει να αναλύσουμε.

Όταν οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και θρησκευτικές συνθήκες της καθημερινότητας του ανθρώπου αλλάζουν, όταν οι επιστήμες προοδεύουν, οι Νεκρές Φύσεις και οι Vanitas μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται;

Θα μπορέσει ο 20ος αι να ξαναδώσει στη θεματική αυτή τους χαμένους συμβολισμούς της;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.